Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkonošské chlupaté knedlíky

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bapi17

Středně náročný

Suroviny

Porce: cca 4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 758 kJ /
1 615 kcal
Bílkoviny50,68 g
Tuky11,16 g
Vláknina22,20 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 141 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy316,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na začátku dáme vařit houby. Množství hub závisí na vás. Houby vaříme s trochou vody na másle. Másla dáme opravdu dost a houby pořádně osolíme. Necháme vařit. Krok 2: Připravíme těsto. Jedná se v podstatě o takové bramborové halušky. Brambory oškrábeme a nastrouháme na jemno. Slijeme z nich všechnu přebytečnou vodu. K nastrouhaným bramborám přidáme mouku (její množství se může podle vodnatosti brambor lišit), sůl a jedno vejce. Vypracujeme těsto, které by mělo být polotuhé – musí držet pohromadě, ale mělo by jít relativně snadno protlačit přes haluškové síto. Krok 3: Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu. Přes haluškové síto vařečkou do vody protlačíme těsto. Vaříme asi 8–10 minut, dokud nevyplavou na povrch. Krok 4: Hotové "bramborové knedlíčky" vložíme do mísy a důkladně promícháme s máslovými houbami.
Milovníci hub si určitě pochutnají. U nás je to tradiční recept, který děláme každý rok na Vánoce z několika kil brambor.

Zveřejněno 16. 9. 2017

Poznámka autorky Bapi17

My podáváme s řízkem nebo obalovanou vinnou klobásou. Máme to tradičně u babičky každý rok :).

Přeji dobrou chuť.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krkonošské chlupaté knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qxp0

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krkonošské chlupaté knedlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qxp0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

MARTA Kulhavá 21. 9. 2017 19:42
Pocházím z Krkonoš.U nás se dělaly knedlíky ze syrových brambor a aspoň jedné vařené/záleželo, na mno,žství/,potom vejce a mouka hrubá.Ta z nich dělala chlupaté,.Dělaly se noky lžící,do vařící vody se zkusil dát jeden,pokud vyplaval celý,tak bylo těsto správné,jinak se přidala mouka,pokud se rozpustil.Co se týče hub,byly sušené,na chvilku se v malém množství vody povařily,voda se nevylívala.Potom se na másle udělala cibulka,do toho houby s trochou té voňavé vody a do toho se zcedily knedlíky.Výborná verze byl bůček a zelí,nebo uzené se zelím.Dodnes i když žijeme na Moravě,patří pro celou rodinu chlupaté knedlíky k oblíbené pochoutce.Dokonce,když jsem navštívila rodinu v Německu,tak první co chtěli,tak naučit se chlupaté knedlíky.Někde se do vody na knedlíky nalila i voda z hub.

:-K:-K:-K:-K:-K

Můžu se zeptat,v kterém kraji se tato specialita vaří?????Díky za odpověď;-)Nikdy jsem tuto kombinaci neslyšela.:-*

Simona Skolakova: samozřejmě je to na každém z nás:) recept je na chlupaté knedlíky a záleží na každém, co má dále rád. Já jsem jen napsala jak to máme rádi my :-8

Zobrazit 4 starší odpovědi

Zajímavá a pro mne nezvyklá je kombinace s řízkem.
<3 Já noky dělám větší, vykrajuji je lžicí a vařené vmíchám do dušeného zelí. Škvarky nebo uzené maso to jen vylepší. S houbama jsem zatím nezkoušela.

Nadja: toto nemají být přímo noky :)

Jmenuje se to knedlíky a jsou to jakési noky :-)
Jiří Kodet by nám to vysvětlil :-D
Ale vypadá to dobře a o chuti nepochybuju :yes:

Úžasný:yes:<3

Sudet: děkuji :-8

Tématické fráze:
chlupaté knedlíky s houbami, chlupaté knedlíky s houbama, chlupaté knedlíky s houby, chlupate knedlíky, chlupaté knedlíky s houbami a masem, chlupatý knedlík, chlupate knedliky e kucharka, recept chlupaté knedlíky a houby, krkonošské recepty, krkonosske bramborove knedlíky, chlupate knedlík, podorlická polévka, německé chlupaté knedlíky, chlupaté knedliky z houbama, haluškové síto, knedlíky přes síto, recept na chlupaté knedlíky, chlupaté knedlíky s houbovou omáčkou, falesne chlupate knedliky, chlupacky s houbami

Suroviny:
brambory, mouka polohrubá, vejce, sůl, houby lesní, máslo

Přidat fotografie receptu