Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušený špenát od kocoura, špenát tak trochu jinak

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ukocouradoma ukocouradoma

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie692 kJ /
165 kcal
Bílkoviny4,76 g
Tuky0,41 g
Vláknina8,59 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 92 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy32,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve připravíme větší hrnec, na dně ho zalijeme olejem a přidáme na kousky nakrájenou cibuli. Krok 2: K cibuli přidáme menší kousky brambor (opravdu menší, aby byly rychleji měkké), nadrobno nakrájený česnek a nakonec i najemno nastrouhanou mrkev. Nezapomeneme míchat, abychom zeleninu nepřipálili. V této fázi je možné přidat i trochu mouky na zahuštění, ale není to nutné, hustotu špenátu zajistí i rozvařené brambory. Krok 3: Jakmile zelenina získá pěknou barvu, podlijeme ji vodou a dusíme, dokud brambory nezměknou. Poté přidáme špenát – může to být protlak z čerstvých listů anebo balený mražený špenát (přímo z mrazáku). Posolíme, popepříme, podlijeme vodou a/nebo mlékem a vaříme, dokud vše nezačne vřít. Krok 4: Pokud jsou brambory měkké, špenát stačí povařit jen krátce. Až stáhneme oheň, přidáme další dávku česneku na provonění (množství závisí na chuti každého). Krok 5: Úplně nakonec můžeme přidat ještě trochu smetany pro zjemnění.

Zveřejněno 25. 4. 2018

Poznámka autorky ukocouradoma

Špenát se dá připravit na tisíc způsobů, i dušený špenát jako pokrm existuje v mnoha a mnoha různých variacích. Tento recept je můj originální výmysl (ačkoli se klidně může stát, že už ho vymyslel – nebo vymyslí někdo jiný, je totiž jednoduchý a založený na základních ingrediencích české kuchyně).

Zatímco klasicky je základem špenátu osmažená cibulka, v tomto receptu k cibulce hned na začátku přidávám mrkev a brambory. Ta mrkev, která dá oleji přitažlivě zlatou barvu, je ostatně můj běžně užívaný fígl, který možná znáte už z čočkové polévky od kocoura: https://www.toprecepty.cz/recept/55138-cockova-pol....

Cibule, mrkev i brambory - všechny tři základní ingredience mají mírně nasládlou chuť a špenát zjemní. Zjemnit ho může i smetana, kterou lze přidat na konci vaření (ale není to podmínkou).

Špenát a česnek – nerozlučná dvojka

Je tisíc způsobů přípravy špenátu a také tisíc důvodů, proč ho jíst. Nejenže je to lahodná pochoutka krásné zelené barvy. Je to také významný zdroj železa (Pepek námořník by mohl povídat) a dalších významných minerálních látek i vitamínů. Nejenže má celkově posilující účinky, ale dokonce pomáhá i pro zklidnění podrážděných nervů. Více o špenátu tady: http://ukocouradoma.cz/spenat/

Špenát se skvěle doplňuje s česnekem, nejenom chuťově, ale i obsahem a účinky. I česnek posiluje, povzbuzuje činnost imunitního systému a navíc má i výrazné antivirové a antiseptické účinky. Ne náhodou se řadí mezi tu nejvýznamnější přírodní medicínu a označuje také jako přírodní antibiotikum. Dokonce má podporovat i vylučování testosteronu, takž působí i jako afrodiziakum. Kdo by to do česneku řekl? Více o česneku tady: https://www.slimming.cz/cesnek-zdravi-a-ucinky/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušený špenát od kocoura, špenát tak trochu jinak

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kn0Y

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušený špenát od kocoura, špenát tak trochu jinak

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kn0Y

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Se mi to asi líbí....do základu jen na chvíli špenátové listy a navrch do talíře ztracené vajco:yes:

Eja57: Vejce by šlo.:-) Taky ta zmíněná smetana nebo třeba kozí sýr. Ty špenátové listy u nás raději meleme, ale každý to rád jinak.:-) Díky za komentář.

Tématické fráze:
dušený mražený špenát, dušený špenát, dušený špenát bez mouky, dušený špenát recept, špenát recept, dusene spenatove listy se smetanou, dušený špenát top recepty, špenát z mraženych spenatovych listů, špenát top recepty, recept na duseny špenát, špenát protlak nebo list, dušený špenát z z čerstvého zelí, recept spenat jinak, spenatove listy duseme, základ pod dušený spenat, duseny spenat s hraskem, jak pripravit duseny špenátem, jak zjemnit špenát, mražený spenát dušený, dušený špenát se smetanou mrazeny

Suroviny:
špenátové listy, česnek, mrkev, brambory, olej, pepř, voda

Přidat fotografie receptu