Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková na smetaně s domácím knedlíkem

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

BlanikM

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 721 kJ /
5 431 kcal
Bílkoviny421,88 g
Tuky200,43 g
Vláknina31,84 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 4,79 g
Sůl11,65 g
Sacharidy471,26 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nakrájíme špek na úzké špalíčky, trošku seřízneme – dáme do mrazáku, aby šel pak zapíchnout.
Maso řádně odblaníme. · Prošpikujeme - dlouhým úzkým nožem propíchneme maso a ještě jednou - takový kříž (případně si pomůžeme koncem vařečky a uděláme díru). Do ní strčíme špek a na několika místech opakujeme. · Osolíme, opepříme, potřeme olejem, dáme do pekáčku a zalijeme Halali – směs na
svíčkovou. · Necháme 2-3 dny odležet. Krok 2: Mrkev, petržel, celer nakrájíme na kostičky, cibuli na proužky, kousek špeku na kostičky, citron na kolečka. Krok 3: Na pánvi orestujeme maso (očištěné stěrkou od nálevu) ze všech stran, aby
se zatáhlo (asi 10 minut nebo i víc). · Dáme do pekáče, ve kterém svíčkovou budeme péci.
Orestujeme špek, cibuli a zeleninu co nejvíce do zlatova, pak přidáme ještě lžičku cukru a zkaramelizujeme ho (rozpustíme), přidáme lžičku hořčice. Přesypeme na maso, do směsi ještě nakrájíme asi půlku citronu na kolečka (bez pecek i s kůrou)· Přidáme kousek másla. Krok 4: Do jednoho rožku (kvůli lovení, ale i tak je dobré to spočítat) dáme kuličky pepře, nové koření a bobkový list, zeleninu osolíme. Podlijeme vodou tak, aby byla zelenina ponořená, ale neplavala. Dáme přikryté péci, nejdřív na 190°C asi na půlhodiny, pak stáhneme na 120°- 130° C a necháme 3 hodiny. Pak vypneme a necháme v té horké troubě třeba do rána. Já si zapnu časovač, samo se to vypne a už tam pak nemusím. V průběhu pečení jen párkrát zkontrolujeme, maso otočíme a lžičkou nebo stěrkou výpek na boku pekáče setřeme do omáčky. Krok 5: Druhý den maso vyndáme, očistíme a vychladlé nakrájíme na plátky. Pocákáme vodou a zalijeme troškou výpeku – jen čistou šťávou bez zeleniny, aby neokoralo. Vybereme kuličky koření a bobkové listy. Směs rozmixujeme, nalijeme do kastrolku s troškou klechtánku (v cca 1-1,5 dl vody nebo mléka rozkvedláme lžičku hladké mouky). Nemusí se použít celá dávka, jen aby se to spojilo a na požadovanou hustotu omáčky. Provaříme (klechtánek dávám, aby se omáčka jen ze zeleniny nerozdělila a případně aby trošku zhoustla omáčka do požadované krémové konsistence)
Případně dochutíme, dosolíme. Přilijeme smetanu, už nevaříme. Krok 6: Knedlík - domácí pekárna, program tradiční těsto :
Tekuté ingredience dáme jako první, pak mouku, do jedno rohu rozdrobené kvasnice a lžičku cukru, do druhého rohu sůl. V pekárně zvolíme program. Po 10 minutách přidáme na kostičky nakrájený rohlík. Necháme kynout cca 40 - 60 minut. Po vykynutí uděláme dva knedlíky, necháme dalších 15 minut pod utěrkou kynout.
Knedlíky vaříme v osolené vodě 22 -25 minut. Já je neotáčím, ale měly by se po 10 minutách otočit.
Při vytahování z horké vody ihned propícháme vidličkou, aby nesplaskly.

Zveřejněno 25. 4. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková na smetaně s domácím knedlíkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jm9z

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková na smetaně s domácím knedlíkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jm9z

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Přidávám poznámku ohledně HALALI, posledně co jsem to dělala, bylo to strašně kyselé, museli změnit nálev. Tak pozor na to. Raději nedávat nebo nálev slít...

Dělala jsem totožně, jen smetanu jsem dala napůl se zakysanou.:-) .Bude-li fotka vadit smáznu..:-)

Tématické fráze:
nakládání svíčkové, nakládání masa na svíčkovou, svíčková recept, svičková na smětaně nakládání, svickova na smetane, nakládání hovězího masa na svíčkovou, svíčková na smetaně recepty, recept na svíčkovou na smetaně, klechtanek, svíčková na na smetaně recept, nakládání svíčková, svíčková na smetaně recept, svíčková nakládání, domaci svickova, svíčková omáčka recept, recept na svíčkovou, recepty svíčková na smetaně, svickova s knedlikem, nakládání masa na na svíčkovou, recept svíčková

Suroviny:
svíčková falešná, špek, pepř, zelenina, halali, mrkev, petržel, celer, cibule, citron, hořčice, cukr, pepř, koření nové koření, bobkový list, smetana ke šlehání, mouka hladká, mléko, vejce, sůl, cukr, kvasnice, mouka polohrubá, rohlík

Přidat fotografie receptu