Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znojemská pečeně s rýží

Znojemská omáčka ochucená nakládanými okurkami je klasikou, kterou známe z jídelen. Tentokrát ji připravíme z vepřového masa, které orestujeme spolu s kořenovou zeleninou a poté dusíme. Na závěr omáčku zahustíme moukou a podáváme s knedlíkem nebo rýží.

Hodnocení receptu je 4,5 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaM MiskaM

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 75 min

100 min (25 min příprava + 75 min tepelná úprava)

Suroviny pro 7 porcí

7porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 019 kJ /
1 439 kcal
Bílkoviny233,52 g
Tuky39,02 g
Vláknina12,22 g
Cholesterol 480 mg
Sodík 552 mg
Sůl1,20 g
Sacharidy34,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Krok 2: Ve větším hrnci rozpálíme olej, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli a všechno koření. Za častého míchání restujeme 10-15 minut. Krok 3: Pak vložíme očištěné a osolené maso a během 5-6 minut opečeme ze všech stran. Krok 4: Zasypeme paprikou, zalijeme vřelou vodou, přidáme masox, okurky nakrájené na kostičky a necháme dusit 50-60 minut. Krok 5: Poté maso vyjmeme, do vařící se omáčky nalijeme mouku rozmíchanou ve studené vodě a vaříme cca 20 minut, aby mouka v omáčce nebyla cítit. Do omáčky můžeme přidat část nakrájených okurek. Krok 6: Dochutíme solí, případně lákem z okurek (či citronovou šťávou). Maso nakrájíme na tenké plátky a omáčku přecedíme na maso. Krok 7: Podáváme s houskovým knedlíkem nebo rýží.

TIP: Jak připravit rýži

Zveřejněno 12. 8. 2017

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Znojemská pečeně s rýží

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rGvL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Znojemská pečeně s rýží

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rGvL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Rozumím dobře, že na maso naliješ jen přecezenou omáčku? Na fotu v ní máš okurku a ty tmavé kousky mi přijdou jako kousky špeku nebo anglické - ale o ní v receptu nepíšeš.
Okurky tedy vaříš jen přepůlené a pak jdou pryč?

cathleen: no oni i prodávají koření v takových pytlickach ze se to nemusí pak lovit v omáčce ale ja to vždy dělám takto ale můžu to tak zkusit :-8

Zobrazit 4 starší odpovědi

Ja nepochybujem, že rada varíš, že sú doma spokojní. Je tu veľa dobrých receptov na znojemskú (myslím, že nosíš drevo do lesa), neviem, či si si ich prezrela. Možno by si sa poučila aj ty. Nemám nič proti tebe, nechcem ťa znechucovať, len sa snažím ti vysvetliť, prečo sú komentáre pod tvojimi receptami a ktoré sa ti nepáčia.
Veď určite vieš variť aj niečo skvelé, originálne, ktorým užívateľov týchto stránok prekvapíš.

casino: konečne niekto, kto má na preváranie múky taký istý názor ako ja. ešte aj to prirovnanie k vareniu cestovín máme spoločné:-)
inak, nedávno som na FB videla rcp na nepečené Nutelové guličky. v recepte, okrem iných surovín, bola surová hladká múka. tak to zas nie, to som kukala ako puk:-D

Zobrazit 5 starších odpovědí

Opravdu se 1 kg vepřové pečeně udusí za 1 hodinu do změknutí? Na obrázku maso vypadá, jakoby bylo dušené už nakrájené.
Mouku v omáčce bych vařila podstatně déle.

maris: psala jsem hovězí pač i to jde k omáčce. Dělala jsem vepřové pač i vepřové může být a navíc je vepřové levné oproti hovězímu. Jinak všechny suroviny jsou správně a pokud se to někomu nelíbí tak nevím. Ale jak už jsem psala jedno 100 lidí 100 chutí všichni nemůžeme mít stejné chutě.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Tématické fráze:
znojemská veprova pečeně, vepřová pečeně s rýží, znojemska pečeně, znojemská vepřová pečeně s rýží, znojemská vepřová pečeně recept, znojemska pečeně z vepřového masa, recept na znojemská pečeně vepřova, vepřová znojemská pečeně, vepřová pečeně s rýží recept, recepty znojemská pečeně, veprova pecene po znojemsku, vepřová pečeně znojemska, vepřová znojemská, znojemská pečeně recept, znojemská vepřová pečeně, znojemská vepřová pečeně, top recepty znojemska, znojemská vepřová, veprove kostky po znojemsku, jak se vaří znojemska

Suroviny:
pečeně vepřová, mrkev, petržel, celer, cibule, olej, pepř, koření nové koření, bobkový list, tymián, paprika sušená sladká, masox hovězí, okurky sterilované, mouka hladká, šťáva citronová, sůl

Přidat fotografie receptu