Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Samosa - indická plněná taštička

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 525 kJ /
1 321 kcal
Bílkoviny34,42 g
Tuky33,20 g
Vláknina19,10 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 22 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy215,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravte těsto, které bude půl hodiny, během přípravy náplně, odpočívat při pokojové teplotě. Do misky vsypte prosátou mouku, sůl a přilijte olej. Důkladně mouku s olejem promíchejte. Postupně, ne najednou, přilévejte vodu. Vypracujte těsto, které by mělo být tužší, nikoliv lepivé nebo příliš vláčné. Přibližně jako těsto na domácí těstoviny. Zabalte do folie a nechte odpočívat. Krok 2: Na pánvi s olejem orestujte cibuli, přidejte zázvor a koření a nechte chvilku rozvonět. Pak vmíchejte česnek a vidličkou dobře rozmačkaný brambor. V této chvíli dejte i posekanou chilli papričku a osolte. Brambory míchejte a opékejte cca 3 minuty a poté vsypte hrášek. Opékejte ještě asi dalších 5 minut, případně dochuťte. Směs nechte vychladnout. Krok 3: Těsto ještě jednou propracujte a rozdělte ho na 5 částí. Z každé vytvořte kuličku. Každou kuličku důkladně vyválejte na placku o průměru cca 15 cm a síle 3 mm. Překrojte napůl. Vezměte si k ruce mističku s vodou. Rovný řez potřete prstem trochou vody a cípy přeložte kousek přes sebe. (viz. video níže). Zlehka přimáčkněte a vznikne vám kornoutek. Jednou rukou ho držte v dlani a druhou plňte směsí, pomůže vám dobře kávová lžička. Směs vytlačte od špičky asi do 3/4 kornoutku, okraje opět navlhčete vodou a přitlačte k sobě. A je hotovo. Krok 4: Teď už zbývá samosy jen osmažit. Smažte pozvolna dozlatova, v dostatečné vrstvě oleje. Pokud budete smažit příliš rychle a zprudka, budou se na nich tvořit bubliny a to je nežádoucí. Samosy nechte okapat od přebytečného tuku na papírové utěrce. Podávejte s rájtou.
Na rájtu nastrouhejte nahrubo kus okurky bez vodnatého středu, vmíchejte do bílého jogurtu, přidejte prolisovaný stroužek česneku, osolte. Nakonec přidejte posekanou mátu a případně i koriandr.

Zveřejněno 19. 11. 2018

Poznámka autorky 1974andrea

Samosy jsou smažené indické plněné taštičky. Většinou se plní směsí brambor a zeleného hrášku, která je ochucena kořením, zázvorem a česnekem. Podávají se buď s rájtou nebo pikantním chutney. Jejich výroba je velmi jednoduchá. Dám vám sem odkaz na video, v němž uvidíte, jak z těsta vytvořit kornoutek, který se posléze plní a lehce uzavře. Žádná věda. Pokud byste můj popis postupu nepochopili, video zde https://www.youtube.com/watch?v=0z3kSj184oo

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.com/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Samosa - indická plněná taštička

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l4o6

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Samosa - indická plněná taštička

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l4o6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
samosa recept, samosa, samosy recept, plněné taštičky, recept samosa, samoza recept, osamosa, samosi recept, samoza recepty, plněné taštičky z jogutrového těsta, samusa recept, plněné taštičky z listového těsta video, plněné taštičky z brambor, samosa recepty, samboosa recept, smažené plněné taštičky, plněná taštička, sanbosa recept, indicke taštičky, indický recept plněné

Suroviny:
mouka hladká, olej, sůl, voda, brambory, cibule šalotka, hrášek mražený, česnek, zázvor, chilli paprika čerstvá, koriandr, semínka hořčičná, olej, sůl, jogurt bílý, okurka salátová, česnek, koriandr, sůl

Přidat fotografie receptu