Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kapusta čili kel

Jedno z tradičních jídel československé kuchyně je kapusta, neboli kel. Asi všichni ji známe z kuchyně od babiček. S námi si ji můžete snadno připravit doma. Ideálně ji pak doplní česnekové kousky masa, které zvolíte podle vaší chuti.

Hodnocení receptu je 4,5 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

DitaD

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

30 min (30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie408 kJ /
98 kcal
Bílkoviny2,50 g
Tuky0,13 g
Vláknina2,75 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy20,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kapustu nakrájíme, tvrdé košťály odstraníme a polovinu kapusty nasypeme do velkého hrnce. Přidáme oloupané, na kolečka nakrájené brambory, dosypeme zbytek kapusty, osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody, přiklopíme a dusíme. Krok 2: Občas promícháme a zkontrolujeme podlití, na dně musí být stále voda. Dusíme do změknutí brambor. Po vypnutí rozšťoucháme, přidáme rozetřený česnek (dle chuti 1-2 stroužky) a majoránku. Krok 3: Ke kelu se ideálně hodí česnekové maso. Plátky nebo kousky vybraného masa zaprášíme moukou a promneme (nebo plátky v mouce obalíme). Vhodíme je do rozpáleného tuku, zatáhneme, podlijeme vodou nebo vývarem, případně přihodíme kostku bujonu, opepříme, přidáme hodně rozetřeného česneku a dusíme do měkka.

TIP: Rady a tipy jak správně nechat zatáhnout maso

Zveřejněno 17. 3. 2018

Poznámka autorky DitaD

Kapusta dle mé babičky, u nás vždycky kel :) Kapustu nezahušťuju, když se hlídá voda jen na dně, není díky bramborám zahuštění potřeba. Jen šťáva z masa je lepší hustější, ale když vynecháte mouku i v mase, je to v podstatě dietní.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kapusta čili kel

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wD0z

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kapusta čili kel

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wD0z

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Maso se určitě dá dělat v kapustě, ale my to máme rádi zvlášť...aspoň se pak dá kapusta hezky rozštouchat a na talíři pak se šťávou z masa udělat to správné ňuhňáníčko... :D

Jj, jak píše Jana Dorazinová-Remková: níže: Maso se dá dělat přímo v kapustě :yes:
No, to už je ale jiná pohádka, že:-D

sikulka7:
A opravdu vám česnek delší tepelnou úpravou zhořkne?:-O

Skvělý recept, kapustu mám ráda v jakékoliv podobě. Když někam přidávám česnek ( který moje rodina miluje a dávali by si ho nejradši i do krupicové kaše), dávám ho až nekonec,;-) nezhořkne a má větší sílu i aroma.:-p:yes:

Dnes jsem měla na oběd něco podobného. Vepřové v česnekové kapustě a bylo to skvělé ;-):yes:

Tématické fráze:
kel, recept na kel, kel recept, kapustovy kel, kapusta recepty, kapusta kel, kel s bramborem, recept kel, kel recepty, kel kapusta, recepty kel, kapusta recept, kapusta recept kel, kuřecí maso v kapustě-vynikající, kel z kapusty, jak udělat kapustu, dušená kapusta kel, kěl kapusta recept, kel s brambory, recepty z kapusty

Suroviny:
kapusta, brambory, voda, sůl, pepř mletý, majoránka, česnek, maso kuřecí, česnek, mouka hladká, olej, vývar masový

Přidat fotografie receptu