Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Obracený pomerančový koláč

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Náročný

Suroviny

Porce: forma 24-28 cm

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 806 kJ /
4 017 kcal
Bílkoviny109,22 g
Tuky179,73 g
Vláknina18,25 g
Cholesterol 1,64 g
Sodík 739 mg
Sůl1,64 g
Sacharidy481,42 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve rozehřejte a necháte zchladnout máslo. Svařte vodu s cukrem na hustý sirup. Dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Polovinu sirupu nalijte do formy, vyskládejte pomeranče (důkladně omyté a pokrájené na sílu asi půl cm) a zalijte zbytkem sirupu. Formu zatím odložte - a zapněte troubu na 170 st.C. Krok 2: V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, mák a sůl. V druhé míse ušlehejte vejce, cukr, kůru a pomerančovou šťávu do husté pěny, pak po lžících přidávejte jogurt a také ho zašlehejte. Nakonec pomalu zašlehejte moučnou směs a máslo. Krok 3: Těsto nalejte do formy na připravené pomeranče a dejte do trouby. Pod formu raději dejte pekáček, kdyby začal vykapávat cukrový sirup. Pečeme asi 40 minut. Zkontrolujte propečení špejlí. Krok 4: Až bude koláč hotový, vyndejte ho a počkejte asi 10 minut. Po této době formu rozevřete, odstraňte pečící papír ze stran a koláč přikryjte talířem. Pak koláč otočte tak, aby byl talíř dole. Opatrně sundejte spodní část pečící formy a pečící papír ze dna. Krok 5: Jíst můžete se zakysanou smetanou, je skvělý i samotný, vyniká vláčností. Těsto by šlo jistě využít i jinak. Můžete udělat těsto z poloviční dávky, aby to byl více koláč nebo prokrojit a promazat krémem, jako jsem to udělala dodatečně já. Ušlehla jsem ricottu, smetanu ke šlehání, lžíci cukru a krém Olé, koláč nadvakrát nití prokrojila a promazala.

Zveřejněno 2. 3. 2018

Poznámka autorky hosta

Inspirace podle CAT & COOK (Marks and Spencer) - upraveno

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Obracený pomerančový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5pyZ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Obracený pomerančový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5pyZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (2)

Nezhořknou ty pomeranče? Mám zkušenost, že po tepelné úpravě chytají nahořklou chuť. Proto mě ani nechutnají třeba pomerančové marmelády.

srettka: ne, nezhořknou - asi jak se vlastně dusí v cukerném sirupu, nepřipékají se.

Tématické fráze:
obráceny kolač s pomerančem, herbař-obracený pomerančový kolač, obrácený koláč, tarte tatin annabel langbein česky, pomerančový koláč, annabel langbein recepty, obraceny pomeranc.kolac, makový obrácený koláč s pomeranči, pomeranče recepty, obraceny pomeračovy kolač, obrácený ovocný koláč mandarinka s s karamelem, obrácený pomerančový moučníky, pomeranč recepty, svařte na husty sirup, karamelový pomerančový koláč, jak promazat koláč, koláč and pomeranč, pomerancovi koláč, obrácený jablečný koláč s karamelem podle annabel, koláč pomerancovy

Suroviny:
voda, cukr krupice, pomeranče, mouka hladká, cukr třtinový, vejce, prášek do pečiva, mák, sůl, máslo, pomeranče, jogurt smetanový, šťáva pomerančová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu