Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houstičky obzvláště vypečené

Nejen vynikající chuť, ale i nádherná vůně, která vám provoní celý byt. To vás ujistí, že se vyplatí si housky péct sami doma. Křupavá houstička ke snídani vám zlepší náladu a celý den bude hned krásnější!

Hodnocení receptu je 5,0 (49×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Olga Urvalkova Olga Urvalkova

Středně náročný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby kynutí

30 min (15 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 12 kusů

12kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Z vlahého mléka, droždí, lžíce mouky a trochu cukru necháme vzejít kvásek. Krok 2: Ze zbytku surovin a vykynutého kvásku zaděláme hladké těsto a necháme hodinu v teple kynout. Krok 3: Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílů na velké housky nebo 16 malých houstiček. Krok 4: Upleteme housky a necháme na plechu dalších 15-20 minut kynout. Krok 5: Potřeme bílkem promíchaným s olejem, posypeme solí a sezamem (či mákem, kmínem) a dáme do vyhřáté trouby péct na 200 °C. Asi 15 minut dozlatova.

TIP: Jak uchovat chléb a pečivo co jak nejdéle

Zveřejněno 28. 12. 2017

Poznámka autorky Olga Urvalkova

Ještě horké pokropím lehce máslem pro vůni.

Necháme zchladnout a pochutnáváme si, ještě vlažné jsou vynikající.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houstičky obzvláště vypečené

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Wrjv

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houstičky obzvláště vypečené

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Wrjv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Včera došlo pečivo a nechtělo se mi jít/jet jen pro rohlíky (2,5 km) a tak jsem zadělala na tyto a protože jsem dělal i pomazánky, tak dnes peču další várku. (mouka: 500g hladká a 100g špaldová). Jen bez posypu, když byly určené k poazánkám.

Děkuji všem za diskuzi:-K
Soli je dle mého akorát, sypu je i navrch hrubou a bylo by moc, 2 lžičky už jsem taky zkoušela a nee.
Jako každé kynuté pečivo nejlepší čerstvé, to je jasné:-).
Já peču vždy když nás je hodně, jinak si ty dva rohlíky koupíme čerstvé v samošce:-D

Manina, Cathleen : Děkuji Vám za odpovědi :-K. S těstem se pracovalo dobře, nepřišlo mi tuhé a první den byly housky opravdu výtečné a o to víc jsem byl zklamána druhý den :-//. Pokud budu ještě někdy péct, udělám si z části mouky vody a droždí omládek a určitě přidám trochu tuku a sůl podle Vašich rad :-). Děkuji. Hezké odpoledne:-K.

bystrouska: Je to jen o vlastní zkušenosti cestou pokusů a omylů. Používám sušené droždí. S kváskem jsem žádný rozdíl nepozorovala. Už jsem to sem dávala k lepšímu: Je také mažné upéct pečivo jen k okamžité spotřebě a ostatní už umotané dát do ledničky. Pak další den dát jen dokynout a upéct čerstvé. V lednici vydrží a pomalu kyne i tři dny. Déle se začíná roztékat.

Tak jsem houstičky upekla:-K. Byly opravdu krásně vypečené a křupavé, měkkoučké :yes:, ale jen první den:-O. Druhý den to bylo jako houžev:-((. Musela jsem je dát rozpéct ,aby byly poživatelné 8-(. A také jsou málo slané, jedna kávová lžička na 600g mouky je málo:-!. Pokud máte dost strávníků a housky sníte hned, doporučuji vyzkoušet, jsou vážně dobré ;-). Myslím si, že housky jsou křupavé díky potření bílkům s olejem, a zároveň bílky asi způsobují, že housky jsou druhý den dost tuhé:-//.
Nevím, nejsem tak dobrá pekařka, možná by to dovedla vysvětli Cathleen, ta je na pečení housek a jiného pečiva odbornice a excelentní:yes:.

cathleen: Hodně záleží na tuhosti těsta. Z tužího jsou takové i rohlíky, z měkkého se mají zase po upečení a vychládání snahu "zplácnout". To je bohužel o zkušenosti a na dálku se to nedá poradit. I když mám suroviny i jejich váhu vždy stejnou, přesto si začátek zadělávání musím hlídat a někdy nepatrně přidat vodu, jindy mouku. Kolik, to už odhaduji po předchozích zkušenostech.

Zobrazit 3 starší odpovědi

Povedly se mi, super. Vláčné i druhý den. Díky moc za recept.

Ano, je horkovzdušná, ale stejně dobře Ti to půjde i ve staré...ať chutnají:-K

Vykynuly krásně i s krabicovým mlékem, já nikdy problém neměla. A dát do těsta sádlo by určitě bylo dobré, zkusím příště, i máslo by šlo:-K

Olga Urvalkova: Pečes s horkovzduchem ?:-?

Zobrazit 3 starší odpovědi

Do těsta dávám asi 50 gr. sádla, také jsou pak dlouho vláčné a chutné. Zadělávám z půl kila, tím mi pytlík mouky vyjde nadvakrát, a 250 vody + lžíci sušeného mléka. Po krabicovém mléku těsto moc nechce kynout. Zřejmě je napatlané něčím aby se nekazilo a to hubí i kvasinky v droždí. Vyzkoušeno.

manina: Je taky vhodné místo sádla HERU"" suprrr :-D:-D

Děkuji Luci<3 a Terezko:-K

Jsou vyborny!!!<3:yes:

Děkuji všem:-K. Druhý den jsou taky dobré díky oleji a máslu, a stačí na 10 vteřin do mikrovlnky a jsou zas jak z trouby, uvidíš:-)
Krásný rok 2018 všem topkám:-K

Olga Urvalkova: Moje mamka je prostě skvostná kuchařka, pekařka a cukrářka :-)

Určitě budou dobré <3 Zkoušel sem už několik receptů, ale druhý den už nic moc. Jak jsou na tom tyto? Obávám se, že bez kvásku budou také "jen" k okamžité spotřebě :-(

vypadají lákavě:-)

Ukládám:yes:

Tématické fráze:
jak upect housky, máslové houstičky, kynuté houstičky slané, výborné křupavé kynuté houstičky, máslové houstičky recept, top recepty housky, jak upéct kynuté housky, máslové housky, výborné kynuté houstičky, recept maslové houstičky, upéct housky, jak upect domaci housticky, domácí houstičky co vydrzi dobre jeste druhy den, jak upéct houstičky, domácí máslové houstičky, máslové housky recept, kynute housticky, housticky z oleje a sadla, top recepty křupavé housky, čerstvé houstičky

Suroviny:
mléko, žloutek, cukr, sůl, droždí, olej, mouka hladká, bílek, olej, mák, tuk

Přidat fotografie receptu