Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční pajšl neboli kořínek s kyselou smetanou

Kůzlečí a jehněčí maso patří od nepaměti na sváteční tabuli. Jarní pokrm vhodný pro tradiční velikonoční tabuli je kořínek neboli pajšl. S vychucenou výbornou omáčkou se vám zalíbí také. Nezapomeňte k němu připravit nadýchaný houskový knedlík jídlo bude dokonalé.

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

casino casino

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 90 min

120 min (30 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie488 kJ /
117 kcal
Bílkoviny4,90 g
Tuky4,00 g
Vláknina6,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 29 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy12,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do studené neslané vody dáme vařit hlavu, kosti, srdce a všechny odřezky masa, pro které nemáme jiné využití. Přihodíme bobkový list, nové koření, pepř, kořením nešetříme. Krok 2: Asi po hodině mírného varu přidáme zbývající kořínek a zeleninu, tou rovněž nešetříme! Asi po čtvrthodině zkusíme játra, zda jsou uvařená a pokud už „nekrvácejí“, tak je vyndáme, abychom je nepřevařili. Vývar osolíme a maso dovaříme. Krok 3: Vývar přecedíme, obereme maso a nakrájíme na kousky. Kořínek pokrájíme na tenké plátky, ale ne příliš nadrobno. Plíce posekáme, nebo umeleme nahrubo v mlýnku. Zeleninu rozmačkáme (nebo také pomeleme). Krok 4: Z tuku, mouky a krájené cibule uděláme ne moc tmavou zásmažku; přidáme vývar a omáčku necháme povařit. Přidáme maso se zeleninou, dochutíme (sůl, pepř, ocet) a důkladně prohřejeme, přidáme smetanu a znovu dochutíme, popřípadě zředíme vroucím vývarem či vodou. Krok 5: Podáváme s nadýchaným kynutým knedlíkem. Vývar nejlépe chystáme den dopředu; ze studeného sebereme tuk a i studený kořínek se lépe upravuje.

TIP: Plíčky na smetane

Zveřejněno 7. 3. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční pajšl neboli kořínek s kyselou smetanou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qp0M

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční pajšl neboli kořínek s kyselou smetanou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Qp0M

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (7)

Jehněčí bude až kolem velikonoc, jdu udělat pajšlíček ze srnčího kořínku, zkusím nápad hospodyně tam ty játra naškrábat, to by mohlo být ňam:yes: A zeleniny protentokrát taky přidám, díky :-K

Jehněčí bude až kolem velikonoc, jdu udělat pajšlíček ze srnčího kořínku, zkusím nápad hospodyně tam ty játra naškrábat, to by mohlo být ňam:yes: A zeleniny protentokrát taky přidám, díky :-K

Pajšl, plíce nebo hubku, to vše miluji, nejraději z králíka. Pamatuji si, že šumperská babička na velikonoce zapékala kůzle ve vejcích. Bylo to výborné.
http://miric.cz

Když tak “kůzlečí” ne “kozlečí” ...často tady docela dost prudíte kvůli správné češtině... :-p

casino: :yes: Přesně tak, mělo by se psát spisovně ;-) Český jazyk je tím tak krásný...:-)

Zobrazit starší odpověď

<3dělám trošku jinak, ale dobrota je to veliká. Orestuji ještě mozeček a trošku naškrabaných jater a v omáčce jen provařím. Zeleninu sezobou slepice. Ale Vaše verze je hezčí pro oko, zkusím.

Tématické fráze:
jehněčí pajšl, kuzlečí pajšl, jehněčí kořínek, kůzlečí kořínek, maso kořínek, pajšl z kůzlete, pajsl, pajšl videorecept, pajšl recept, jehněčí kořínek na smetaně, kuzleci korinek recept, jehněčí kořínek recepty, jehněčí kořínky, recept -plice z králika a hlava, jehněčí pajšl na smetaně, kořínek z kozla, kůzlečí plíce, recept nakořínek, pajšl, kořínek z králíka, pajšl z kůzlete na smetaně recept

Suroviny:
mrkev, petržel, celer, cibule, cibule, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, pepř mletý, sůl, sádlo, mouka hladká, smetana kysaná, ocet

Přidat fotografie receptu