Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špenátová slunečnice

Hodnocení receptu je 5,0 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lenunka Lenunka

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 080 kJ /
3 843 kcal
Bílkoviny138,01 g
Tuky165,30 g
Vláknina30,45 g
Cholesterol 413 mg
Sodík 5,62 g
Sůl14,33 g
Sacharidy406,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme těsto jednoduše tak, že smícháme všechny ingredience (mě pomohla domácí pekárna, program nudlové těsto).
Těsto zabalíme do igelitu a dáme do ledničky. Krok 2: Dále připravíme náplň. Na pánvi na oleji zesklovatíme cibuli, přidáme špenát a necháme podusit, dokud se neodpaří tekutina. Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a necháme vychladnout. Krok 3: Tvaroh rozmícháme s vychladlým špenátem, přidáme nastrouhaný balkánský sýr, vejce, pepř, se solí opatrně, balkánský sýr je dost slaný. Krok 4: Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme kruh asi 30 cm. Na spodní plát naneseme náplň tak, že v prostředku uděláme kopeček, a zbytek naneseme v kruhu asi 2-3 cm od kraje. Překryjeme druhým plátem těsta a vytlačíme vzduch - viz fotopostup. Okraje přitlačíme vidličkou, aby náplň nevytékala. Krok 5: Na prostřední kopeček položíme misku nebo hrneček, abychom ho nechtěně nenařízli a nakrájíme od misky ke kraji koláče "lístky" slunečnice. Otočíme každý o 90° - opět viz fotopostup. Krok 6: Sundáme misku, střed koláče potřeme mlékem a posypeme slunečnicovými semínky. Krok 7: Pečeme na 180°asi 30 min.

Zveřejněno 11. 5. 2017

Poznámka autorky Lenunka

Inspirace - carujeme.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špenátová slunečnice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yWQn

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špenátová slunečnice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yWQn

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Krásný nápad na Zelený čtvrtek.:-K

Výborný recept. Zkoušela jsem se špenátem a se žampióny. Půl napůl. Se špenátem dokonalá chuť za tepla i studena. Žampiony se příliš neosvědčily... Rozhodně děkuji za rychlý recept. Jen tedy budu muset trochu trénovat to estetické hledisko 😁

:yes: krásný koláč, mám radši slané než sladké a tento nemá chybu <3

Jiří Žilavý 12. 5. 2017 16:03
Je to výborné,ale s tou solí?

Jiří Žilavý: myslíte do náplně? já solila po špetkách a ochutnávala (před přidáním vejce), ten balkán je dost slaný, tak aby se to nepřesolilo:-) Včera se to zdálo rodině ochucené dost, do druhého dne se to rozleželo, takže kamarádka dnes ještě dosolovala:-). Jelikož špenát už ochucený je, na ten tvaroh bych nedávala víc jak půl kávové lžičky (rovné). Dosolit se to dá vždycky:-)

šikulka...:yes: veľmi efektné, ale aj nesporne chutné!

magdalenka: děkuji:-):-K

Tématické fráze:
slana slunecnice, top recepty paté ze slunečnice, slaný koláč slunečnice, slunecnice recept, recept slunečnice, recept ze slunečnice, recepty slunecnice, slaná slunečnice recept, slunečnice z listového těsta, recept na slaný koláč slunečnice, recepty ze slunečnice, slaný dort slunečnice, recepty z listového špenátu, slaná slunečnice koláč, slunecnice recepty, slaný koláč slunečnice se špenátem, slunečnice na pánvy, slunecnice recept z listoveho těsta, z listového testa slunečnice slaný, slunečnice z těsta

Suroviny:
mouka hladká, olej olivový, víno bílé, sůl, špenát listový, tvaroh, sýr balkánský, sůl, pepř, česnek, vejce, olej, cibule, mléko, semínka slunečnicová

Přidat fotografie receptu