Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Quinoa - jako příloha nebo zavářka do polévek

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

recepty73 recepty73

Snadný

Doba přípravy 40 minut + další úprava dle chuti

40 minut + další úprava dle chuti

Suroviny

Porce: dle počtu strávníků

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve quinou nasypeme do misky a zalijeme na cca 5 -10 minut studenou vodou, ta pomůže zbavit se případné hořkosti. Krok 2: Pak vodu slijeme pryč, přidáme buď čistou studenou vodu se solí, do které vložíme pro dochucení bylinky (rozmarýn, tymián, majoránku...) nebo vývar ze zeleniny, z kuřecího masa, vývar z uzeného masa... Krok 3: Poměr quinoy a vody (vývaru) je 1 : 2, takže potřebné množství quinoy nasypeme do hrnku a přidáme dvakrát tolik tekutiny. Krok 4: Od bodu varu vaříme cca 15 minut, pak zakrytou odstavíme a necháme zhruba ještě 5 - 10 minut dojít pod pokličkou. Krok 5: Na dochucení při vaření můžeme použít i rozmačkaný česnek, kari, nové koření, bobkový list..., to záleží co s quinoou zamýšlíme připravovat dál. Používat ji můžeme stejně a na stejné recepty, jako máme rádi s kuskusem, rýží a podobně. Krok 6: Příprava je velmi jednoduchá a koho neosloví jako hlavní chod v podobě různých salátů se zeleninou, kuřecím masem, lososem, slaných či sladkých kaší... a chce do svého těla vpravit něco "zdravějšího" může si quinou přidávat třeba do zeleninových polévek místo mouky a jíšky, či vývarů místo nudlí, nočků... A dokonce si můžeme vybrat i barvu quinoy, která nám ladí k pokrmu z bílé, černé a červené a chuť neovlivní.

Zveřejněno 14. 1. 2018

Poznámka autora recepty73

Quinoa (merlík čilský) se používá jako obilnina, přestože "čistokrevnou" obilninou v pravém slova smyslu není. Občas ji nazývají jako superpotravinu, podobně jako chia nebo konopná semínka, mladý ječmen, portobello atd., ale zdravá strava je, myslím, pro tyto potraviny mnohem lepší název. Například pro celiaky je mouka z quinoy ideální, protože neobsahuje lepek.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Quinoa - jako příloha nebo zavářka do polévek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JM1D

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Quinoa - jako příloha nebo zavářka do polévek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JM1D

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (4)

Myslím, že poměr pro vaření quinoy je 1:2 objemového, nikoliv váhového množství, tj. na 1 hrnek quionoy 2 hrnky vývaru (nebo vody). 15 dkg merlíku je více, než 150 ml :-)

hosta::yes: ...asi jsem jí dneska snědl příliš:-D:-K

Zobrazit 2 starší odpovědi

Tématické fráze:
quinoa bílá recepty, polévka z quinoy, zdravá zavářka do polévky, quinoa recepty příloha, quinoa příloha, quinoa bílá příloha cepty, úprava quinoy, bílé quinoa recept, quinoa k masu, guinoa jako zavarka do polevky, vaření quinoy, příloha do polévky, polévka z quiony, polevka z qinoy, quinoa příloha recepty, recepty na bilou je quinoa, quinoa bílá recept, salát z quionoy, ruzné přílohy do polévek, přílohy z quinoy

Suroviny:
quinoa, voda, bylinky

Přidat fotografie receptu