Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Francouzské brambory podle mne

Vylepšovat lze i takové zdánlivě "obyčejné" jídlo, jakým jsou francouzské brambory. Tak vznikl i tento recept na jidlo z jednoho pekáče. Použijte uzená žebírka, mají velmi chutné maso. Spolu s medvědím česnekem to bude skvělá kombinace.

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janky3 janky3

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 50 min

80 min (30 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 421 kJ /
2 252 kcal
Bílkoviny175,99 g
Tuky93,46 g
Vláknina23,00 g
Cholesterol 1,31 g
Sodík 5,72 g
Sůl13,13 g
Sacharidy165,43 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné brambory a dáme vařit s hrstí kmínu. Po uvaření scedíme a necháme zchladnout. Pak brambory oloupeme. Krok 2: Pór nakrájíme na tenká kolečka. Mrkev a papriku na drobné kostičky, cibulku nadrobno. Mladou cuketu nakrájíme na čtvrtkolečka. Krok 3: Vše dáme na horký olej a občas zamícháme, aby se všechna zelenina stejnoměrně restovala. Krok 4: Ke konci přidáme tence nakrájený medvědí česnek (nebo plátky stroužků česneku) a koření na grilovanou zeleninu. Po vypnutí přidáme nasekaný libeček a čerstvě mletý pepř. Krok 5: Uzené maso (nejlepší je maso z uzených žebírek) drobně nasekáme a přidáme k zelenině. Vše dobře smícháme. Krok 6: Do sádlem vymazaného pekáče protlačíme přes kráječ na bramborový salát prvních 5-6 brambor nebo je nakrájíme na nudličky a rozmístíme po dně. Krok 7: Posolíme, opepříme a zakryjeme polovinou náplně. Krok 8: Další vrstva je z další části brambor (5-6), posolíme, opepříme. Přikryjeme druhou polovinou náplně a nakonec přijde poslední část brambor (zase 5-6). Opět osolíme a opepříme. Krok 9: Zálivku připravíme z mléka a smetany (poměr si rozhodněte sami), vajec, soli a pepře našleháním metličkou. Ještě před zaléváním znovu zamíchejte. Krok 10: Pekáč vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C. Jakmile začnou brambory zlátnout, zalijeme je připravenou zálivkou, pomalu, aby se dostala všude. Krok 11: Vložíme rychle zpátky do trouby a zapečeme do zlaté barvy na 240 °C.

TIP: Jak skladovat brambory

Zveřejněno 20. 4. 2017

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Francouzské brambory podle mne

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WAxn

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Francouzské brambory podle mne

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WAxn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

Kmín do brambor dávám, ale stejně si myslím, že zcela nejjednodušší a taky zdravější je brambory na jaře oloupat. není to přece žádná práce navíc, oloupat je musíte tak jako tak. :-p,

Dajda: Jé, pečené brambory nad dřevěným uhlím, částečně předvařené, dávám máslo do plecháčku, sobě teďy olivový olej, máslo rozpustím a přidám tymián, pažitku, petrželku a libeček, sem bazalku nedávám, je dost aromatická. Přisolím nebo dám trochu grilovacího koření, a pak postavím plecháček k bramborům na rošt, aby bylinky pomaloučku pouštěly vůni do másla či oleje, a přihodím rozpůlený stroužek česneku. Milují to i vnoučata, jejich rodiče a kdo se nachomejtne kolem, dá si také rád. Já to mám raději, než maso. Teď c cukrovkou, která se ne a ne zlepšit, játra jsou na tom také bídně, proto mně ubylo množství krevních destiček, jedno vyvolá další. Takže přísná dieta. Přizpůsobila jsem jídla, která máme rádi, mé dietě tak, aby to stále byla bašta. Zvykla jsem si vařit jídla se spoustou zeleniny, abychom měli hodně vlákniny a každá zelenina přidá poměrně dost vitamínů a minerálů. Navíc zasytí. Chroupeme ji rádi i syrovou, nebo zeleninové saláty se sýrem, nebo šunkou a bílou Aktivií, zkrátka, co dům dá. Zdravím:-D

Zobrazit 2 starší odpovědi

SEMENA KMÍNU (Semencarví, Fructuscarvi)obsa­hují hlavně silici s 60 % karvonu. Silice usnadňu­je trávení a uvolňuje žaludeční a střevní křeče a pomáhá při nadýmání. Kmín známe především jako tradiční koření, ale méně se ví o jeho léčivých účincích. Víte, proč se bez kmínu neobejdou jídla z brambor? Kmín přidáváme vždy do vody na vaření brambor, nejde jen o chuť, ale především neutralizuje škodlivý solanin obsažený hlavně v zelených a klíčících bramborách. Solanin může zhoršit zrak i způsobit srdeční potíže. Kmín mletý nebo drcený přidáváme do všech polévek a jídel z „nadýmavých“ zelenin, tím předcházíme zažíva­cím potížím. Kmín je močopudný a podporuje tvorbu mateřského mléka a je vhodný i pro kojence a malé děti při zažívacích potížích, usnadňuje také vykašlávání. Žvýkání několika semínek odstraní zápach z úst:-Q

tejaja: to ano, ale nikde tam nevidím tu reakci se solaninem, neřekla jsem, že ty silice nemají i další účinky:-)
a teď mě ještě napadá, když kmín překryje chuť solaninu, jak chutná?:-)

janky3: Blbost, sama jsem se lekla, co tam dělá brokolice. Samozřejmě cuketa. Škoda, že není smailík klepající si na čelo.

Zobrazit 6 starších odpovědí

Pokud vím, všeobecně platí, že nové brambory se mají vařit ve šlupce, zatímco staré je lepší oloupat. ;-)

:-) Ten kmín len prekryje chuť solanínu, zlepší chuť zemiakov. Ale tým sa solanín neodstráni. Tým nechcem povedať, že váš recept je zlý, naopak. ;-)
Lenunka: Silice v rasci pôsobia inak, určite nie proti toxicite solaninu. Ten sa môže výrazne znížiť olúpaním nielen šupky zemiaku, ale aj asi 2-3 mm vrstvy pod ňou. ;-)

Lenunka: Silice v rasci majú mnoho účinkov, hlavnou ich zložkou je karvón, je to antiseptikum. Silice v rasci pôsobia ako insekticídum, antibakteriálne, antisepticky, antiviroticky, proti nadmernej tvorbe plynov, nadúvaní a povzbudzujú činnosť žliaz s vnútornou sekréciou. Majú aj ďalšie účinky. ;-)

Zobrazit starší odpověď

Môžem sa opýtať, čo je na zemiakoch nezdravé ? Ak myslíte solanín, tak ten žiadnym varením neodstránite, ani kmín nepomôže, Znížiť množstvo solanínu na jar je možné jedine dôkladným ošúpaním, hlavne zelených častí, a vyrezaním klíčkov.;-)

tejaja: Dopručovali to staří bylinkáři, pro starší brambory, které jsou pod slupkou skrytě zelené a pokud už začínají klíčit. Já to dodržuji. Samozřejmě u mladých brambor se nemusí, ale já ho tam dávám stejně. Kdo to považuje za zbytečné, dávat ho tam nemusí. To je jasné. Já popisuji, co dělám já. Zelená místa pak oloupu i se slupkou. Ale měli jsme chuť na Francouzské, tak jsme je udělali i ze starých. Jinak je dělám přes léto až do listopadu.:-K

Zobrazit starší odpověď

Tématické fráze:
francouzské brambory, dobré francouzské brambory, francouzské brambory recept, recept na francouzské brambory, francouzské na brambory, francouzský brambory, francouzské brambory z cukety, klíčky na bramborách, top recepty francouzské brambory, proč se dává kmín do brambor, solanin v bramborách, francouzske brambory bez smetany, brambory na jaře, francouzské brambory podle pohlreicha, priprava francouzskych brambor, francouzské brambory příprava, brambory s klíčky, recept francouzske brambory, francouzské brambory s tvarohem, kuchař ví recepty francouzské brambory

Suroviny:
brambory, kmín celý, maso uzené, sádlo, olej, cibulka jarní, cuketa, paprika čerstvá červená, paprika čerstvá žlutá, česnek mědvědí, mrkev, pórek, sůl, pepř mletý, koření na grilovanou zeleninu, libeček, smetana, vejce

Přidat fotografie receptu