Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slovácká hřibová kyselica

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

aldozlom aldozlom

Středně náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 45 min

45 min (45 min příprava)

Suroviny

Porce: 4-6

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 434 kJ /
1 060 kcal
Bílkoviny63,98 g
Tuky2,62 g
Vláknina55,10 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 2,03 g
Sůl5,00 g
Sacharidy168,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Večer namočíme sušené houby, řádnou hrst (nebo dvě) a necháme do rána. Osmažíme v hrnci střední cibuli do zlatova na sádle, posypeme hladkou moukou. Za stálého míchání přidáme houby i s vodou a chvíli vše mírně dusíme. Zalejeme horkou vodou z konvice (1,5 litru), přidáme sůl, pepř, bobkový list, nové koření a špetku drceného kmínu. Vaříme 15 minut. Krok 2: Pak přidáme brambory nakrájené na kostičky a vaříme skoro do měkka cca 10-12 minut (brambory se musí uvařit před zelím, je třeba chutnat, se zelím se neuvaří). Přidáme kysané zelí, pokrájené ručně na ještě jemněji a hlavně vodu z něj (to je ta kyselica). Vaříme vše dalších 15-20 minut. Krok 3: Mezitím bokem uvaříme kvalitní klobásku (může být i osmažená) a pokrájíme ji dle libosti, já krájím na kolečka a ta ještě na čtvrtky (tentokrát jsem vařil nakrájenou klobásku už přímo s houbami). Přidáme do polévky. Krok 4: Po pěti minutách přidáme sušené trnky nakrájené na kolečka (je možno přidat i trochu povidel). Po pěti minutách přidáme sterilizované fazole i se šťávou, samozřejmě lze bokem povařit čerstvé fazole a zahustíme smetanou ke šlehání. Necháme projít chvíli varem a dojít na vypnutém kole. Dochutíme dle chuti octem nebo cukrem a podáváme.

Zveřejněno 19. 1. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slovácká hřibová kyselica

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Akw9

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slovácká hřibová kyselica

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Akw9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Klobásu som nevarila bokom, ale rovno som ju dala do polievky. Tiež som ju nerezala kolieska na štvrťky, prišlo mi to malinkaté, u nás sa dávajú vždy kolieska. ;-) Ale inak dobrá. ;-)

Tématické fráze:
hribova polevka ze zelim a klobasou, slovácké di, kyselica, slovacka polevka kyselica, hřibová polévka s kyselým zelím, hřibová polévka se zelím, vánoční valašská kyselica s trnkama, valasska hribova kyselice, hřibová polévka příprava, polévka kyselica, slovácké recepty, hřibova kulajda recept, recept na slovackou kyselica, slovácká valašská kyselica, kyselica recept, valašská hřibová polévka, kyselica s trnkama, slovácká kyselica s povidly, recepty-slovácká kyselica, recept na hřibovou bramboračku

Suroviny:
houby sušené, zelí kysané, fazole sterilované, brambory, klobása, cibule, sádlo, smetana, koření nové koření, bobkový list, pepř, sůl, kmín celý, mouka

Přidat fotografie receptu