Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štědrák

Štědrák je velmi štědře plněný koláč původem od slovenských sousedů. Zpravidla se vyskytuje na stole o vánočních svátcích a jeho název vyplývá zejména z mnoha vrstev různých náplní od ořechové, přes povidlovou až k tvarohové.

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

aja.g

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí těsta

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby kynutí těsta)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 772 kJ /
6 160 kcal
Bílkoviny143,90 g
Tuky232,35 g
Vláknina51,25 g
Cholesterol 977 mg
Sodík 815 mg
Sůl1,87 g
Sacharidy837,26 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do 100 ml vlažného mléka z odměřeného množství rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci hladké mouky a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Mouku prosejeme, přidáme cukr, sůl, rozehřáté máslo a po částech vmícháme zbylé vlažné mléko. Nakonec přidáme kvásek a vypracujeme husté těsto, které necháme na teplém místě kynout 1 hodinu. Krok 3: Rozemleté ořechy smícháme s cukrem a malým množstvím vody, chvíli povaříme, dochutíme vanilkovým cukrem. Krok 4: Mletý mák smícháme s cukrem a skořicí, rozředíme podle potřeby vodou a chvíli povaříme. Krok 5: Švestková povidla rozvaříme s vodou, přidáme cukr, skořici, malinovou šťávu, rum a všechno dohromady promícháme. Krok 6: Žloutek oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Měkký tvaroh propasírujeme přes síto, přidáme moučkový a vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, žloutek a všechno dohromady promícháme. Nakonec zlehka přimícháme mouku a opatrně vmícháme sníh. Je-li náplň hustá, přidáme trochu smetany, je-li řídká, přimícháme strouhanku. Krok 7: Plech vyložíme pečicím papírem (nebo vymažeme tukem). Včas začneme nahřívat troubu na 175 °C. Krok 8: Těsto po vykynutí rozdělíme na pět dílů a každý díl samostatně vyválíme na tenký plát. Krok 9: Jeden díl přeložíme na vymaštěný nebo papírem vystlaný plech a natřeme jej ořechovou náplní, přikryjeme druhým dílem těsta, potřeme makovou náplní, přiložíme třetí díl těsta, natřeme povidlovou náplní a přikryjeme čtvrtým dílem těsta, který natřeme tvarohovou náplní. Nakonec náplň zakryjeme posledním vyváleným dílem těsta. Krok 10: Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a ve vyhřáté troubě upečeme (175 °C/asi 30 minut). Krájíme až je zcela vychladlý.

TIP: A co podávají v jiných zemích na Štědrý den? Inspirujte se i za našimi hranicemi

Zveřejněno 12. 7. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štědrák

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WnxJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štědrák

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WnxJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

V receptu jsem upravila množství mléka z 30 ml na 300 ml a mělo by to být už v pořádku.

ivka315: Nevyhadzuj, rýchlo pridaj mlieko, evidentne vypadla jedna nula zo surovín pri mlieku...

Tak nevím...už mi přišlo divné, tak málo mléka na půl kila mouky, ale zachovala jsem přesně recept a těsto jak na drobenku teda z toho, takže musím improvizovat a spíš si říkám, jestli nehodit do koše

ZuzkaMladkova:díky :-K

jarkave: děkuji, je to sice náročnější na práci, ale stojí to za to:yes:

vypadá to krásně, dávám do oblíbených a posílám bodík:yes::yes::-*:-K

mňam, to musí být bašta!!:-p:yes:

rebeka::-)):-K

vynikající:yes::yes::yes::yes::-K:-)

aja.g: Neměl fakt chybu!!:-p

Jana Remkova: Jani máš ho nádherný, díky za plus :-)

Přidávám foto a veliký plus!!! Vynikající!!:yes:

Ahojte, upiekol som tento kolac tak trosko podla vasho receptu (skombinoval som par receptov dokopy). Bol uplne super! http://www.slovakcooking.com/2010/recipes/stedrak/

Na Vianoce nesmie chýbať...

Tohle je opravdu zajímavý recept+bodík:-p:-8:yes:

víš, že už ani nevím. Ale mám pocit, že v dortové formě. Je to pracné, ale strašně dobré:yes:

Koláč vypadá úžasně! Bodík!:yes:

dakujem dakujem dakujem...za toto by som ti dala aj sto bodov....kym zila moja starka, tak na stedry vecer nam vzdy poslala tento uzasny kolac a volali sme ho presne tak ako ty...stedrak. ako babka umrela, tak moja mamka , aj ked *umi*...tak pri tomto zlyhavala....a ked ho raz od zlosti postupala, tak sa zapovedala, ze s nim skoncila. ja viem, ze je to vlastne len klasicke kysnute cesto s roznymi naplnami, ale co neviem pochopit.....v com si to prosim ta aja.g piekla, ze ti to drzi tak nadherne pokope,nic nikde nevytieklo...

Tématické fráze:
koláč štědrák, stedrak kolac, vánoční šťědrak, příprava máku, vánoční koláč štědrák, minibazar vaření a pečení, malinová šťáva recept, povidlová náplň, moučník štědrák, kolac stedrak recept, štědrák-recept, štědrák na plech, kynuty stedrak, nejlepší štědrák recepty, dort stedrak, štědrák-koláč, stedrakkolac, příprava makové náplně, nejlepší štědrák, štědrovák

Suroviny:
mouka polohrubá, žloutek, sůl, cukr moučkový, máslo, droždí čerstvé, mléko, vejce, ořechy mleté, cukr moučkový, voda, cukr vanilkový, mák mletý, cukr moučkový, skořice mletá, voda, povidla švestková, voda, cukr moučkový, skořice mletá, šťáva malinová, rum, tvaroh, cukr moučkový, cukr vanilkový, kůra citronová, vejce, mouka hrubá, smetana, strouhanka

Přidat fotografie receptu