Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská polévka "speciál" se zeleninou

Hodnocení receptu je 3,8 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janky3 janky3

Náročný

Doba přípravy Podle doby vaření masa

Podle doby vaření masa

Suroviny

Porce: 5-6

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 729 kJ /
1 847 kcal
Bílkoviny42,23 g
Tuky90,82 g
Vláknina24,00 g
Cholesterol 75 mg
Sodík 649 mg
Sůl1,27 g
Sacharidy204,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce, (třeba i tlakového,) vložíme maso (hovězí žebro), stonek libečku, 1/2 petržele, jeden stonek řapíkatého celeru, oloupanou cibuli a rozkrojenou mrkev. Vhodíme obě kostky vývaru. Zalijeme vodou a vaříme nejprve na velkém, posléze na malém plameni do měkka. Je-li třeba, přilijeme vodu. Krok 2: Mezitím si připravíme ostatní ingredience. Pórek na tenká kolečka, mrkve na tenké nudličky, zbytek petržele na malé kostičky, kapustu na proužky, cuketa a rajská na kostičky, řapíky na 1/2 cm kousky (řapíky zbavuji vláken, jde to dobře- viz obrázek vláken). Zelené fazolky mražené necháme celé (můžou se samozřejmě vynechat, pokud je někdo nejí). Čerstvým luskám odstraníme vlákno a pokrájíme asi na 2 cm kousky. Mimo rajských osmahneme na oleji.
Pohanku uvaříme zvlášť podle návodu. Krok 3: Mezitím se uvařilo maso, které vyndáme společně se zeleninou. Vývar dáme opět na sporák, může se přecedit, aby nezůstaly v polévce úlomky kostí, přidáme pepř, rajčatový džus, oregano a ve chvíli varu přidáváme zeleninu a rajská. Vaříme krátce na skus a vypneme. Po vypnutí přidáme vařenou pohanku nebo jinou uvařenou vložku do polévky a část pokrájeného masa. Petrželku s bazalkou nasekáme keramickým nožem a dáme do polévky. Ochutíme solí, pokud je třeba a necháme chvíli propojit chutě.

Zveřejněno 4. 4. 2017

Poznámka autorky janky3

Ne každý si na rajské polévce pochutná, většinou se jim zprotivila v MŠ či školní jídelně. Ovšem tam mají normy, navíc je jasné, že polévky jsou chudší, než druhé jídlo, aby se vůbec vešli do rozpočtu. Já ji mám ráda a postupně ji různě vylepšuji. Moji vylepšenou verzi jedí i vnoučata, to je co říct.

Místo džusu lze použít loupaná rajčata zavařená, eventuálně i rajský protlak a trochu kečupu.

Bohužel, nemám fotku hotového jídla, protože jsme ji snědli, a pak teprve jsem si vzpomněla.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská polévka "speciál" se zeleninou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WA44

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská polévka "speciál" se zeleninou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WA44

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

"Rajská polévka "speciál" se zeleninou"
No, čeho je moc, toho je příliš, že... :-O

Ivana Ch: Díky.:-8

Zobrazit 4 starší odpovědi

Polievocka musela byt velmi chutna,podla toho co do nej ide.Ukladam na vyskusanie do kuchyrky.Urcite mi na nej pochutim.:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
rajská polévka ze zavařených rajčat, rajská zeleninová polévka, rajská zeleninová polévka recept, zeleninová rajská polévka top, zavařená rajská polévka, normy rajcatova polevka pro 7 porci, zeleninová polévka rajska, maso na rajskou polevku, rajská polévka ze školní jídelny recept, nejlepší polévky z rajčat se zeleninou, rajska ze zavarenych rajcat, recept na rajskou polévku se zeleninou, rajská polévka z rajčat se zeleninou, zavařená polevka, rajské a celer společně ve skleníku, polévka rajská porek, zavarena rajčatový polévka., rajská polévka z jednoho hrnce, polévka ze zavarenych rajčat, rajská polévka podle norem

Suroviny:
žebro hovězí, džus rajský, bujón hovězí, vývar zeleninový, celer řapíkatý, cibule, cuketa, kapusta, libeček, mrkev, koření oregáno, bazalka čerstvá, kořen petržele, petrželka zelená, pórek, pepř, rajče, fazole zelené, pohanka, sůl, voda, olej olivový

Přidat fotografie receptu