Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královnina polévka

Hodnocení receptu je 4,6 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

drakanka

Náročný

Doba přípravy 135 min Doba přípravy: 135 min

135 min (135 min příprava)

Suroviny

Porce: 12 až14 porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 651 kJ /
2 546 kcal
Bílkoviny24,84 g
Tuky244,55 g
Vláknina1,80 g
Cholesterol 1,17 g
Sodík 149 mg
Sůl0,47 g
Sacharidy58,07 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Slepici bez vnitřností omyjeme. Krok 2: Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. Spolu se slepicí vložíme do hrnce a zalijeme asi litrem studené vody. Krok 3: vaříme 1,5 hodiny. Krok 4: Maso vykostíme, kousky prsíček nakrájíme na jemné proužky. Krok 5: Dáme do mísy, přilijeme trochu vývaru a odložíme. Krok 6: Zbylé maso nakrájíme na drobno, přidáme 250 ml smetany a 75 g měkkého másla a protřeme jemným sítem. Tuto kaši dáme do chladna. Krok 7: Ze zbylého másla a mouky uděláme jíšku. Krok 8: Přilijeme k ní 2 litry slepičího vývaru a kosti a šlachy v něm 30 min povaříme; potom přecedíme. Krok 9: kaši smícháme s polévkou a zahřejeme, nenecháme však už vařit, jinak by se polévka srazila. Krok 10: Žloutky rozšleháme se zbylou smetanou, přidáme do polévky a zamícháme. Krok 11: Přidáme nakrájené maso. Krok 12: Podle chuti přilijeme bílé víno.

Zveřejněno 10. 6. 2009

Poznámka autorky drakanka

ktéto polévce se také hodí knedlíčky z drůbežího masa.250g drůbežího masa nasekáme na drobno a smícháme se 100 g strouhanky,1 celým vejcem, solí a pepřem.Vodu uvedeme do varu. Tvoříme knedlíčky a vaříme 15 min

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Královnina polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/98N8

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Královnina polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/98N8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (10)

Moc dobrá polévka, taková jemná, máslová...:yes::yes: +

Drakanko, já osobně jsem moc ráda, že jsi na to přišla sama, jsi šikovná a radost mám i z toho, že se ti tu s náma líbí:-)nám všem se tu taky líbí a jsme tu spokojení.;-)

Milé dámi opravdu nikdo mě nenutil abych ten recept měnila jen jsem si sama uvědomila že by mi asi nechutnali dva vývari v jedné polévce ;-) ps: moc se mi mezi vámi líbí :-))

Recept je velice zajímavý,já dělám polévku z kuřecích koster a docela běžně k nim přihodím třeba kosti z vepřových kotlet,nebo ořezané zbytky hovězího a vzniká vynikající chuť.Když se přidá zelenina, kterou vařím zvlášť nemá taková polévka chybu :-p:-p:-D

AnnaC - nikdo Drakanku nenutil, aby recept změnila. To že jsem jí zeptala, zda by nestačil jen vývar slepičí, snad není trestné :-(Pokud jste četla pořádně můj komentář, recept jsem pochválila, ráda jej i ozkouším, ale mám za to, že vývar ze slepice má svojí specifickou chuť a vývar hovězí se v něm totálně ztratí. Totéž si myslím o Srbské verzi, kde si absolutně nedovedu představit chuť slepice a jehněčího. Mé chuťové buňky by z toho měly asi totální "hokej" .Právě zkušenost s vařením slepičího vývaru mě dovedla k tomuto názoru. Toť vše a více se nehodlám k tomuto vyjadřovat.;-)

Myslím, že Drakanka neměla recept opravovat.Našla jsem ve Velké kuchařce od Marie Janků Sandtnerové recept na Královskou polévku a v ní je vývar z drůbežího a teleciho masa.Je dost podobný této.A v Srbské kuchyni je obdobná polévka- vývar ze slepičího a jehněčího masa.Nevím, zda Iljusa a Bibinka polévku vyzkoušely,než jí vytkly kombinaci vývarů.

Ke kombinaci slepičího a hovězího vývaru chci sdělit, že to asi není tak špatný nápad.V mém okolí se často tento vývar připravoval jako svatební a hodová polévka.

Jo,jo Blani, to je svatá pravda, vždyť ze slepice je vývar sám od sebe tak silný(skoro až moc), že přidání čehokoliv to jen znásobuje a tak je dobře, že jsi to zlikvidovala. Jinak polévek není nikdy dost, jak tady říkáme s těmi, co jsou na polévky zatížení;-):-D

Ahojky Iljuso ano máš pravdu že je to škoda do slepičí polévky přidávat ještě hovězí vývar hned to změním cose týče balíčku jednáse o mrkev+celer+petržel+cibule....:-) ps:moc děkuji za připomenutí za ten vývar:-8

Blani, prosím tě, nedá mi to, ale zdá se mi zcela zbytečné do slepičího vývaru přidávat hovězí vývar. Myslím, že se slepice krásně vyvaří, masa je na kvalitní vývar z 1 ks dost. Je škoda ničit vůni slepičího vývaru vývarem hovězím. Jinak recept se mi velice líbí, jsme polévková rodina. Ráda ozkouším ;-)Ještě bych upřesnila pojem "balíček do polévky", beru, že je to pravděpodobně mrkev+celer+petržel+cibule....:-)

Tématické fráze:
polévka z bažantí slepice, svatební polévka, polévka z jehněčího, polevka z jehněčího masa, silný slepičí vývar, jehněčí maso/polévky, jehněčí polévka, kvalitní slepičí vývar, svatební polévka recept, svatební vývar, bibinka polévky, královnino kuře recept, kvalitní polévka, kvalitní slepici polévka, srbské svatební recepty, hodová polévka, polévka s drůbežími knedlíčky recepty, polevka z jehněčí, bažantí královska polevka, polévky jehněčí

Suroviny:
slepice, polévková zelenina, smetana ke šlehání, máslo, mouka hladká, žloutek, víno bílé suché

Přidat fotografie receptu