Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka z kroupového jelítka - "prdelačka"

Zabijačka na vsi je daleko a máte chuť na pravou "prdelačku"? Stačí koupit tmavé kroupové jelito a polévku uvařit z něj. Bude trochu jiná, ale chuť zimního masopustu si přece jen touto polévkou přiblížíte.

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 15 min

20 min (5 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 560 kJ /
373 kcal
Bílkoviny7,31 g
Tuky26,79 g
Vláknina7,86 g
Cholesterol 20 mg
Sodík 21 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy23,67 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na sádle osmažíme drobně pokrájenou cibuli, kterou zaprášíme hladkou moukou, necháme ji zpěnit a zrůžovět. Krok 2: Jelito vymačkáme ze střívka, promícháme s cibulkovou jíškou a přilijeme vývar. Krok 3: Povaříme, dochutíme solí, pepřem, rozetřeným česnekem a majoránkou. Krok 4: Podáváme s čerstvým pečivem nebo chlebem.

TIP: Domácí zabijačka je tradice. Jaké recepty jsou s ní spojené?

Zveřejněno 21. 1. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka z kroupového jelítka - "prdelačka"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yBDw

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka z kroupového jelítka - "prdelačka"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yBDw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

chtěla jsem původně vařit černou polévku od andrejky. Ale bohužel řezník na mě zapomněl s krví.
Uvařila jsem z jelítek, nedala jsem mouku, přidala kroupy a ochutila jen solí, pepřem, majoránkou a česnekem.
Manžel prohlásil, že je jako od řezníka :-)
my černou polévku nejíme s chlebem, ale s vařeným bramborem :yes:

Dneska jsem dělala. Přidala jsem jen více koření, ale byla rychlá a moc dobrá :-)

Taky občas vařím z kupovaného jelitka na farmářských trzích. Mouku nepřidávám, jen přivařím kroupky, přidám česnek a majoránku<3

DOBRÝ DEN.
Podobnou polévku si dělám, když dojde ta pravá , kterou si ndělám při zabíjačce.
Jen tam nedávám tu mouku nab bohatě stačí ty kroupy.Jen vyzžiju jelitový prejt z našeo řeznictví MAKOVEC, nikoliv Krásensko, neb jsem tam několikrát narazil na vzdálenou pachut podobné žluknutí, dokonce i ve střevě. Ale to je moje zkušenost.
Jako základ musí být silný masový vývar ( ti co si doma dělají zabíjačkové speciality vědí že ten masový vývar je to nejlepší z vývarů co se dá získat- vyvařené aso a kůže na tlačenku a jitrnice, opláchnutá hotová tlačenka ve válcích a uvařené ,,jitrnice,, , a pak i opláchlé všechny pracovní nádoby od příprav)
Do jelitového prejtu nedávám oůej, ale vnitřní sádlo, jinak při zabíjačce vyškvařené střevové sádlo i s oškvarky.
VŮBEC NEKRITIZUJU TENTO RECEPT, JEN DÁVÁM NÁVOD TĚM, CO BY CHTĚLI UDĚLAT SI TUTO POLÉVKU TAK JAK JI DĚLÁME U NÁS V ŽERAVICÍCH, podle tradic sahající do první republiky.
A ten hanlivý název ,,prdelačka,, , kde vznikl nevím, ale u nás patří k nejlepším pochoutkám, jen se musí dobře vymíchat do studena, aby kroupy nezvasily.
Kupovanou krev nepoužívám, neb není dobře po vykrvení rozmíchána , ale je rozmixovaná.
,,toš tak,,

:-)<3:-K

Také jí dělám,ale vždy z vývaru z vepřového kolena:yes: A ta má pak sílu:yes::yes:

savlinka: ...jasně! ...jak noha od stolu;-):-D:-K:-K

Ta nam vzdycky moc chutnavala na zabijacce.:-K:yes:

jemmy: ...do mrazáku po zabijačce většinou přijdou hodnotnější věci a na prdelačku už nezbývá moc místa...:-D ...je to rychlá náhražka co chutná:-8

Tématické fráze:
polevka z jelitka, černá polévka z jelita, polévka z jelítek, polevka z jelita, polévka prdelačka, prdelačka z jelítek, polévka prdelačka recept, polivka z jelitka, polívka z jelita, polívka prdelačka, černá polévka z jelítka, prdelacka, černá polívka z jelítka, cerna kroupova polévka, zabijačková polévka z jelita, polévka z jelit, černá polévka z jelit, černá polévka z jelítek, p0levka z jelítka, polevka z jelitka-prdelacka

Suroviny:
jelito, sádlo, cibule, mouka hladká, vývar vepřový, sůl, pepř mletý, česnek, majoránka

Přidat fotografie receptu