Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezhlavá rybí polévka

Hodnocení receptu je 4,1 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie102 692 kJ /
24 544 kcal
Bílkoviny1 288,51 g
Tuky367,84 g
Vláknina3 651,65 g
Cholesterol 1,46 g
Sodík 75,46 g
Sůl164,21 g
Sacharidy2 194,07 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na polovině másla v hrnci lehce osmažím krupičku, přidám sůl a zaliji studeným vývarem (nebo vodou), prošlehám a přivedu k varu. Zvolna za občasného míchání nechám provařit 10-15 minut.
Zatím nakrájím rohlíky na malé kostičky a opeču na másle s kapkou oleje. Krok 2: Na jemném struhadle nastrouhám kořenovou zeleninu a orestuji ji na zbylém másle v hlubší pánvi dozlatova. Přidám rozmrzlé, ve studené vodě propláchnuté a okapané mlíčí a jikry, které pokrájím na menší kousky a se zeleninou krátce orestuji.
Přidám vše do hrnce, strouhnu muškátový oříšek a ještě asi 10 minut za občasného míchání povařím. Krok 3: Podle chuti dosolím, opepřím a na talířích ozdobím nasekanou petrželkou. Zvlášť podávám v mističce opečené kostičky z rohlíků . Do polévky si je každý dává postupně, aby se nerozmočily. Krok 4: Pokud chceme vývar - my nemáme rádi vývar z hlav, ale když vykostím kapry, z celé kostry uvařím vývar s cibulí , kořenovou zeleninou nakrájenou na větší kusy, 4 kuliček celého pepře a 4 nového koření. Vařím pomalu na mírné teplotě a přecedím přes jemné sítko. Vývar vařím kdykoli dělám kapra a uchovám v mrazáku.

Zveřejněno 1. 12. 2018

Poznámka autorky Marie Svarcova

Všichni máme rádi ryby, ale když se vařila polévka z hlav tak nám moc nevoněla a polovina rodiny ji nechtěla. Babička si pro nás vymyslela tuto variantu a tu milují všichni. Babička už není mezi námi ale polévku podle ní vaří další generace.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezhlavá rybí polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WNVX

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezhlavá rybí polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WNVX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (2)

Dělám podobnou polévku, místo mlíčí a jiker dám kvlitní file a místo krupičky máslovou jíšku. Prostě rybí polévka bez kapra s filem. Všem nemusí chutnat ale u nás je velmi oblíbená.

Mikesanda1:
OK, jak píšete v poslední větě :-K
Bezhlavě dělávám podobně s filé a kapkou mléka :yes:
Říkáme tomu norská rybí polévka :-)
***
Mlíčí ale bezhlavě nevařím :-D
Pokud se mlíčí povaří opravdu jen krátce, pak je jako máslo a jde přímo do ledvin, že ;-)
Nejlepší je oddělit jikry od mlíčí, jikry dát vařit dřív a mlíčí až na samý závěr
***
ad. Poznámka pod receptem
No, já z kapra nevyhodím ani šupinu. Doslova! :yes:

Tématické fráze:
kdy dát mlíčí do polevky, rybí ,polévka z jiker a moci, krupička rybí polévka, kdy dát do polévky mlíčì, rybí polévka jen z jiker a mlíčí, co dát místo mlíčí, krupička místo jiker kapra, rybí polévka z kapra s krupičkou, rybí polévka s krupička, rybí polévka s krupici, rybí polévka, polévka z mlíčí ajiker, rybi polevka bez jiker, co dát místo jiker do polévky

Suroviny:
mlíčí, máslo, krupice dětská, mrkev, celer, petržel, ořech muškátový, vývar, sůl, pepř, petrželka, rohlík

Přidat fotografie receptu