Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slovenská polévka šajtlava

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 266 kJ /
2 215 kcal
Bílkoviny27,48 g
Tuky179,07 g
Vláknina33,63 g
Cholesterol 150 mg
Sodík 3,07 g
Sůl7,40 g
Sacharidy109,03 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na 1 PL masti osmažíme polovicu nakrájanej cibule, pridáme pokrájanú kapustu, zemiaky a pokrájanú koreňovú zeleninu. Osolíme, okoreníme čiernym korením a restujeme. Zalejeme vodou a varíme. Krok 2: Slaninu pokrájame, dáme topiť na druhú lyžicu masti. Keď je dosť vytopená, pridáme druhú polovicu pokrájanej cibule a smažíme. Po chvíli pridáme múku, miešame a osmažíme. Zalejeme studenou vodou a vlejeme do vriacej polievky. Krok 3: Do polievky pretlačíme cesnak, pridáme majoránku, dobre prevaríme. Ak máme, vhodíme list zeleru alebo ligurčeka (libeček).

Abeceda polévek - recepty na každý den

Zveřejněno 28. 11. 2017

Poznámka autora magdalenka

Šajtlava sa varila kedysi v hornatých oblastiach Slovenska, kde sa na poli darilo len kapuste a zemiakom. Preto kapusta a zemiaky v polievke prevládajú. Môžeme pomer surovín upraviť podľa seba, vynechať múku a pod.

Niekedy sa vylepšovala hubami alebo klobásou, kúskom údeného mäsa.

Od údenej slaniny má príjemnú chuť.

Polievka sa nekyselí!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slovenská polévka šajtlava

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BABo

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slovenská polévka šajtlava

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BABo

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Tonja: ten imperatív ma pobavil...:-8

Tonja:
No, překladač vám dává za pravdu...
...ale doposud jsem si myslel, že čierné korenie je jednoslovně pepř :-)

Tomu, kdo dělal titulky k videu vzkažte, že když už je dělá v češtině, tak "černé koření" je černý pepř. Ani ze slovenštiny se nedá překládat otrocky doslovně.

:-)<3:-K

popoluska340: krásna fotka, mám radosť!
cecilka, aj ja mám korene na horniakoch.

Nie je šajtľava ako šajtľava. Tá, čo práve zúri vonku, je príšerná:-//:-//:-//:-//. Ale táto je <3<3<3<3. Práve som ju dojedla a zaspomínala si na starú mamu z Oravy.

Mila magdalenka,polievocka je vyborna,a este lepsia ako vcera.Cesnak aj majoranka urobia inu chut,ako bez toho.Odfotila som aj tanier s polievockou,a veru este by som si dala.:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

:-K

Tak ta by mi fakt chutnala <3:yes:

Táto polievočka sa varí aj u nás, len sa jej hovorí mäkko - šajtľava. Ale to na veci nič nemení, je veľmi dobrá. :yes:

Vďaka za komentáre!:-K

Tak receptik na tuto polievocku,sa mi moc hodi.Akurat som rozmyslala,aku spravim,kym manzel pride z prace,tak bude aj hotova.Ja bez zahustovania,som bezlepkarka,a musim strazit kila,ale bude aj tak dobra.Dopijem kavu,a idem na nu.prisla som premrznuta,tak kava a caj ma tu zohrievaju,a bude ma aj polievocka hriat:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

Znám a dělám. Chutná polívčička.:yes:

Zeli je ted dost,polevka se mi zda velmi chutna:-K:yes:

Máme rádi polévky a tato se Magdalenko hodí,ještě mám pár hlávek zelí,tak co nejdříve udělám;-):yes:

casino: zrejme niečo také...varila sa na Orave, na Kysuciach, na Liptove...kapusta a zemiaky sa vždy našli doma, obyčajne aj kúsok slaniny.

Zobrazit 2 starší odpovědi

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
slovenská polévka, slovenske polévky, oravska sajtlava, polievka šajtlava, šajtlavá polievka, slovenské polievky, polévka šajtlkava, masité polévka recept, polévka z hlávkového zelí recepty, oravská šajtlava recept, polévka šaljtlava, slovenske polévka, slovenska kapustova polevka, polievka na slovensku, slovenská šaitlava, oravská polévka recept, recept oravska sajtlava, slovenske polievky kapustová, polévka sajltava, cajtlava

Suroviny:
zelí hlávkové, brambory, zelenina kořenová, sádlo, slanina, mouka hladká, cibule, česnek, sůl, pepř, majoránka, voda,

Přidat fotografie receptu