Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeské rachotkrumple, kudlánky, šmorn...

Hodnocení receptu je 5,0 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RubyRom RubyRom

Snadný

Suroviny pro 2

2

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 297 kJ /
1 266 kcal
Bílkoviny48,38 g
Tuky18,57 g
Vláknina9,00 g
Cholesterol 520 mg
Sodík 217 mg
Sůl0,45 g
Sacharidy221,87 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zpracujeme tuhé těsto a nastrouháme na hrubém struhadle. Nasypeme do vroucí a osolené vody, vaříme asi 3 minuty. Scedíme, necháme okapat a rozprostřeme na pekáč. Krok 2: Na sádle zpěníme cibuli, přidáme nasekaný česnek, nakrájenou kapii a maso a orestujeme.
Přidáme na pekáč k uvařenému drobení, přidáme ještě nasekanou petrželku nebo pažitku, opepříme,přisolíme , promícháme a zapečeme. Během pečení promícháme.

Zveřejněno 11. 10. 2018

Poznámka autorky RubyRom

Mám ráda staročeská jídla a toto patří mezi nejoblíbenější v naší rodině. Přesný název neznám, narazila jsem na různé názvy. Každý kraj to nazývá jinak.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeské rachotkrumple, kudlánky, šmorn...

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7KyQ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeské rachotkrumple, kudlánky, šmorn...

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7KyQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Tento zajímavý recept neznám. Ale k těm krajovým názvům : pod názvem šmorn dělala moje babička jednoduché jídlo, které se dělávalo v pondělí, neb bývalo velké prádlo. Na trošce sádla se opražila krupice, osolila, zalila rozšlehaným vejcem a podle potřeby vodou a povařila. A v případě žaludečních a střevních potíží byl šmorn pouze za sucha opražená a osolená krupice podlitá vodou.:-(( A to jsme se , my děti, raději rychle uzdravily!;-)

Odeta Wollmanova: Tyto staré recepty jsou velmi dobré a názvy se různí podle krajů. Toto se dá dělat v různých obměnách podle fantazie a to mě baví.

Strouhánek, buď dáváme do polévky místo nudlí, když není zrovna oslava nebo neděle. Jinak opečeme na zpěněné cibuli, jako když děláme rizoto, se zeleninou, masem z polévky, slaninou, jen vaříme kratší dobu než rýži. Možná na zapékání lepší uvařit ve vodě. Jen u těchto starých receptů se u nás sever - muž a jih - já pořád mlátí, teda ne fyzicky, ale on si pod tím názvem nedovede nic představit a navíc se vzteká, protože si nevzpomene jak tomu říkali doma.
Alespoň vím, co bych v Čechách dostala pod názvem kudlanky, ne, že bych si představovala, že chytají ten hmyz, ale to slovo mi zní jako rozšlehané vajíčko v polévce.

Znám recept ještě od babičky, říkala tomu tarhona. Jen máme trochu jinou přípravu. Drobení nejdřív opečeme do zlata na sádle a cibulce, pak zalijeme nejlépe vývarem z uzeného masa, přidáme namleté uzené a pomalu vaříme. Taky jedno z našich nejoblíbenějších jídel, ted už je vaříme i s vnučkami, vzpomínka na babičku a dávné dětství.:-):-)

Jen ten šmorn mně trochu mate. Jednak je to císařský trhanec a nebo to co děláš, la s bramborou a proto ta krumple. Ale to nic neznamená, není to kritika jen nad tím přemýšlím. Prostě starý šťouravý kuchař. Ale Tvůj recept mám uložený a díky za takové recepty.:-K

RubyRom:
To je velká pravda a o to jde. Mám takové recepty moc rád.:-K:-K:-K

Zobrazit starší odpověď

Jeden lepší než druhý. Díky moc. :yes::yes::yes::-K

Krásny recept!

Úplně mám na to chuť!! <3

Páčia sa mi starodávne recepty. ..rada ich v mojej kuchyni využívam a vôbec mi nezáleží na tom, ktorý štát, alebo kraj reprezentujú...často varím staré slovenské, maďarské, rumunské, ale milujem i českú kuchyňu..:-K:-K

Izabella929: Moc děkuji, já jsem na tom stejně a na Slovensku kam jezdíme s manželem několikrát do roka si vždy dáváme langoše a halušky.:-K V Bavorsku a Rakousku ten jejich bramborový salát atd.

Tématické fráze:
šmorn recept, recept na šmorn, smorn, staročeské recepty, staročeské názvy jídel, staroceske nazvy, kudlánky polévka, názvy staročeských jídel, názvy staročeských jídel, jak.se.dela smorn, bramborový smorn, tipy staročeských jídel, kudlany recept, kudlánky jidlo, recepty staročeských jídel, staročeský bramborový trhanec, staročeské pokrmy recepty, nazvy staroceskych polevek, staročeská jídla, cesto šmorn

Suroviny:
mouka hrubá, sůl, vejce, mléko, sádlo, česnek, kapie, petrželka, pepř

Přidat fotografie receptu