Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nové brambory se špenátem

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lenunka Lenunka

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 755 kJ /
1 376 kcal
Bílkoviny31,96 g
Tuky39,62 g
Vláknina28,16 g
Cholesterol 51 mg
Sodík 289 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy210,66 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory opereme a dáme vařit do studené vody. Když začne voda vřít, slijeme ji , napustíme novou, osolíme, okmínujeme, přidáme libeček a vaříme do měkka. Krok 2: Mezitím, co se vaří brambory, připravíme špenát. Na pánev nalijeme olej, přidáme lžíci másla, nakrájenou cibulku a restujeme. Přidáme nasekaný česnek a necháme rozvonět. Potom vložíme do pánve špenát a podusíme, dokud se neodpaří tekutina (já měla mražený, pokud někdo použije listový, podlila bych ho deci smetany nebo vody). Krok 3: Špenát vypneme, vmícháme druhou lžíci másla a necháme rozpustit, špenát se stane krémovým. Osolíme a opepříme. Krok 4: Brambory smícháme se špenátem a polijeme máslem.

Zveřejněno 1. 7. 2017

Poznámka autorky Lenunka

Já podávala k pečené kachničce na kmínu:-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nové brambory se špenátem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VD05

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nové brambory se špenátem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VD05

Marie

Komentáře (12)

Nové brambory se vaří co nejšetrněji, protože obsahují hodně vitaminu C. Takže se vkládají do vroucí vody nebo se vaří nad párou, nejlépe ve slupce (protože právě pod ní je toho vitaminu nejvíc) a vaří se jen nezbytně nutnou dobu. Solanin obsahují maximálně ty zelené, ale nepředpokládám, že by někdo inteligentní takové brambory vařil. ;-)
Dokonce se voda scezená z nových brambor používá na polévky, protože obsahuje část vitaminu a mnohé minerály.

Autorkou uváděný postup na vaření brambor se doporučuje právě u brambor STARÝCH, nikoli nových.

zizala: Přesně tak :yes:. Ještě když vidím v některých pořadech o vaření, jak silné z brambor okrajují soutěžící slupky, tak se nestačím divit. Stačí ukrojit asi 1 cm silný plátek, dát ho proti světlu a hned vidíme, o co se ochuzujeme, že to nejlepší jde do koše, v lepším případě do kompostu.

Ja milujem skoré zemiačky v šupke, také malilinaté, do priemeru 3 cm, kupujem ich od jedného pána. :-D Ja som rada, že ich mám, on je rád, že sa ich zbaví, každý chce len veľké. Používam ich na šaláty, do polievky, alebo len tak s mliekom. ;-)

tejaja: já takýýý,ani maso bych nemusela mít,brambůrky osolené,máslíčko,když by byla pažitka joj to je dobrota,i takto to zkusím,já to miluju;-):yes:

Zobrazit starší odpověď

Solanínu je viac v starých zemiakoch na jar, nie v nových. Ale jeho množstvo je také, že pri obvyklej konzumácii zemiakov žiadna otrava nehrozí.;-)
Inak recept sa mi páči, ujkasám si ho. ;-)

tejaja: máte pravdu, ve starých bramborách na jaře je ho o hodně víc, zvlášť v klíčkách, které je potřeba odstranit. Ale i u nových je právě v té tenké slupce, tak já radši slévám, ale kdo nechce, nemusí, nebude ho tam nebezpečné množství ;-):-K

Dovolím se zeptat, proč vylít vodu z brambor, když začne vařit a dát novou? Myslím si, že je to zbytečné, protože se doba vaření prodlužuje a navíc se připravíme o vitamíny. Já pečlivě omyté brambory ve slupce nebo oškrábané zalívám horkou vodou z konvice, aby se doba varu co nejvíce zkrátila a urychlí se to ještě tím, že do vody přidám lžičku másla. Množství vody dávám jen nezbytně nutné, zbývající brambory nad ní se vaří v páře Nechci tento postup nikomu vnucovat, ale mně se osvědčil a nové brambory netřeba ani dlouho vařit. ;-)

Lenunka:i Opravdu tu nechci vyvolávat další polemiky, ohledně vaření brambor, reagovala jsem jen na tuto větu:
Pokud bych vařila brambory na kaši, zaliji klidně horkou:-) To je vše, každá z nás si je budeme vařit po svém, mně jen přišlo vylívání vody v tomto případě zbytečné. ;-):-K

Zobrazit 3 starší odpovědi

Tématické fráze:
brambory se spenatem, jak se vaří špenát, špenátové brambory, jak vařit nové brambory, nové brambory ve slupce, jak dlouho se vaří brambory, vaření nových brambor, jak dlouho varit nove brambory, postup vaření brambor, aby se brambory nerozvařily, nové brambory, recept na špenátové brambory, jak dlouho se vari nove brambory, nové brambory vařit ve slupce, nové brambory vařené ve slupce, nove brambory vaření, špenát brambory recept, recept na brambory se špenátem, jak dlouho vařit špenát, vaření nových brambor ve sluoce

Suroviny:
brambory rané, špenát listový, česnek, cibule, máslo, olej, sůl, pepř, libeček

Přidat fotografie receptu