Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opečené škubánky

Škubánky - jídlo našich babiček. Ty většinou šetřily časem, tak k obědu byly škubánky na sladko s mákem a zbytek se k večeři opékal na slano. Dnes si většinou pochutnáváme na slané verzi se zeleninovým salátem.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jaromira18 Jaromira18

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 518 kJ /
1 319 kcal
Bílkoviny36,00 g
Tuky2,80 g
Vláknina23,60 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3,25 g
Sůl8,00 g
Sacharidy275,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme, nakrájíme na drobno, propláchneme, zalijeme studenou vodou, osolíme a uvaříme do měkka. Krok 2: Vodu scedíme do hrnku a část zpět nalijeme do výše asi 2 cm, zasypeme po celém vrchu polohrubou moukou a na velmi nízkém stupni vaříme ještě asi 15 minut. Krok 3: Poté vodu opatrně scedíme, brambory s moukou rozšťoucháme a vařečkou uhněteme hladké těsto a necháme vychladnout. Krok 4: Na vále posypaném hrubou moukou děláme placičky, které opečeme na oleji. Krok 5: Můžeme udělat i velmi tenké placičky a mezi dvě dát uzené maso nebo salám. Krok 6: Smažíme na pánvi dozlatova.
Mají příjemnou křupavou kůrku, které se nic nevyrovná.

TIP: Různé bramborové placky

Zveřejněno 18. 10. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Opečené škubánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n4VW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Opečené škubánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n4VW

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

rybarka007: Moc děkuji, já nám je dělám často, máme je moc rádi.:-K:-K

NADEI: Moje babička pocházející z vnitrozemí tomu říkala taky Šusterky. Vy jste mi to připomněla vaším komentářem. Díky

mimonka: Z uvařených brambor scedím vodu do hrníčku, kastrolek s scezenými brambory vrátím na nízký stupeň zapnuté plotny a vrátím vodu, kterou jsem scedila, do výšky 1,5-2 cm, zasypu moukou a nechám ještě chvíli vařit, aby se spařila mouka. Potom nevyvařenou vodu scedím. Nesmí tam zůstat žádná vda. Pracně je rozšťouchám a pak dodělávám vařečkou, tak dlouho dokuť nejsou hotové. Těsto musí být hlaďoučké a držet hezky pohromadě, jako by jste udělala těsto na knedlíky. Vynikající jsou placičky opečené do zlatova. Nebo z teplých udělat noky, posypat cukrem s mákem a polít máslem. Dá to práci, než se ušťouchají, ale stojí to za to. Před pár dny jsem je dělala, manželovi placičky plním uzeným masem. Nic nemá tak dobrou křupavou kůrčičku jak škubánky.:-K:-K:-K:-K:-K

ludena: Jen slejte vodu tak aby byly brambory ponořené do 2/3,slivam do hrnečku,kdyby bylo těsto moc tuhé,tak přílejt slitou vodu.

Diana88: Ano, vždy si odvážím oloupané brambory a mouku. Pokaždé je mám stejné. Minulý týden jsem je dělala, říkám když je dělám: levné, pracné, ale stojí to zato. Než se vypracuje těstíčko, které je hlaďoučké a nechytá kastrolku, tak se opravdu člověk nadře.:-K:-K:-K

ludena: přesně ????????

Jako dítě jsem škubánky neměla ráda, ale teď si je občas ráda dám. Milovala jsem jen to opečené z nich - maminka mi opekla velkou placku na celou pánev, já z ní sloupla to opečené a opékalo se dál, pořád dokolečka.

Nadja: Říkáme, že nic na světě nemá tak dobrou, voňavou a křupavou kůrčičku jak škubánky.

upřímně - z té vody jsem dost vedle - jak to mám chápat ? Nalej vylej odlej ...:-O

ludena: Když jsou brambory uvařené, scedím je, posypu je polohrubou moukou která se musí zapařit. Proto po zcezení tam vracím tu scezenou horkou vodu zpět do výše2 cm. Po 15 miutách vodu co se nevyvařila ještě zcedím a škubánky rozšťouchám.

:yes: vzpomínka na dětství :-) u nás se tomu říkalo šusterka a zapíjeli jsme s podmáslím :-)

NADEI: Pro je stále dělám, vzpomenu si vždy na maminku, když nám je dělala.

Tématické fráze:
opečené škubánky, opečené škubánky recept, škubánky-opečenky, bramborové škubánky, skubanky opečené, opeceny skubanek, škubánky recept, bramborové škubánky opečené, recept na opečené škubánky, opékané škubánky, opečený škubánky, recept na opečené bramborové skubanky, opečené brambory recept, opečené škubánky ze štouchaných brambory, opečeme skubanky, škubánky opečenky, recep na opecene skubanky, opečenky, opečené bramborové škubánky, škubánky

Suroviny:
brambory, mouka polohrubá, mouka hrubá, sůl

Přidat fotografie receptu