Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rakouský kynutý knedlík s povidly (Alpský knedlík)

Většina z nás zná tenhle veliký nadýchaný knedlík plněný povidly jako specialitu rakouských horských restaurací. Zkuste si ho ale udělat i Vy jen tak doma podle tohoto receptu. Strávníci budou nadšení a budou se dožadovat přidání.

Hodnocení receptu je 5,0 (39×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jurgen.k Jurgen.k

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 10 min Bez doby kynutí

70 min (60 min příprava + 10 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Suroviny pro 10 kusů

10kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 682 kJ /
3 987 kcal
Bílkoviny113,55 g
Tuky41,82 g
Vláknina43,40 g
Cholesterol 575 mg
Sodík 2,20 g
Sůl5,37 g
Sacharidy644,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozdrobené droždí vmícháme do vlažného mléka, přidáme trochu cukru a necháme na teplém místě asi 15 minut vzejít. Krok 2: V míse promícháme mouku, vejce, zbylý cukr, sůl a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme pořádně nakynout (alespoň hodinu). Krok 3: Těsto vyválíme do válečku a ten rozkrájíme na 10 silných plátků. Na každý dáme lžíci povidel, těsto kolem nich uzavřeme a vytvarujeme velký knedlík. Šev dobře uzavřeme, aby povidla nevytékala, to je hodně důležité. Krok 4: Pracovní plochu poprášíme moukou, klademe na ni naplněné knedlíky, přikryjeme je a necháme 30 minut kynout. Nemusí vyběhnout příliš, hodně pak nakynou při vaření. Ke konci této doby dáme vařit vodu do velkého hrnce a hodně ji osolíme. Krok 5: Vykynuté knedlíky vaříme asi 5 minut pod pokličkou, pak je obrátíme a vaříme dalších 5 minut bez pokličky. Knedlíky raději vaříme po částech, během vaření totiž hodně nabydou. Krok 6: Krém připravíme tak, že dáme vařit 500 ml mléka, do kterého přidáme cukr. Ve zbytku mléka rozmícháme pudink a přidáme k vařícímu mléku. Mícháme, dokud pudink nezhoustne. Ochutíme rumem. Krok 7: Mák promícháme s moučkovým cukrem. Knedlíky podáváme na hlubokém talíři s vanilkovou omáčkou a posypané mákem s cukrem.

TIP: Rady a tipy pro přípravu alpského knedlíku

Zveřejněno 11. 1. 2019

Poznámka autora Jurgen.k

Recept je od L.A. CREATIVE FOOD, který jsem trochu upravil.

Všechny recepty jsou i na FB ve skupině "Vaříme s Jirkou" (Cooking with Jirka).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rakouský kynutý knedlík s povidly (Alpský knedlík)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q4gy

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rakouský kynutý knedlík s povidly (Alpský knedlík)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q4gy

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Děkuji za recept, bylo to výborné a určitě zopakuji. :yes::yes:

Vyzkoušeno, veliká dobrota<3

EvaSucha: Mohlo vám prekysnúť cesto alebo ich dlho varíte. Ja stredne veľké varím vo vode 7 minút na miernom ohni. Ak máte menšie stačí im 5 minút. Tiež ich pri vyberaní popichám. Na pare sa mi nedaria.

EvaSucha: já vařím všechny knedlíky v páře.

Dobrý den. Může mi někdo poradit co dělám špatně? V hrnci jsou krásně nadychane. A jak je vyndám (propicham.. Nepropicham.) tak se vždy srazí :-//

Včera uvařeno, snězeno a moc chutnalo. Já knedlíky teda vařila v páře a propichovala. Výborné. Děkuji za recept:-)

mám technický dotaz, knedlíky se po uvaření nepropíchají? nesrazí se to?:-)

Lenunka: :yes::-) určitě v pohodě, od toho to tu je , takže každá rada pak drahá, to znám sám ;-)

Zobrazit 3 starší odpovědi

Před chvílí jsme knedlík dojedli, je výborný :yes::yes:, jemný až mechový:-)<3.

Knedlíky vypadají moc jedle :yes:, ráda bych je vyzkoušela. Manžel sice ovocné knedlíky nejí :-(, ale tyto se plní povidly a ty má moc rád, tak snad udělá výjimku:-).
Jinak jsme krajané, já bydlím kousek od Kladna (cca10km) a na Kladně pracuji :-K.

bystrouska: :-) taky jsem je zkoušel poprvé a opravdu za ten výsledek to stojí :yes: , tak to jsem rád krajanko :-);-)

Kdysi jsem jedla něco hodně podobného v Rakousku a bylo to moc dobré. :-K
Pak jsem si na to jednou vzpomněla a zaexperimentovala - klasické "blbouny" jsem naplnila odpeckovanými višněmi a dokončila dle receptu - polít vanilkovou omáčkou a posypat mákem s cukrem...kombinace višně + mák + vanilková omáčka neměla chybu.

:yes:<3:yes:

gogyna: ;-):yes:

Tématické fráze:
rakousky knedlik, alpský povidlový knedlík, kynuté povidlové knedlíky, povidlové kynuté knedlíky, kynuté knedlíky, alpský knedlík, kynuté knedlíky s povidlím, kynutý knedlik s povidlím, alpské knedlíky, povidlove knedliky, kynutý povidlovy knedlík, povidlové knedlíky kynuté, kynutý knedlík, rakouský povidlový knedlík, recept na povidlové kynuté knedlíky recept, kynuté knedlíky povidlové, kynutý knedlík s pudinkem, povidlovy kynuty knedlik, rakouský knedlík s vanilkovou omáčkou, kynuté povidlove knedlíky recept

Suroviny:
mouka hladká, droždí čerstvé, mléko, cukr krupice, vejce, sůl, povidla švestková, pudink vanilkový, mléko, cukr krupice, rum, mák mletý, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu