Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Croissanty

Křehké a nadýchané croissanty jsou oblíbené jako svačina nebo snídaně s šálkem dobré kávy. Domácí croissanty voní máslem a určitě budou chutnat. Recept je určen pro ty zkušenější v pečení.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

kriol

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dob odkládaní v chladničce a dob kynutí

70 min (55 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dob odkládaní v chladničce a dob kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 439 kJ /
3 690 kcal
Bílkoviny79,05 g
Tuky207,04 g
Vláknina18,30 g
Cholesterol 853 mg
Sodík 5,07 g
Sůl12,55 g
Sacharidy368,47 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme mísu a do ní vlijeme mléko a přidáme droždí. Necháme asi 15 minut rozpouštět. Krok 2: Poté vmícháme 140 g mouky, sůl a cukr. Krok 3: Pomalu hněteme těsto, do něhož postupně vsypáváme další mouku. Mícháme a přidáváme tolik mouky, aby se těsto přestalo lepit na stěny misky. Krok 4: Hotové těsto zakryjeme a necháme na teplém místě kynout přibližně 1,5 hodiny. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem. Krok 5: Pomoučíme vál a těsto na něj položíme. Těsto hněteme v dlaních, dokud není zcela hladké, pak jej zabalíme do pergamenového papíru a necháme na 15 minut uležet v ledničce. Krok 6: Máslo rozdělíme na poloviny a každou z nich vložíme mezi pergamenový papír. Rozválíme je válečkem na obdélníky velké 15 x 10 cm a následně je odstavíme. Krok 7: Těsto vyndáme z lednice a na pomoučněném válu z něj uválíme obdélník o velikosti 30 x 20 cm. Doprostřed vložíme máslo a zabalíme jednou třetinou těsta tak, že přitiskneme okraje. Na toto zabalené máslo v těstě položíme další polovinu másla a znovu přehneme zbytkem těsta. Okraje přitlačíme k sobě. Krok 8: Těsto opatrně otočíme kratší stranou k sobě a hřbetní stranou směrem vlevo. Těsto velice opatrně rozválíme znovu na velikost 30 x 20 cm. Máslo nesmíme vytlačit. Opět složíme na třikrát a v jednom rohu označíme prstem první přehnutí. Těsto zabalíme a necháme na 30 minut odpočinout v ledničce. Krok 9: Celý postup stejně zopakujeme ještě dvakrát a po třetím složení necháme v lednici chladit aspoň na 2 hodiny, pokud je to možné, necháme klidně celou noc. Krok 10: Nakonec těsto vyválíme na plát silný 3 mm a z něj krájíme trojúhelníky 15 cm vysoké, které mají 10cm základnu. Jednotlivé trojúhelníky rolujeme od základny směrem ke špici. Croissant zakulatíme a vložíme na plech ke kynutí. Krok 11: Necháme kynout asi 1–1,5 hodiny. Krok 12: Croissanty po kynutí pomažeme vejcem a pečeme zhruba 2 minuty na 240 °C. Potom teplotu snížíme na 190 °C a pečeme dalších 10–12 minut dozlatova.

TIP: Croissant z listového těsta s jablíčky - oblíbený recept

Zveřejněno 2. 7. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Croissanty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RgAE

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Croissanty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RgAE

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

joou vynikajcí moc chutné děcka se mohly upapat díky :-):yes:zuzkaplocarova@seznam.cz

Před chvílí jsem dopekla. Těsto je chuťově vynikající:-p, ale nelístkuje. Pracovala jsem podle postupu, dokonce jsem si našla video, kde postup předvádí pekař, ale stejně uvnitř croissant vypadá jako buchta. Už jsem je dělala podruhé a docela mě mrzí, že se mi ani tentokrát nepovedly vrstvy. Měl by někdo nějakou radu?

Dnes jsem podle tohoto receptu pekla. Musím teda říct, že času je na to potřeba opravdu hodně :-(. Jinak chuťově jsou velmi dobré, jen se nám zdají trošku mastnější. Tak pro příště dám asi méně másla. Jinak děkuji za receptík ;-)

Ahoj pritomni,

Delal jsem croissanty podle tohoto receptu, chutove jsou velicemdobre, ale mel jsem pomerne dost tvrdy povrch, nevi nekdomco jsem udelal spatne ? :-?:-(

Predem diky za odpovedi :)

Uzlinka:
ahoj, nejsem autorka ale odpovím ti. Překládání je důležité, aby jsi dosáhla správné struktury těsta. Tajemství křehkých vrstev croissantu spočívá ve správné teplotě másla, v překládání, chlazení a rozvalování těsta. Jedno s druhým totiž souvisí – máslo se dobře spojí s těstem jen tehdy, pokud má správnou teplotu. Těsto s máslem půjde dobře rozválet, jen je-li vychlazené. A konečně, typické vrstvičky se vytvoří, pouze pokud těsto několikrát přeložíš a rozválíš;-).

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na to překládání, je duležité?
:-)

Koukám jak puk:-Ojak to že moje fotka teď je jako první:-?:-?:-?Já vůbec nejsem autor receptu, předtím tady byla fotka od Kriol:-O

k.radulka:moc se mi líbí tvé croissanty, jak jsi je dělala, myslím tvar??????

Irrena::-O:-O že tys je koupila a vrzla na plech:-O:-?
máš je luxusní:-K:yes::yes:

:yes::yes:

+1 Bodík... ;-)

Máme upečíno, přes noc jsem nechala těsto s máslem uležet, ráno jen rozválela, nakrájela, zamotala a upekla. Určitě je dejte péct na pečící papír. Jsou moc dobréééé. Krásné ráno všem ! :-K

Tak jsem taky zadělala, ted odpočívá, pak budu zadělávat ještě to máslo, snad to z toho dobře chápu :-D

Kriol právě jsem je dopekla;-)Vypadají krásně, s těstem se perfektně dělalo:yes:

Právě jsem poprvé složila a těsto se chladí.Moc dobře se s ním pracuje:yes:

Tématické fráze:
croissant recept, těsto na croissanty, croissanty recept, recept na croissant, recept na croissanty, crosant recept, croissanty, těsto na croissant, recept croissant, crosant, croissant, crossiant, croisant, croisant recept, crossant, croissantové těsto, crossiant recept, recept na croisant, recepty croissant, recepty croisant

Suroviny:
mouka hladká, máslo, mléko, droždí sušené, cukr, sůl, vejce, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu