Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špenátová (nejen) velikonoční nádivka / žemlovka

Nádivka ve slaninovém kabátku chutná výborně a díky zelenému špenátu vypadá svěže a krásně na pohled. Díky uzenému masu také skvěle voní. Můžeme ji připravit na Velikonoce, nebo ji použít jako náplň například do kuřete nebo kachny.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

recepty73 recepty73

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 40 min

65 min (25 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

do formy na chlebíček 13x22 cm.

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 747 kJ /
2 330 kcal
Bílkoviny125,76 g
Tuky159,96 g
Vláknina10,61 g
Cholesterol 1,21 g
Sodík 6,31 g
Sůl15,09 g
Sacharidy92,17 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Slaninu nakrájíme na slabé plátky. Krok 2: Formu, do které budeme dávat nádivku, není nutné vymazávat, případně ji můžeme vytřít máslem nebo sádlem. Formu vyložíme na dně i po stranách plátky slaniny, kraje slaniny necháme trochu přes sebe. Krok 3: Rohlíky pokrájíme na malé kostičky, osmažíme je na másle na zlatavé voňavé krutonky a poté je necháme zchladnout. Pak je nasypeme do mísy, zalijeme je silným vývarem z uzeného masa, případně silným hovězím nebo vepřovým vývarem. Opatrně je promícháme a necháme je v klidu nasáknout vývarem. Krok 4: Špenát spaříme ve vroucí vodě, scedíme a pokrájíme. Krok 5: Ke krutonkům přidáme žloutky, nadrobno pokrájené uzené maso, pokrájený špenát, nastrouhaný česnek, a ochutíme dle vlastní chuti muškátovým květem (oříškem), solí a pepřem. Vše dobře ale opatrně promícháme a nakonec do nádivky zlehka vmícháme i tuhý sníh z bílků. Nádivkou naplníme připravenou formu, vršek uhladíme do roviny. Krok 6: Formu vložíme do předehřáté trouby na 175 °C a pečeme dozlatova dle množství nádivky 30 - 50 minut. Krok 7: Teplou nádivku můžeme podávat se zeleninovou přílohou, bramborem či bramborovou kaší, zeleninovým pyré. Vynikající je i studená a také se lépe krájí.

TIP: Co patří do nádivky, jak ji upéct a k tomu dalších 7 oblíbených receptů

Zveřejněno 22. 2. 2018

Poznámka autora recepty73

Nádivku můžeme použít i jako náplň do kuřete, kachny, vepřové špičky z bůčku. Tu děláme většinou ze 2-3 rohlíků.

Pokud chceme nádivku vyloženě velikonoční, můžeme do ní před pečením vložit natvrdo uvařená vejce (nebo na půl překrojená) a to tak, že dáme vrstvu nádivky, na ni posadíme vejce a zbylou nádivkou je zakryjeme.

Pokud budeme dělat krutony z většího množství rohlíků, můžeme je opéct na másle v troubě za častého promíchání.

Jestliže chceme dělat nádivku do klasické formy na biskupský chlebíček, použijeme 5-6 rohlíků, do pekáče nebo zapékací mísy 8-10. Množství ingrediencí upravíme dle potřeby a odvíjí se od počtu použitých rohlíků.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špenátová (nejen) velikonoční nádivka / žemlovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7mPr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špenátová (nejen) velikonoční nádivka / žemlovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7mPr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Vypadá moc pěkně <3

Tématické fráze:
špenátová nádivka, nadivka se špenátem, velikonoční nádivka, velikonoční nádivka recepty, nádivka nejenvelikonocni, nádivka ze špenátu, velikonoční hlavička se špenátem, listové rohlíčky se slaninou, velikocní špenátová nádivka, špenatova nadivka srohliku, špenátová žemlovka s ueným masem, recept nádivka špenátová ke králíkovi, velikonocní nádivka on line recepty, nadivka spenatova, recept velikonoční nádivka, velikonocní nadivka ze špenátu, recept na velikonoční nádivku se špenátem, velikonoční nádivka recept, špenátová nádivka bez masa a slaniny, špenáítová velikonočníé nádivka

Suroviny:
slanina, rohlík, máslo, maso uzené, vejce, maso uzené, špenát listový, česnek, sůl, pepř mletý, květ muškátový, tuk

Přidat fotografie receptu