Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ciabatta II.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 285 kJ /
546 kcal
Bílkoviny17,70 g
Tuky3,03 g
Vláknina4,74 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,40 g
Sůl16,00 g
Sacharidy109,62 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 12 hodin předem smícháme preferment a zakrytý ho necháme v teplé místnosti pracovat. Krok 2: Po 12 hodinách kynutí k hotovému prefermentru přidáme další vodu a manitobu, promícháme a necháme 30-45 minut stát. Krok 3: Ve zbytku vody (20 g) dobře rozmícháme droždí, vlijeme k těstu a alespoň 7-10 minut hněteme – v průběhu hnětení přidáme sůl tak, aby se stačila v těstě dobře promíchat.
Hotové těsto v míse zakryjeme a necháme kynout 70-90 minut. Krok 4: Nakynuté těsto stěrkou vyškrábneme na stůl posypaný moukou – výborná je semola, s ní na povrchu mají ciabatty extra křupavou kůrku. Pomocí karty rozlité těsto popřekládáme – vznikne pěkný balíček. Svrchu ho posypeme semolou, lehce maličko roztlačíme do obdélníku a kartou nakrájíme poměrně úzké dílky – stačí 5 kusů. Krok 5: Každý díl těsta položíme řeznou plochou na semolou posypaný stůl, moukou poprášíme i svrchu a necháme nakynout (ideální je zakrýt je fólií, aby těsto neosychalo).
Asi po hodině všechny ciabatty uložíme na plech s pečící fólií. Při tom je obrátíme (plocha, která ležela na stole bude teď navrchu) a lehce natáhneme. Pracujeme opatrně, abychom z těsta nevymačkali bubliny Krok 6: Necháme krátce dokynout a upečeme.
Pekla jsem v rozpálené troubě, na fólii sešoupnuté z plechu přímo na dlaždici, se starým plechem na vodu na dně trouby – po vložení ciabatt jsem do něj chrstla asi 100 ml horké vody a rychle zavřela (pozor na opaření!).
Prvních 8 minut na 250°C, pak snížíme teplotu a na 200°C dopečeme – přibližně 12 minut.
Pět minut před koncem pečení pak troubu krátce vyvětráme od páry.

Každá trouba peče malinko jinak a jistě si každý najde ten svůj způsob pečení. Upečené ciabatty je třeba nechat vychladnout na kovové mřížce.

Zveřejněno 3. 1. 2018

Poznámka autorky cathleen

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ciabatta II.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2POK

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ciabatta II.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2POK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

magdalenka: díky za upozornění, bod 2 jsem upravila ;-)

Ahoj, študujem tvoje ciabatty, túto aj druhú - https://www.toprecepty.cz/recept/40870-ciabatta-s-..., neviem, ktorá by bola pre mňa jednoduchšia...:-8 Pre podobné typy ako ja, by si mohla, prosím dopísať do bodu č. 2, že je to až po 12 hodinách? Aspoň ja tomu tak rozumiem. Vďaka!

Tak dnes konečně vyzkoušeno a s velkým úspěchem. Sice je to časově náročnější, ale výsledek fakt stojí za to.

JindraTom: děkuji za zprávu! Jsem moc ráda, že se povedly a chutnaly :-K

Opravdu stačí jen 1 g droždí?

cathleen: Moc díky, příští týden vyzkouším a dám vědět. Vypadají fakt nádherně.

Zobrazit starší odpověď

Nádhera :yes::yes:

Ivo, je to krása a o chuti nepochybuju - a i já se hlásím do spolku;-):-)

Hlásím se do spolku deprimovaných pekařek :-D - jen, než jsem zjistila, že Manitoba není jen provincie v Kanadě, ale i mouka, mi vzalo značnou dávku sebevědomí:-D

Lebo si neskutočná.

Eja57: nervy mám z neosvětleného parku v noci, kdybych tam musela sama....tohle chce jen zkoušet a zkoušet a pak už jen baštit:-p

hosta: :-D škoda, že nejsi poblíž...mohly bychom si vyměňovat vzorky z kuchyní ;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Mám z teba normálne depky. :-8

magdalenka: :-O pročpak?

Tématické fráze:
ciabatta recept, ciabatta, recept ciabatta, recept na ciabattu, ciabatta pečení, peceni cabaty recept, pečení ciabatty, ciabatta recepty, recept na ciabatty, já se péče ciabatta, pekarnomanie ciabatta, recept čiabattu, pečeme ciabatta, ciabata peceni, recept toskansky chleba, ciabata bez droždí, recept ciabatta čerstvé droždí, z jake mouky se pece ciabatta, ciabiata z drozdi, ciabatta bez droždí

Suroviny:
voda, mouka hladká, droždí čerstvé, voda, voda, droždí čerstvé, sůl,

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu