Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Shurbet el-Ads (Egyptská polévka z červené čočky)

Hodnocení receptu je 4,7 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

martinka martinka

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 754 kJ /
2 092 kcal
Bílkoviny124,82 g
Tuky19,45 g
Vláknina106,13 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3,33 g
Sůl8,20 g
Sacharidy304,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uvaříme vývar, na který použijeme cca 1,5 vody, 1 větší mrkev, 1 cibuli, pepř, sůl a kuře. Já používám vždy celé kuře, to si nejdříve naporcuji, vykostím prsní řízky, ty nechám na druhý den. Dám společně se zeleninou vařit vývar z křídel, hrudního koše a stehen. Krok 2: Namočíme červenou čočku do vody a pořádně ji vypereme. Pravděpodobně bude potřeba vyměnit vodu cca 5x. To, že je čočka pořádně vypraná, poznáme tak, že zůstane v misce s čočkou čirá voda. Pokud je voda stále kalná, tak čočka pořád není dostatečně vypraná. Tento krok je důležité nepodceňovat, protože pokud čočku dostatečně nevypereme, tak bude mít polévka moučnou chuť a to nechceme. Krok 3: Nakrájíme na kostičky 1 čerstvou mrkev, cibuli a 2 stroužky česneku. Rozpálíme si v hrnci olej nebo máslo a lehce osmažíme. Krok 4: Jakmile má cibulka zlatavou barvu, přidáme vypranou čočku s troškou vody, kterou společně se zeleninou dále smažíme do žluto-zlatavé barvy. Tohle smažení čočky dává polévce ještě lepší chuť, (samozřejmě ji nesmíme připálit). Jakmile získáme požadovanou barvu, přidáme 1 rajče, uvařenou mrkev a cibuli z vývaru a poté zalijeme samotným vývarem. Krok 5: Přidáme koření: 1 lžičku soli, 1 lžičku červené papriky, 1 lžičku drceného římského kmínu a vaříme zhruba 15 minut. Krok 6: Jakmile je čočka uvařená, tak ji rozmixujeme v mixéru a nebo, kdo má, tak použije tyčový mixér (to je samozřejmě pohodlnější). Krok 7: Pokud se vám zdá polévka málo oranžová, můžete přidat více červené papriky a podle chuti dochutit. Pokud máte raději řidší konzistenci, tak si ji klidně trošku ještě nařeďte. Podávejte teplou, s kapkou citronu nebo limetky.

Zveřejněno 10. 6. 2017

Poznámka autorky martinka

Tato polévka neodmyslitelně patří na egyptský stůl. Egyptská čočková polévka se připravuje z loupané červené čočky, která je uvnitř spíše oranžové barvy a vařením více žloutne. Dobrou chuť a jak říkají Egypťané: Bel Hana Wel Shefa – s chutí a se zdravím.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Shurbet el-Ads (Egyptská polévka z červené čočky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2p7K

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Shurbet el-Ads (Egyptská polévka z červené čočky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2p7K

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Tématické fráze:
polevka oranžová cocka, polévka z červené čočky, egyptská cizrnová polévka, oranžová čočka recept, egiptska polévka z červené čočky, egypska kucharka, jak se připravuje červená čočka, egypska polevka z červené čočky, polévka z oranžové čočky, polevka z cervene loupane cocky, rizky z cervene cocky

Suroviny:
vývar, mrkev, cibule, rajče, čočka červená, česnek, římský kmín mletý, sůl, paprika sušená sladká, olej, citron

Přidat fotografie receptu