Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pajšl

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Karolina09 Karolina09

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 476 kJ /
1 309 kcal
Bílkoviny125,41 g
Tuky44,04 g
Vláknina34,81 g
Cholesterol 1,92 g
Sodík 1,10 g
Sůl3,00 g
Sacharidy88,44 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vnitřnosti odblaňte. Srdce, jazyk, slezinu a plíce můžete v této fázi očistit od tuku a rourek, ale nemusíte, vývar bude silnější a tučnější. Krok 2: Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na velké kusy, cibuli rozčtvrťte, stroužky oloupejte. Koření lehce podrťte v hmoždíři, jen aby se narušila struktura a svažte do gázy či dejte do vajíčka na vaření koření. Krok 3: Vnitřnosti mimo jater, zeleninu a koření dejte do studené vody. Přiveďte k prudkému varu, stáhněte a nechte pobublávat asi 1,5 hodiny. Na posledních 20 minut přidejte játra. Krok 4: Ze zchladlého vývaru vylovte vnitřnosti, zeleninu a koření. Vnitřnosti pečlivě očistěte a nakrájejte na drobné kousky, zeleninu a koření vyhoďte. Chcete-li verzi odlehčenou, přeceďte vývar přes plátýnko studený, preferujete-li tučnější, nejprve ho přiveďte k varu, pak přeceďte a zredukujte. Krok 5: Zbylou syrovou zeleninu nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte na tenké měsíčky. Orestujte na zpěněném másle a zasypte moukou (tu můžete vynechat). Lehce osmahněte do růžova a zalijte upraveným vývarem, přidejte vnitřnosti, vmíchejte smetanu, ve které jste rozmíchali mouku nebo zakysanou smetanu a krátce povařte 5-10 min. Osolte, okyselte a oslaďte.

Zveřejněno 17. 2. 2018

Poznámka autorky Karolina09

Osobně nemusím plíce kvůli jejich pěnovité konzistenci, pokud si je někdo neporučí, vynechávám je. Servíruji pajšl (na Smíchově se říká plíčky) jako polévku a jeden z hostů má speciální přání, máchá si knedlík v "polévce" a přikusuje ho jako pečivo. Ale běžně dvě naběračky se 4...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pajšl

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MPpO

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pajšl

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MPpO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Zajímavý recept

U nás doma se "pajšl" vařil jako omáčka a jedli jsme to s knedlíkem nebo chlebem...byli jsme na to zvyklí...:-)

Karolina09: :yes::-K

Zobrazit starší odpověď

Tož, pjééékně je to napsané, pjééékně:yes: aj uvařené, však:yes::yes:
Asi nemá smysl polemizovat, zda se jedná o polévku, či o "omáčku", že :-O:-):-K
Zeleninu používám pouze jednu, leč ta dvojí zde nemá chybu :yes:
Tuk sbírám až po řádném vychlazení vývaru, jako led ze zamrzlé kaluže;-)
A že někomu nešmakují plíčka?
Kozlečí pajšl vařívám pravidelně na Velikonoce a mančaft se taky ofrňoval:-((
No, všechno krájím na kousky, akorát plíce (a i tu, v mém případě, skoro rozvařenou zeleninu) proženu mlýnkem na maso a nikdo už nefrfle... :-D (zkoušel jsem je i ukolébat kolíbkou, ale pomleté plíčky se ukázaly pro konzumenty přijatelnější) :yes:

Tématické fráze:
pajšl, pajšl recept, jak uvařit pajšl, recepty pajšl, recept na pajšl, omáčka z vepřových vnitřností pajšl, vepřový pajšl, pajšl z jehněčích vnitřnosti, jehněčí pajšl, recept pajšl, pajšl recepty, paišl, pajsl omacka, pajsl ze srdce, pajšl na smetane, pajsl z drobu, srnci pajsl, uvařit pajsl, co je pajšl, recepty na pajšl

Suroviny:
játra, slezina, zelenina kořenová, cibule, česnek, koření nové koření, pepř černý, bobkový list, tymián sušený, kmín celý, máslo, mouka, mrkev, petržel, celer, cibule, smetana sladká, ocet, cukr, sůl, knedlík houskový

Přidat fotografie receptu