Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špaldová vánočka

Pokud chcete letos vánočku připravit trochu zdravěji, připravte ji ze špaldové mouky. Vaši strávníci rozdíl téměř nepoznají. Vánočka, plná rozinek a mandlí, bude i tak krásně vláčná a nadýchaná.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Mar.Tina

Náročný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez doby kynutí

85 min (40 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 524 kJ /
4 188 kcal
Bílkoviny107,79 g
Tuky196,68 g
Vláknina65,20 g
Cholesterol 1,16 g
Sodík 151 mg
Sůl0,35 g
Sacharidy464,19 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Máslo vyndáme včas z lednice, aby změklo. Rozinky namočíme do rumu. Z trochy vlahého mléka, 2 lžic cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut. Krok 2: Brusinky a ořechy nasekáme nadrobno, aby nekomplikovaly pletení vánočky. Krok 3: V míse utřeme změklé máslo, cukr a žloutky. K nim přidáme citrónovou kůru, rozinky i s rumem, sůl, nadrobno nasekané ořechy a brusinky. Na závěr přidáme semínka z vanilkového lusku, nalijeme zbytek vlahého mléka a kvásek. Směs opatrně promícháme. Krok 4: Do této směsi postupně prosejeme 400 g špaldové mouky. Vařečkou vypracujeme těsto, lehce jej poprášíme a necháme minimálně hodinu kynout na teplém místě. Krok 5: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 190 °C. Krok 6: Vykynuté těsto přesuneme na pomoučněný vál, použijeme zbývajících 80 g mouky na vypracování těsta. To by mělo být vláčné, ale nemělo by se lepit, eventuelně přidáme mouku. Krok 7: Vypracované těsto rozdělíme na dvě části (2 vánočky). Každou část rozdělíme na 9 kousků. Základní patro vánočky vypracujeme ze 4 částí tak, že kousky rozválíme na stejně dlouhé válečky a ty zapleteme dohromady. Nezapomeneme je vázat pevně, aby vánočka držela pohromadě. Druhé patro upleteme ze 3 kusů těsta a vrchní patro ze 2 kusů. Takto postup opakujeme i u druhé vánočky. Krok 8: Vánočky potřeme rozšlehaným vejcem, přeneseme na plech a pečeme v troubě, prvních 15 minut při 190 °C. Poté teplotu snížíme na 170 °C a vánočky dopečeme, přibližně 30 minut. Pokud mají vánočky tendenci hnědnout, překryjeme je alobalem. Na závěr otestujeme hotové těsto špejlí, která musí být suchá, bez drobečků.

Zveřejněno 5. 7. 2017

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špaldová vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RywL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špaldová vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RywL

Tématické fráze:
špaldová vánočka recept, spaldová vánočka, vánočka ze špaldy, špaldová vánočka recepty, zdravá dobrá vánočka, vánočka spaldova, kynutá vánočka ze špaldové mouky, špaldová vánočka s medem, špaldová vánočka s tvarohem, recept na vláčnou špaldovou vánočku, vánočka ze špaldové mouky s tvarohem, vláčná špaldová vánočka, máslová špaldová vánočka, spaldova maslova vanočka, vláčná vánočka ze špaldové mouky, spaldova vanočka bez drozdi, špaldová vánočka do formy, tvarohovošpaldová se plete vánočka, top recepty vánočka, zdrava vanocka

Suroviny:
mouka špaldová hrubá, cukr hnědý, máslo, žloutek, droždí čerstvé, mléko, sůl, rozinky, mandle, brusinky, lusk vanilkový, kůra citronová, rum

Přidat fotografie receptu