Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 22 721 kJ / 5 431 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 421,88 g |
Tuky | 200,43 g |
Vláknina | 31,84 g |
Cholesterol | 1,30 g |
Sodík | 4,79 g |
Sůl | 11,65 g |
Sacharidy | 471,26 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nakrájíme špek na úzké špalíčky, trošku seřízneme – dáme do mrazáku, aby šel pak zapíchnout.
Maso řádně odblaníme. · Prošpikujeme - dlouhým úzkým nožem propíchneme maso a ještě jednou - takový kříž (případně si pomůžeme koncem vařečky a uděláme díru). Do ní strčíme špek a na několika místech opakujeme. · Osolíme, opepříme, potřeme olejem, dáme do pekáčku a zalijeme Halali – směs na
svíčkovou. · Necháme 2-3 dny odležet. Krok 2: Mrkev, petržel, celer nakrájíme na kostičky, cibuli na proužky, kousek špeku na kostičky, citron na kolečka. Krok 3: Na pánvi orestujeme maso (očištěné stěrkou od nálevu) ze všech stran, aby
se zatáhlo (asi 10 minut nebo i víc). · Dáme do pekáče, ve kterém svíčkovou budeme péci.
Orestujeme špek, cibuli a zeleninu co nejvíce do zlatova, pak přidáme ještě lžičku cukru a zkaramelizujeme ho (rozpustíme), přidáme lžičku hořčice. Přesypeme na maso, do směsi ještě nakrájíme asi půlku citronu na kolečka (bez pecek i s kůrou)· Přidáme kousek másla. Krok 4: Do jednoho rožku (kvůli lovení, ale i tak je dobré to spočítat) dáme kuličky pepře, nové koření a bobkový list, zeleninu osolíme. Podlijeme vodou tak, aby byla zelenina ponořená, ale neplavala. Dáme přikryté péci, nejdřív na 190°C asi na půlhodiny, pak stáhneme na 120°- 130° C a necháme 3 hodiny. Pak vypneme a necháme v té horké troubě třeba do rána. Já si zapnu časovač, samo se to vypne a už tam pak nemusím. V průběhu pečení jen párkrát zkontrolujeme, maso otočíme a lžičkou nebo stěrkou výpek na boku pekáče setřeme do omáčky. Krok 5: Druhý den maso vyndáme, očistíme a vychladlé nakrájíme na plátky. Pocákáme vodou a zalijeme troškou výpeku – jen čistou šťávou bez zeleniny, aby neokoralo. Vybereme kuličky koření a bobkové listy. Směs rozmixujeme, nalijeme do kastrolku s troškou klechtánku (v cca 1-1,5 dl vody nebo mléka rozkvedláme lžičku hladké mouky). Nemusí se použít celá dávka, jen aby se to spojilo a na požadovanou hustotu omáčky. Provaříme (klechtánek dávám, aby se omáčka jen ze zeleniny nerozdělila a případně aby trošku zhoustla omáčka do požadované krémové konsistence)
Případně dochutíme, dosolíme. Přilijeme smetanu, už nevaříme. Krok 6: Knedlík - domácí pekárna, program tradiční těsto :
Tekuté ingredience dáme jako první, pak mouku, do jedno rohu rozdrobené kvasnice a lžičku cukru, do druhého rohu sůl. V pekárně zvolíme program. Po 10 minutách přidáme na kostičky nakrájený rohlík. Necháme kynout cca 40 - 60 minut. Po vykynutí uděláme dva knedlíky, necháme dalších 15 minut pod utěrkou kynout.
Knedlíky vaříme v osolené vodě 22 -25 minut. Já je neotáčím, ale měly by se po 10 minutách otočit.
Při vytahování z horké vody ihned propícháme vidličkou, aby nesplaskly.
Maso řádně odblaníme. · Prošpikujeme - dlouhým úzkým nožem propíchneme maso a ještě jednou - takový kříž (případně si pomůžeme koncem vařečky a uděláme díru). Do ní strčíme špek a na několika místech opakujeme. · Osolíme, opepříme, potřeme olejem, dáme do pekáčku a zalijeme Halali – směs na
svíčkovou. · Necháme 2-3 dny odležet. Krok 2: Mrkev, petržel, celer nakrájíme na kostičky, cibuli na proužky, kousek špeku na kostičky, citron na kolečka. Krok 3: Na pánvi orestujeme maso (očištěné stěrkou od nálevu) ze všech stran, aby
se zatáhlo (asi 10 minut nebo i víc). · Dáme do pekáče, ve kterém svíčkovou budeme péci.
Orestujeme špek, cibuli a zeleninu co nejvíce do zlatova, pak přidáme ještě lžičku cukru a zkaramelizujeme ho (rozpustíme), přidáme lžičku hořčice. Přesypeme na maso, do směsi ještě nakrájíme asi půlku citronu na kolečka (bez pecek i s kůrou)· Přidáme kousek másla. Krok 4: Do jednoho rožku (kvůli lovení, ale i tak je dobré to spočítat) dáme kuličky pepře, nové koření a bobkový list, zeleninu osolíme. Podlijeme vodou tak, aby byla zelenina ponořená, ale neplavala. Dáme přikryté péci, nejdřív na 190°C asi na půlhodiny, pak stáhneme na 120°- 130° C a necháme 3 hodiny. Pak vypneme a necháme v té horké troubě třeba do rána. Já si zapnu časovač, samo se to vypne a už tam pak nemusím. V průběhu pečení jen párkrát zkontrolujeme, maso otočíme a lžičkou nebo stěrkou výpek na boku pekáče setřeme do omáčky. Krok 5: Druhý den maso vyndáme, očistíme a vychladlé nakrájíme na plátky. Pocákáme vodou a zalijeme troškou výpeku – jen čistou šťávou bez zeleniny, aby neokoralo. Vybereme kuličky koření a bobkové listy. Směs rozmixujeme, nalijeme do kastrolku s troškou klechtánku (v cca 1-1,5 dl vody nebo mléka rozkvedláme lžičku hladké mouky). Nemusí se použít celá dávka, jen aby se to spojilo a na požadovanou hustotu omáčky. Provaříme (klechtánek dávám, aby se omáčka jen ze zeleniny nerozdělila a případně aby trošku zhoustla omáčka do požadované krémové konsistence)
Případně dochutíme, dosolíme. Přilijeme smetanu, už nevaříme. Krok 6: Knedlík - domácí pekárna, program tradiční těsto :
Tekuté ingredience dáme jako první, pak mouku, do jedno rohu rozdrobené kvasnice a lžičku cukru, do druhého rohu sůl. V pekárně zvolíme program. Po 10 minutách přidáme na kostičky nakrájený rohlík. Necháme kynout cca 40 - 60 minut. Po vykynutí uděláme dva knedlíky, necháme dalších 15 minut pod utěrkou kynout.
Knedlíky vaříme v osolené vodě 22 -25 minut. Já je neotáčím, ale měly by se po 10 minutách otočit.
Při vytahování z horké vody ihned propícháme vidličkou, aby nesplaskly.
Zveřejněno 25. 4. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svíčková na smetaně s domácím knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jm9z
Moje poznámka
Svíčková na smetaně s domácím knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jm9z
Nejnovější recepty
Švýcarské vánoční dortíčky
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí játra s mandlemi na víně
Přidáno před 7 hodinami
Pomazánka se šunkou, křenem a čerstvým krémovým sýrem s bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Vánoční sněžítka
Přidáno před 9 hodinami
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno před 23 hodinami
Selská omeleta
Přidáno 2. 12. 2024 16:46
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Nikki1 před 2 minutami
Plněné ořechy
Handour před 13 minutami
Marokánky III - cukroví
Panova před 37 minutami
Skořicovo - mandlové rohlíčky
Panova před 46 minutami
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Jasminita26 před 51 minutami
Kuřecí špízy
Tacek před 1 hodinou
Pečené brambory v troubě
Tacek před 1 hodinou
Makové kytičky
renatamanglova618 před 1 hodinou
Babiččina třená bábovka
EvaCh před 1 hodinou
Tématické fráze:
nakládání svíčkové,
nakládání masa na svíčkovou,
svíčková recept,
svičková na smětaně nakládání,
svickova na smetane,
nakládání hovězího masa na svíčkovou,
svíčková na smetaně recepty,
recept na svíčkovou na smetaně,
klechtanek,
svíčková na na smetaně recept,
nakládání svíčková,
svíčková na smetaně recept,
svíčková nakládání,
domaci svickova,
svíčková omáčka recept,
recept na svíčkovou,
recepty svíčková na smetaně,
svickova s knedlikem,
nakládání masa na na svíčkovou,
recept svíčková
Suroviny:
svíčková falešná,
špek,
pepř,
zelenina,
halali,
mrkev,
petržel,
celer,
cibule,
citron,
hořčice,
cukr,
pepř,
koření nové koření,
bobkový list,
smetana ke šlehání,
mouka hladká,
mléko,
vejce,
sůl,
cukr,
kvasnice,
mouka polohrubá,
rohlík
Komentáře (2)