Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlé bramborové knedlíky se slaninou a pórkem

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 25 min

25 min (25 min příprava)

Suroviny

Porce: 30 ks knedlíků o průměru cca 3cm

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 772 kJ /
902 kcal
Bílkoviny7,60 g
Tuky0,38 g
Vláknina8,36 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 37 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy212,76 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do většího hrnce dáme vařit vodu. Krok 2: Do mísy na jemném slzičkovém struhadle nastrouháme brambory, přidáme cca 170 g solamylu a rukama vypracujeme těsto. Podle potřeby přisypeme trošku solamylu, těsto by mělo mít hustotu jako dobře rozpracovaná dětská modelína (plastelína). Krok 3: Z těsta pomocí kávové lžičky odkrajujeme menší kousky a mezi navlhčenými dlaněmi tvarujeme kulaté knedlíky o průměru cca 3 cm. Vytvarované kuličky také můžeme pomocí vidličky zploštit. Knedlíky klademe na navlhčený talíř,nebo navlhčenou pracovní plochu. Krok 4: Až máme vytvarované všechny knedlíky, dáme do vroucí vody 2 lžíce soli a vložíme polovinu knedlíků.
Vařečkou je ode dna promícháme a vaříme 3 minuty. Krok 5: Hrnec odstavíme, zakryjeme pokličkou a necháme 5 minut stát. Poté knedlíky děrovanou naběračkou vytáhneme do mísy, pokapeme lžící oleje a promícháme.
Vodu v hrnci opět uvedeme k varu a celý proces vaření s druhou várkou knedlíků zopakujeme. Krok 6: Knedlíky podáváme buď jako samostatné jídlo na slano, posypané vyškvařenou slaninou, nakrájeným pórkem a omaštěné trochou tuku ze slaniny.
Můžeme je také podávat jako sladké jídlo, posypané tvarohem, cukrem a polité máslem.
Knedlíky jsou také velice dobré jako příloha.

Zveřejněno 25. 4. 2017

Poznámka autorky Anna Kocikova

Podle svých zkušeností doporučuji dát solamylu do nastrouhaných brambor na začátku zpracování o trošku méně.

Když budete mít těsto o něco řidší(podle odrůdy brambor),solamyl dosypete.

Když se bude těsto při zpracování malinko rozpadat a bude se špatně pojit, přidáte trochu vody.

Po vychladnutí jsou knedlíky tuhé, postačí je ohřát na pařáku v kastrolu pod pokličkou.

Můžete také část knedlíků zamrazit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rychlé bramborové knedlíky se slaninou a pórkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MnR1

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rychlé bramborové knedlíky se slaninou a pórkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MnR1

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Milá Drahuško. Knedlíky jsem uvařil a byl jsem překvapen až zaskočen. Po ochutnání mě proběhla hlavou myšlenka, že to je variace na “amarouny” z televizního seriálu Návštěvníci. :-p Nicméně s těstem se krásně pracuje, je příjemné ho rukou promačkávat, ale není to můj šálek kávy. Prostě jsem čekal něco úplně jiného. Až následně jsem si znovu přečetl komentáře a slovo “klouzáky” na tyto knedlíky velmi pasuje. :-8

Prpcek: Josífku,děkuji za vyzkoušení a komentář:-KRozdíl mezi těmito knedlíky a klasickými bramborovými je velký:-)Tyto jsou chuťově opravdu jako teplé želé:-DAle nám doma všem moc chutnají:-8

Drahuško, nádhera !!! :-p

Angel 666: Děkuji:-8:-K

mě je to taky divné, buď se tam dává 180g, což mi přijde dost, a nebo 1 lžíce, což mi zase přijde dost málo. Každopádně 1 lžíce fakt nemůže vážit 180g :-)

<3:yes:

Jindřiška: Je to tak,jak píšete.Nevím,jestli je to hodně,nebo málo:-)Co mi váha navážila,to jsem poctivě napsala:-8

mysulka: :-Kděkuji:-8

No to je teda něco. Neznám a určitě udělám, jen je v té míse promastím trochou dobrého domácího sádla. Díky a zdravíme.:-K:yes:<3

...bezva :yes: hned dávám k oblíbeným. Musím zkusit <3

Tak těmhle knedlíkům se u nás říká klouzáky,dík za připomenutí. Dlouho jsem je nedělala musím je brzo udělat.:yes:

jana j: Lenunka: Děkuji za Vaše komentáře:-KJinak bych si ani nevšimla,že mi některá z moderátorek smazala údaj v závorce a opravila ho na(asi1 lžíce),což je hodně matoucí:-(
Nevím kolik váží lžíce solamylu,tu jsem opravdu nevážila,takže já závorku úplně odstraním a do poznámky dopíšu,jak přibližně postupovat při zpracování těsta:-)

Zobrazit 4 starší odpovědi

vyzkouším, já brambory velice ráda na všechny způsoby :yes:

:yes::yes:<3

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
kluzky recept, rychlé bramborové knedlíky, klouzavé knedlíky, jídlo se slaninou, bramborový knedlík se se slaninou, bramborové knedlíky, bramborový knedlík se slaninou, zapečené bramborové knedlíky, bramborovy knedlik ze slaninou, bramborový knedlík rolovany se slaninou, knedliky se slaninou, bramborový knedlík na slano, bramborove lnedliky se slaninou, knedlik z brambor z predesleho dne, bramborové knedlíky váha porce, bramborove knedliky ze solamylu, dava se do vody na knedliky olej, kolik je porce bramborový knedliku, bramborové knedlíky bez vahy, bramborove knedlik se slanuniu

Suroviny:
brambory, solamyl, knedlík houskový, knedlík houskový, slanina, slanina, pórek

Přidat fotografie receptu