Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kedlubnové zelí na špeku s dušeným česnekovým pleckem

K nedělnímu obědu nejčastěji připravujeme opravdu vydatné pokrmy, které vyžadují pečlivou přípravu. Dušené vepřové maso na česneku, v kombinaci s příjemně nasládlým kedlubnovým zelím, potěší vaše strávníky.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Středně náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 120 min bez přípravy masa den předem

130 min (10 min příprava + 120 min tepelná úprava, bez přípravy masa den předem)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 892 kJ /
2 125 kcal
Bílkoviny227,91 g
Tuky85,70 g
Vláknina52,00 g
Cholesterol 685 mg
Sodík 1,52 g
Sůl3,80 g
Sacharidy94,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřové maso vcelku nasolíme nejlépe den předem. Krok 2: Druhý den oloupeme cibuli a pokrájíme. Česnek oloupeme a nasekáme. Krok 3: Maso před tepelnou úpravou dochutíme kmínem a pepřem, poté jej vložíme do hrnce nebo pekáčku s rozpáleným tukem (sádlo nebo olej) a osmažíme ze všech stran dozlatova. Krok 4: Maso následně obsypeme cibulí s česnekem, krátce, jen dosklovata a za stálého míchání ji osmažíme, tím sundáme ze dna hrnce nebo pekáčku napečený výpek. (Rozdušená cibule a česnek nám výpek dostatečně zahustí, ale pokud bychom chtěli více sosu - omáčky, výpek trochu více naředíme, následně zahustíme jíškou nebo Solamylem a necháme provařit.) Krok 5: Podlijeme troškou vody (můžeme použít 10° pivo), zaklopíme a na sporáku na mírném plameni či v předehřáté troubě na 170 °C dusíme, za občasného podlití a otočení masa doměkka. bude to trvat cca 1,5 hodiny. Kdo chce tepelnou úpravu urychlit, klidně použije tlakový hrnec. Množství česneku se nebojíme, během dušení ztrácí svou intenzivní chuť. Krok 6: Mezitím připravíme kedlubnové zelí. Špek pokrájíme nadrobno, cibuli oloupeme a pokrájíme. Kedlubny oloupeme a nastrouháme na velkých slzách. Krok 7: Na špeku osmažíme cibuli lehce dozlatova. Lehce ji zaprášíme hladkou moukou, kterou necháme zpěnit. Přisypeme kedlubnu, dobře promícháme, osolíme, přidáme trošku drceného kmínu, dle sladkosti nastrouhané kedlubny směs osladíme a okyselíme octem dle chuti. Krok 8: Dusíme na mírném plameni pod poklicí doměkka (nerozdusit na kaši). Pokud je třeba, podlijeme malým množstvím vody (vývaru). Krok 9: Než se pustíme do krájení masa na plátky, necháme ho vcelku odpočinout cca 10 minut, půjde nám to pak lépe a použijeme pochopitelně ostrý nůž. Krok 10: Kedlubnové zelí s dušeným vepřovým masem podáváme s noky, gnocchi nebo bramborami, které můžeme před podáváním ve výpeku promíchat.

Zveřejněno 23. 10. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kedlubnové zelí na špeku s dušeným česnekovým pleckem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2BE1

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kedlubnové zelí na špeku s dušeným česnekovým pleckem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2BE1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Velice podrobný recept :yes: klasické zelí ráda občas vyměním za to kedlubnové :-)

:-)<3:yes::yes: Kedlubnové zelí je skvělé a k vepřovému nemá chybu. :-K

Tématické fráze:
kedlubnové zelí, recept s pleckem, zelí na na špeku, zeli s pleckem, kedlubnové zelí a s vepřovým masem, bramborový knedlík s pleckem, recepty s pleckem, recept kedlubnové zelí, kedlubnové zelí s dušeným masem, recept na kedlubnove zeli, kedlubnové zelí recept, zelí špek jiska, špek do zelí

Suroviny:
kedlubna, cibule, špek uzený, mouka hladká, kmín drcený, sůl, cukr krupice, ocet, plec vepřová, česnek, cibule, sůl, kmín drcený, pepř mletý, sádlo, jíška

Přidat fotografie receptu