Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boloňské špagety II.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Martysek

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie451 kJ /
108 kcal
Bílkoviny4,01 g
Tuky0,77 g
Vláknina13,18 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 210 mg
Sůl0,47 g
Sacharidy15,81 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli nakrájíme na jemno, orestujeme na oleji, přidáme na jemno nasekanou mrkve a celer v poměru 1:1 (sekám v malém robotu, nešetřím hlavně celerem, dá omáčce dobrou chuť), malinko posolíme a chvíli orestujeme. Krok 2: Přidáme mleté hovězí a dobře mícháme, aby se oddělilo. Krok 3: Osolíme opepříme a chvíli restujeme. Krok 4: Pak zalijeme trochou mléka (dávám skoro hrneček při mém množství). Krok 5: Necháme vyvařit, nezapomeneme míchat. Krok 6: Přidáme sterilovaná rajčata, když mám domácí, tak přidám ještě trochu protlaku, zalijeme bílým vínem (tady opět nešetřím a dávám podle množství skoro polovinu lahve, s červeným jsem nezkoušela, ale asi to také bude dobré). Krok 7: Od teď už omáčku jenom mícháme a dlouho vaříme, než se vyvaří přebytečná voda a omáčka bude dostatečně hustá. Krok 8: Nakonec dosolím podle potřeby. Podáváme s uvařenými těstovinami a posypané parmezánem.

Zveřejněno 11. 6. 2009

Poznámka autorky Martysek

Recept jsem kdysi objevila v nějakém časopise a už na něj nedám dopustit, nejlepší boloňská omáčka, co jsem jedla, až na některé výjimečné restaurace.

Nedávám ani česnek ani jiné koření, dle mého ani není potřeba, vínem a zeleninou je omáčka dostatečně ochucená a je výborná tak, jak je, ale kdo má rád, určitě může přidat.

Nejlepší je samozřejmě s parmezánem, ale každý ho nemá rád, moje mamka si dává strouhanou cihlu, ale to už prostě není ono, parmezán to výborně doplní.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Boloňské špagety II.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k5LK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Boloňské špagety II.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k5LK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

Zdravím, já se přiznám, že nebyl po ruce celer a parmezán... a víno stálo cca 80Kč ;-) Ale jinak všechno faakt podle postupu. Je možné, že něco z toho je důvod, proč mi výsledek moc nechutnal? :-D

LOL: Teeda, ragu byste chtěl dělat bez celeru a mrkvičky? V italii je boloňská omáčka hoodně používaná a existuje hoodně variací... Ale žádná není bez celeru a mrkve... a že jsem se v itálii najezdil (a navařil) hodně.

Aneta: Asi jsi někde udělla chybu jako soudruzi z NDR. Já zase potvrzuji, že lepší jsem nejedla, přidala jsem listy čerstvé bazalky jak tu uvádí Rony, dala jsem i silný hovězí vývar a nemá to chybu !!!!!

přidala sem česnek a nakonec i oregáno a bylo to vynikající:yes:

Zdravím, dneska jsem je natěšeně dělala a musím říct, že teda horší jsem je nikde nejedla. Bohužel chuť i vůně je otřesná. :-((

Dnes večer jsem dělala, směs je výborná, akorát jsem dala Ryzlink vlašský a přišlo mi to kyselkavé, asi jsem zvolila špatné víno nebo.....?? Jaké víno - značku jste volili vy?
:-?

Janička 7. 1. 2011 17:32
Dnes jsem je dělala a výborné.Ten celer a mrkev tomu dávají šmak :o):yes::-)

Dnes jsem dělala k obědu a musím říct, že s tím celerem a vínem naprosto výtečné. Všichni si šmakovali :-)) Dávám bodík :yes:

Včera jsem je dělala a jsou opravdu výborné :yes: Vynechala jsem víno a ze zvyku použila trochu bazalky :-)

:yes::-K

Moc dobre,:-8:-K

LOL Ital tedy nejsem, ale mohu ti potvrdit, ze se v Italii do ragu (cili bolonske omacky) opravdu celer a mrkev spolu s cibuli davaji. Zkus a uvidis, ze nebudes litovat.

Uz vidim toho Itala jak dava do bolonsky mrkev a celer :-O

Tenhle recept je vynikající, výborný. Proběhla tu diskuse nebo spíš polemika o užití celeru. Takže, vážení, ten celer tomu dá skutečně chuť a šmrnc! Použil jsem červené víno a ještě silný hovězí vývar jeden hrneček. Jak píše sama autorka ..... skutečně jsou to nejlepší boloňské špagety, co jsem jedl :yes: Zaslouží si bodík.

Dělala jsem trochu jinak, podle tohoto receptu http://www.toprecepty.cz/recept/339-bolonske-testo... byla tam taky kořenová zelenina a pošmákli jsme si. Takže :yes:

Vypadá to moc dobře a myslím, že naopak ten celer tomu dá šmrc. :yes: Určo zkusím, děkuji za bezva receptík. :-p

taky dělám podobně, jen to víno nedávám, ale vyzkouším to s ním:-D:yes: +

Delám podobně, jen davam rapikaty celer a cervene vino a je to mnamka :-p

Rudolf Vlček 11. 6. 2009 15:03
TEN CELER TO MUSÍ ZKAZIT! :-((

Tématické fráze:
nejlepší boloňské špagety, nejlepší omáčka na špagety, nejlepší špagety, jak vařit v parním hrnci, nejlepší bolonska omacka, těstoviny v parním hrnci, bolonské špagety s mrkví, boloňské špagety, boloňské špagety s vínem, nejlepsi parni hrnec, bolonské spageti, domácí boloňská omáčka, bolonská omáčka z čerstvých rajčat, bolonske spagety z cerstvych rajcat, špagety s parmezánem, jak varit spagety, nejlepší boloňské špagety s mletým masem recept, omáčka na špagety sterilovaná, boloňská omáčka sterilovaná, těstoviny s parmezánem

Suroviny:
maso hovězí mleté, olej, cibule, mrkev, celer, sůl, pepř, mléko, víno bílé, rajče, protlak rajčatový, těstoviny špagety, parmazán

Přidat fotografie receptu