Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sarma-zelné závitky s masem

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 691 kJ /
882 kcal
Bílkoviny111,52 g
Tuky29,21 g
Vláknina8,04 g
Cholesterol 584 mg
Sodík 375 mg
Sůl0,71 g
Sacharidy24,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Velké zelné listy stažené z hlávky zelí spaříme vařící vodou, aby byly plastické a připravíme náplň z masa. Krok 2: Do míchaného mletého masa dáme vajíčko, kopr, nasekanou petrželku, libeček, osolíme, opepříme. Půl cibule nakrájené na jemno osmažíme na oleji a je-li třeba, zahustíme strouhankou. Krok 3: Z masa uděláme válečky, ty položíme vodorovně na spařené listy zelí, u kterých rovně uřízneme silné košťály, zabalíme a z boku zasuneme dovnitř zelí (máme jakési kulaté psaníčko viz foto). Krok 4: Závitky opečeme zprudka na oleji, zalijeme vývarem, dáme rajčatový protlak, víno a dusíme. Za chvilku přidáme nakrájená rajčata na kousky, když zbudou nějaké kousky ze zelí, nakrájíme ho nadrobno a přidáme také, promícháme, povaříme a přendáme do širšího kastrolu, posypeme kostičkami slaniny, které před tím osmažíme a upečeme v troubě, před koncem pečení na chvíli odkryjeme. Aby nebyla omáčka řídká, rozmíchám hladkou mouku v trošce vody a na plotýnce zavaříme. Kdo chce ještě ostřejší, může k pečení přidat feferonku nebo chilli.

Zveřejněno 10. 6. 2009

Poznámka autorky Bibinka

Recept mám od manžela mojí sestřenice Jany, který je původem Rumun a Sarma je jejich národní jídlo, jako u nás vepřo-knedlo-zelo!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sarma-zelné závitky s masem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mwjE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sarma-zelné závitky s masem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mwjE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

Radulinka6:Radulinko, nemáš zač, já jsem ráda, že chutnalo;-)

Bibinko díky za receptík.Ten kopr a libeček,nemá chybu.:-p:yes:

manzelovo oblibene jidlo. a moje vlastne taky.:-* delavame temer stejne, jen do masa jeste pridavame trosku povarene ryze.:-p a bodik nemuze chybet.:yes::yes::yes:

Martisko, uřízni si ten košťál, aby listy byly volně a zvrchu pomalu sloupávej list za listem, podle toho, kolik jich chceš dělat. Když to máš, tak ještě uřízni ten tvrdej konec-od košťálu a listy dej do horké vody a můžeš chvíli povařit, pak se s nima krásně pracuje, roluje, jsou jako bys pracovala s látkou. Přeju, aby se ti povedli a opravdu jsou dobré a určitě tě nezklamou:-D

My jsme zkoušely plněné zelné listy už několikrát, ale výsledek byl vždycky nic moc :-( mdlá, nijaká chuť...
Ale tohle vypadá, že bude fakt výborné, už se těším, až vyzkoušeíme, i s koprem, jenom to nebudu nikomu říkat :-*
Takže přidávám taky bodík a děkuju za recept :yes:

Ale mám dotaz, to se vám ty listy povede vždycky tak pěkně sloupnout už syrové, aniž by se potrhaly? Protože to mi moc nejde. Už jsem myslela spařit celou hlávku, ale co pak s tím zbytkem zelí, to je zas škoda:-O

Mirko, krásný fotky a udělala jsi mi velkou radost;-)
Asi mám dnes docela šťastný den i díky houbám(diskuze).

Jani, neslintej, zamočíš klávesnici a pak ti bude bojkotovat:-Draději to uvař a uklidni chuťové buňky;-)

Polykám celý večer:-( Neměla jsem dnes vůbec čas a teď tady slintám.:-p Mirco, moc hezké fotky:-):yes:

jen jsem polkla naprázdno;-)

Bibinko:-)tak fotečky už tam máš a teď ještě tu pochvalu;-).Bylo to moc mňam,ba přímo výborné:-p:-p.Všichni jsme si moc pochutnali a i Vojtík co má zrovna období preparování jídel snědl celé a 2 knedlíky k tomu;-).Jen malá změna:do masa jsem přidala trošku vař.rýže a po zalití vínem jsem přidala ještě hrst nakrájeného kysaného zelí(nevymačkaného) a dusila s ním:-p.Zkus zkusit;-):-D.Jo a dělala jsem víc,protože dnes byla Sarma přírodní a v pondělí přidám zakysanku a dáme si jí s knedlíkem.Díky za prima recept a určitě nedělám naposledy;-).Boďku už jsem dala minule,takže bohužel:-(;-)

Mirko, tak tam dej alespoň štipec toho kopru, manžel ho nenajde, není v tom vidět, ale chuťově je to s ním určitě zajímavější;-),jsem ráda, že jí budeš dělat, tak napiš, jaký měla u rodiny úspěch:-)

Bibinko:-),můžeš si oddechnout;-);nebudeme otravovat jelikož Sarma bude zítra k obědu:-).:-)Už je vše připraveno,jen kopr vynechám;-)(manžel ho nejí):-(

Zelné závitky dělám jak Jaruna 18 a Iljusa. K mletému masu přidávám i uvařenou rýži. Nejvíc mi chutnají závitky v zakysaných zelných listech. A to vám povídám, to je mňamka!!!! :-p :-p :-p Vysvětlení = když se na podzim nakládá zelí, tak do soudku se přidá i menší hlávka zelí.
Bibinko, posílám bodíka. Výborný recept a nádherné fotečky.:yes:

Dík, trocha pracné, ale určite super!!!Hlavne ak to postojí do druhého dňa, že? Teda teoreticky...
Pekný deň!

Magdalenko,porozuměla jsi tomu úplně přesně, pečeš to v troubě, pak to dáš na plotýnku a zahustíš trochou mouky rozmíchané ve vodě.

Mirko, s tou vaší početnou rodinou se lehko vyrovnám:-!:-DTy totiž ještě nevíš, že já hrozně ráda vařím pro hodně lidí a nejvíc mě uspokojuje, když jim všem chutná:-p;-)

Janko, tolik si to nehaň, já vím, že se určitě snažíš;-)já měla opravdu velké lupeny z toho zelí, tak se mi to dobře dělalo, ale vždycky to tak není:-D, ale díky za chválu;-)

Holubky- tak tomu říká můj mužíček - mňamka obrovská - přidávám trochu rýže :yes:+

Tématické fráze:
zelný závitek, plnene zelne listy, golubky, zelné závitky se slaninou, zelné závitky s mletým a rýží video, zelny zavitek recept, zelné závitky s mletým masem, plněné zelné závitky, bulharská sarma recept, maďarská sarma, závitky v zelném listu, rumunské jídlo v zelném listu, recept na zelný závitek, zelene zavitky, zelný závitek s mletým masem, mleté maso v zelnem listu, holubky recept, zelné závitky plněné mletym masem, zelné listy, plněný zelný list rumunsko

Suroviny:
míchané mleté maso, cibule, vejce, olej, listy zelné, strouhanka, víno bílé, protlak rajčatový, rajče, vývar masový, kopr, petrželka, libeček, pepř, sůl, olej

Přidat fotografie receptu