Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené vepřové koleno

Pečené vepřové koleno je považováno za jedno z našich národních jídel. Připravit si ho můžeme snadno i doma. Příprava je sice zdlouhavější, ale odmění nás perfektně vypečeným, měkkým a šťavnatým masem uvnitř, s křupavou kůží na povrchu.

Hodnocení receptu je 4,9 (113×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Herra

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 110 min

120 min (10 min příprava + 110 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 736 kJ /
415 kcal
Bílkoviny4,36 g
Tuky1,44 g
Vláknina5,77 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1,33 g
Sůl3,65 g
Sacharidy83,91 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřová kolena dobře omyjeme a vložíme do tlakového hrnce. Vaříme je společně s bobkovým listem, celým černým pepřem, jalovcem, novým kořením a solí, po dobu jedné hodiny. Krok 2: Kolena vyjmeme, naporcujeme, nařízneme křížem kůži a vložíme je do pekáče. Krok 3: Rozetřeme česnek a smícháme ho s dalšími surovinami na marinádu. Kolena potřeme marinádou, kterou naředíme trochou vývaru z vaření kolen. Krok 4: Pečeme pomalu ve středně vyhřáté troubě na 170-180 °C asi 30-45 minut (dle velikosti kolen) a často přeléváme. Nejprve zbylou marinádou a poté výpekem.

TIP: Jak vyčistit troubu? Jde to rychle, levně i efektivně

Zveřejněno 23. 6. 2009

Poznámka autora Herra

Převzato a vyzkoušeno ze stránek www.bydleniprokazdeho.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečené vepřové koleno

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/76xB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečené vepřové koleno

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/76xB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (76)

Vynikající, dá se použít i na bůček. Marináda je luxusní

Právě snědeno a nejlepší dochucené koleno co jsem kdy jedla<3:-K.
Už přesně vím co bude o Silvestra k večeři místo klasického ovaru:-D

Vynikajici recept, maso mekke, skvele vychucene. Paradni obidek. Delam z jablkovym krenem, kdy nasladlost jablek potrhne chut marinady, ktera diky medu a kecupu jde take dosladka. Paradni z horskym domacim chlebem <3:yes:

Vynikají
Chutnalo mi moc ,neměl jsem všechny ingredience,tak jsem trochu improvizoval.
Povedlo se.<3

Soňa: pomer ingredienci je ve videoreceptu

Výborný recept děkuji za inspiraci.
Jelikož se nikdy nedržím receptu a některé ingredience mi chyběly, udělala jsem si kolena podle Vás po svém :-) olizujeme se ještě teď a abych Vám tu nerušila konverzaci receptem zadám ho na svou zeď. Děkuji za nápad a přeji šťastný a spokojený Nový rok 2018
:-K

Jaký je prosim poměr surovin na marinadu? Děkuji

Bylo to moje prvni koleno a moooooc se povedlo. Diky za super recept.

To muže být mňamka,zajímavé ingredience,postup,koření.O víkendu jdu na to a pak zhodnotím!

Velká převeliká mňamka, doporučím ji všem svým známým :yes:

Uvařeno,zapeceno a snězeno ,jestě teď se tu line vůně:yes::yes:

Teď jsme s manželem dojedli, bylo vynikající! <3 dekuji za recept. Budu s nim dále ohromovat. :-8

Moc dobré. :-) A vlastně i rychlé, protože ráno jsem uvařila v papiňáku a pak jen upekla při "programu" rychlovzduch a gril. :-)

Koleno se mi moc povedlo. Vynechala jsem med, ale i tak bylo výborné a sklidilo úspěch.:-))

Marian Hycko 28. 2. 2016 08:50
blahutovjan z jaderné elektrárny: pokud něčemu nerozumím, necpu to sem. Papričky totiž obsahuji KAPSAICIN

marketule:Kolegyně blíženkyně, koleno přes kůži nakrojím kolem dokola až ke kosti, potřu pln. hořčicí , solí a nějakým kořením, nechám dva dny v lednici. Do pekáče nakrájím cibuli, naleju černý pivo a koleno peču přikrytý na 80stupňů cca. 3 hodiny. Peču syrové a odklopím a teplotu přidám až na konci, když je krásně měkké.:-K

marketule: Udělala jsem několikrát stejnou zkušenost, až jsem narazila na tenhle recept Víti Cekropse. Vyzkoušejte, koleno je jako dort, a to ještě za kratší dobu, než uvádí autor. http://www.toprecepty.cz/recept/34670-uterni-vepro...

Tak ani v odkazu ( v poznámce ) jsem se nedozvěděla " kolik čeho ", komentáře jsem pročetla - proč se má psát Ivulince, není možné, aby to moderátor doplnil k receptu ? Nebo někdo, kdo s úspěchem pekl několikrát a gramáž surovin si pamatuje napsal sem ? Díky:-)))

musím vyzkoušet pečené koleno předem vařené, já ho pekla rovnou za syrova a i po skoro třech hodinách bylo pořád tvrdé, co dělám špatně? Ukládám na vyzkoušení :-)

blahutovjan z jaderné elektrárny 3. 4. 2015 23:04
Chutově vynikající,sousedi byli unešeni po moji ochutnávce i ebola.Skvěle vyvcážená chuť,doporučil bych trochu přiostřit papričkami bohatými na kaspicin.:-D

Vynikající recept,chutnalo všem a bylo uděláno přesně podle receptu.
Přidej další takové recepty.:yes::-p:-p:-O

Laky : já osobně nemám tyto anonymní a rádoby chytré kuchaře ráda. Ale odpovím, proč kečup, gyros,solamyl ..... No protože nám to tak chutná. A Vám Laky radím, přihlaste se, zadejte svůj recept, ostatní posoudí a třeba pochválí,

Musím říct že veliká paráda, už jsem udělala 2x a pokaždé to mělo veliký úspěch, jen vynechávám česnek na který máme alergii, ale i tak je to paráda ;-)

JARINEC::yes::-8

JE TO LUXUSANEK TO JE NA ŘAD ZLATE VAŘEČKY!!!!!!!!!!!! :-p:yes::-p:yes::-*:yes::-8:yes::-p

Kdysi jsem zkusil vařit koleno v papiňáku, po čtyřiceti minutách (plus deset minut dopískání) jsem vytáhl holé kosti a rozvařené maso. Lepší je podusit nejdřív přiklopené v troubě a pak dopékat. Nezabere to více než dvě a čtvrt, max. dvě a půl hodiny.

lilipops02 19. 3. 2013 20:10
je to dobre jelikoz je mi 20 tak to skusim upict rodine k male rodinne schuzi.super recept:-O

Pepánek: Děkuji za pochvalu. Jo jo, není to zdravé, ale je to žravé!

Pepánek 3. 1. 2013 11:37
Kurva to je dobrý!!!!!!!!!tomasekpepa@seznam.cz

dnes jsem také pekla koleno,ale kapínek jiné indegrience přidávám jen foto;-)

K této dobrotě už není třeba žádný další komentář.Dělala jsem přesně podle receptu a budu dělat zas a zas.:yes:

Jaaja:Jdou vždy k receptu, u kterého píšeš komentář;-)

Jo díky, já myslela, že komentáře na mejl jdou jen k receptu, který jsem já vložila. Tak to je fajn.

Jaaja:Všechny komentáře k receptům dostáváme ihned automaticky na mail, takže pokud je u pc, určitě si všimne;-)

Jsem to nedopsala. Dej si Moje vzkazy, najdi ivulinku a napiš jí. Ukáže se jí, že jí osobně někdo píše a ona ti určitě odpoví.

Michale, pokud chceš výborné koleno, udělej tento recept www.toprecepty.cz/recept/17034-koleno-veprove-varene-a-pecene/ sice tam není pivo, ale já ho podobně dělám hodně let a je to super úprava. Zázvor nedávám pokaždé. Pokud bazíruješ na pivu, tak napiš ivulince soukromý vzkaz - máš to napravo jak jsou oblíbené recepty. Ona nemusí pročítat veškeré komentáře a tudíž si tady u receptu nemusí tvého dotazu všimnout.

ivulinka:ahojk koukám že to koleno si už dělala máš nějaky přesnější poměr jak při vaření tak na marinádu děkuji moc

Jaaja:děkuji moc jsi hodná

... já bych dala tak půl hrnku kečupu, lžíci worchesteru, 2 - 3 lžíce sojovky, lžíci medu, hodně česneku /tak co já vím, 5 stroužků větších/ + koření, ochutnala bych a dochutila. Dolila bych hrnek pivem .... zkus napsat ivulince osobní vzkaz, vidím, že vařila tento recept, ona ti určitě odpoví.

Michale, moc ráda bych ti poradila, ale já přesný poměr nevím, já ti odpovídala na funkci solamylu ve šťávě. Snad se ti ozve autorka nebo některá z kuchařek, která toto jídlo přopravovala. Pokud vařím koleno, dávám 2 - 3 bobkové listy, cca 8 kuliček pepře, 4 nová koření a 4 jalovce a sůl. Marinádu smíchávám od oka, ochutávám, aby byla pikantnější a maso nebylo plané. Dělám marinády různé, když tak mrkni tady na stránky, jsou tu nějaká další "pivní" kolena, pokud tedy trváš na pivu ;-)

Tento recept mě utekl,tak už hned ukládám a co nejdříve vyzkouším.:-p:-p

Jaaja:a poměr marinády moc děkuji

Jaaja:a jaky je poměr toho koření bob list jalovec atd děkui:-O

Solamyl ti šťávu zahustí

Kokoska:dobry den chci se zeptat jakou funkci plní ten solamil

zmetek:chci se zeptat ten solamil jakou plní funkci dík

zdravím kvuli této dobrotě jsem se sem přihlásil a tento víkend to budem zkoušet píct už se těším:-p

Ahoj.Peču ho už potřetí za měsíc,a nemůžu se zbavit té super skvělé úžasné chuti,která vás absolutně pohltí během jediné chvilky.Vrhla se mi na nej i moje stará a to trpí na žlučník.Dobrý ne!:-))

Peču to už podruhé během 14 dnů, výtečné,mňam.....

Tomáš Grygar 29. 2. 2012 06:47
Něco tak dobrého jsem ještě nejedl. Začal jsem jíst v 19.30 a ukončil žranici v 00.30 hod

tenhle recept je fantastický,jiný neděláme a naši známí ho taky milují a neustále nás ,,otravují,,:-) aby jsme ho uvařili:yes::yes::-p

:-O:-O:-*:-*:-p:-p:yes::yes:+

Toto koleno je naprostá lahůdka,ani v lepších restauracích takové neumí. Toto je recept pro gurmány co si jídlo umí vychutnat. Paráda:-):yes:

Vlastimil 21. 1. 2012 10:12
už se to vaří bude to dobrý:-p

Právě vařím;-):yes::yes:

Už se to vaří!!! To bude dobrota :-p

To je bašta:yes::yes:Bodík 17!!!! Super receptík, díky za něj:-)):-))

naprostá mňamka,:-p nezbyl ani sosík,natož masíčko :yes:

Luxusni... ! Tolik lidi se olizovat jsem nevidel...:-p

prosím,kolik čeho se dává na tu marinádu....děkuji:-8

Je to opravdu dobrý recept:-pzrovna si ho opět děláme.Je u nás velmi oblíbený dík za radu:-K:yes::yes::yes:Bodík jsme už dali.:-))

Dnes jsme ho zrovna měli k obědu.Jdu si chvíli natáhnout.

Tak si sedím za pracovním stolem, čtu báseň o pečeném kolínku, slintám a slintám;-(

nemá to chybu!!!:-p:-!:-))

no krásné foto až tady slintám:-)):yes::yes::yes:

:yes:

Dneska bylo k obědu. Jen pro příště bych koleno vařila i více jak hodinu, protože pak jsem ještě více jak dvě hodiny pekla v troubě při 220st. Jinak bylo výborné, kůřčička vypečená a krásně voňavá po marinádě. Bodík a pár foteček přikládám, jen jsem nefotila svým foťákem, takže fotky nejsou podle mých představ, snad tu nebudou vadit.

Pěkný recept, koleno jsem už nepekla ani nepamatuju...;-):-8 Asi to napravím s tímto předpisem :yes:.
Jinak souhlasím s Paprikou, fotka vypadá jako úplně odjinud :-O Doufám, že nezapomenu, uvařím a vyfotím...:-p

Ivako - není to tvé koleno uzené ? A je tam ten kečup, worchester, sojovka, med, černé pivo a pod. ? Mně se zdá ta šťáva nějak světlá.
Je to vůbec foto k tomuto receptu:-?

dělám něco podobného:yes:

Pepo, vzhledem k tomu, že se pak koleno ještě peče, bych s tebou souhlasila. Myslím, že 40 minut by stačilo;-)

Hodinu v tlakáči je myslím až moc.Mám dojem že vytáhnete z hrnce rozvařené a rozpadlé kousky.:-?

Herro, to vůbec nevypadá špatně, mám doma 2 kolena, tak to možná vyzkouším a dávám ti boda:yes:
Zároveň tě taky vítám mezi námi a ať sr ti tu líbí a jsi spokojená, přidávej recepty o 106:-!:-D

Herro, vítám tě na Topreceptech. Tohle kolínko určitě nezůstane nepovšimnuto:-p:yes:+

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
pečené koleno, vepřové koleno, vepřové koleno nejlepší recepty, pečené koleno v troubě, pečené koleno recept, vepřové koleno recepty, vepřové koleno recept, koleno recept, recept na pečené koleno, recept pecene koleno, pečené koleno na medu, recept na vepřové koleno, nejlepší recept na pečené koleno, peceny koleno, recept veprove koleno, jak upect vepřove koleno, pecena kolena, marináda na vepřové koleno, koleno pečené, vepřové koleno na medu

Suroviny:
koleno vepřové, bobkový list, koření nové koření, jalovec, pepř černý, sůl, česnek, pivo černé, kečup ostrý, omáčka sojová, omáčka worcesterová, solamyl, med, koření gyros, pepř mletý, sůl

Přidat fotografie receptu