Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí kaldoun

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 180 min

180 min (180 min příprava)

Suroviny pro 14

14

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie29 051 kJ /
6 943 kcal
Bílkoviny489,99 g
Tuky460,43 g
Vláknina10,22 g
Cholesterol 9,22 g
Sodík 2,15 g
Sůl5,32 g
Sacharidy206,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Skelety a drůbky (krky, žaludky...) uvaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou, kořením a oloupanou cibulí, zbavené jen vrchní slupky. Během vaření sbíráme pěnu. Vaříme cca hodinu a pokud budeme chtít do kaldounu dávat zeleninu, vložíme ji do vývaru k masu až cca za půl hodiny po vaření, aby nebyla rozvařená. Krok 2: Pak vývar přecedíme, pokud chceme maso a zeleninu v kaldounu, tak maso obereme a zeleninu s masem pokrájíme a přidáme dle chuti do vývaru. Krok 3: Jíšku připravíme na rozpuštěném másle s troškou muškátového květu, na které nasypeme hladkou mouku, kterou osmažíme dorůžova za častého promíchání. Krok 4: Z očištěných pomletých jater, do kterých jsme vmíchali vejce a máslo a která jsme ochutili solí, pepřem, česnekem, muškátovým květem a majoránkou. vmícháme tolik strouhanky, aby knedlíčky byly vláčné, ne příliš tuhé a šly z nich dobře tvarovat malé kuličky, případně odkrajovat nočky. Ty pak povaříme v osolené vodě cca 5 minut a cedníkem vyndáme. Kdo chce, může je zavařit přímo ve vývaru. Krok 5: Vroucí vývar za stálého míchání a dle požadované hustoty kaldounu zahustíme hotovou jíškou, necháme provařit, dochutíme dle vlastní chuti solí, pepřem a přisypeme hotové játrové kuličky nebo nočky. Krok 6: Podáváme dozdobené petrželkou či pažitkou.

Zveřejněno 22. 12. 2017

Poznámka autora recepty73

My máme nejradši kaldoun krémové konzistence, jen a pouze s játrovými knedlíčky, ale kdo preferuje v kaldounu nudle, maso a zeleninu, není potřeba se zdráhat a do kaldounu si je klidně jako vložku může přidat dle vlastní chuti.

Kaldoun dělám kachní, ale tentokrát jsem podlehl prosbám o kuřecí a udělal jsem velmi dobře.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuřecí kaldoun

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EEK0

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuřecí kaldoun

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EEK0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

:-)Polívčička byla v oblíbených - a čekala na svůj den - chutnala mně i všem. A že nám přišla vhod - posílám za ní bod!:yes:;-)

MamlajdaD: ...to jsem moc rád:-)...děkuji za vyzkoušení :-K:-K:-K

Kaldoun mě naučila vařit moje babička a je to oblíbená polévka celé rodiny. Dřéíve se vaříval jako sváteční polévka jenom o posvícení , když se pekly husy.Skvělý recept, tak, jak má být.:yes:

sikulka7: ...díky:-K, máme to s kaldounem podobně:-D

Tématické fráze:
drůbeží kaldoun, polévka kaldoun kuřecí, drůbeží kaldon, kaldoun z kurete, kaldoun, kuřecí caldon, kuřecí polévka kaldoun, kuřeci kalgon, kaldoun z kuřecího masa, kuřeci krky recept, recept na kaldoun, kremovy kureci vyvar, játrové knedlíčky recept, jatrove knedlicky, kkureci kaldoun, kuřeci kaldoun s knedlíčky, kaldoun recept, recept kaldoun, kalgon polévka, kaldounu

Suroviny:
skelet kuřecí, zelenina kořenová, cibule, voda, pepř celý, koření nové koření, bobkový list, sůl, máslo, mouka hladká, květ muškátový, játra kuřecí, máslo, vejce, česnek, sůl, pepř, majoránka, strouhanka

Přidat fotografie receptu