Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdoulový sýr ze slupek

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

paulpaul

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min bez doby sušení

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava, bez doby sušení)

Suroviny pro 1 dávka

30 kousků

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 181 kJ /
2 672 kcal
Bílkoviny17,65 g
Tuky35,25 g
Vláknina46,75 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 73 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy547,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kdoule omyjeme, očistíme je nejlépe pomocí kartáčku. Nakrájíme na čtvrtky, oloupeme a zbavíme
jádřinců. Dužinu nakrájíme na menší kousky a použijeme na kompot. Krok 2: Slupky použijeme na výrobu sýra. Dáme je do širšího kastrolu, podlijeme vodou do výšky cca 2 cm, přidáme cukr, kyselinu citronovou rozpuštěnou ve lžíci vody a vaříme pod pokličkou do změknutí. Ke konci přidáme skořici a necháme vychladnout. Krok 3: Mezitím uvaříme ve vodě hrozinky. Krok 4: Uvařené vychladlé slupky rozmixujeme. Krok 5: Hmotu rozetřeme na jemně olejem vymaštěný plech, posypeme posekanými ořechy a uvařenými hrozinkam, které opatrně vtlačíme do hmoty. Krok 6: Plech vložíme do teplé trouby a nebo uložíme na teplý radiátor a necháme oschnout. Pak pokrájíme na kousky. Krok 7: Hmotu je možné použít jako přesnídávku.

TIP: Kdoule v naší kuchyni

Zveřejněno 24. 11. 2017

Poznámka autora paulpaul

Kdoule je ovoce s léčivými účinky. Obsahuje 10% cukru, pektin, kyseliny, třísloviny, silice, vitamín C, draslík, fosfor, hořčík, vápník, měď, železo atd.

Při výrobě tohoto sýra se využívají slupky kdoulí, jinak odpad, který vzniká při výrobě kdoulového kompotu. Dobře vyzrálé kdoule mají žlutou barvu a jemnou vůni.

Po natrhání necháme kdoule ještě několik dní dozrát, aby získaly barvu a vůni.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kdoulový sýr ze slupek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WrOn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kdoulový sýr ze slupek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WrOn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (6)

Ten názov je veľmi starý, zrejme všade sa to volá "syr". Pamätám z detstva, mamka to varila dlhé hodiny (z dulí-ovocia, nie zo šupiek), strašne dlho sa to zahusťovalo odparovaním. Trvanlivá záležitosť, potom sme to mali len zabalené v papieri v studenej špajzi.

hosta: Také znám jako sýr. U nás to dělávala babička běžně, sušila to na ústředním topení a já s bratrem jsme se o to mohli poprat. Pamatuji si to jako velkou dobrotu. Prostě se tomu říkalo sýr;-):-8:yes: Jen si vzpomínám, že se to dělaao z kdoulí a ne ze slupek.

Je to zajímavé, ale název "sýr" je myslím dost zavádějící:-)

cathleen: Já to také znám pod názvem sýr. Děláme to od nepaměti, možná už prababička. Ale teď je ještě nemám dozrálé, až kolem Vánoc.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Tématické fráze:
kdoulový sýr, kdoule sýr, kdoulový sýr recept, syr z kdoule, kdoule recepty, sušení kdoulového cukroví, mrazene kdoule, recept kdoulovy syr, ldoulový sýry, koláče s odpadu dužin

Suroviny:
kdoule, cukr krystal, rozinky, ořechy vlašské, kyselina citronová, skořice mletá, olej

Přidat fotografie receptu