Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maďarská zelňačka podle Achille Gregora

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 812 kJ /
911 kcal
Bílkoviny14,58 g
Tuky71,32 g
Vláknina19,25 g
Cholesterol 59 mg
Sodík 5,05 g
Sůl12,60 g
Sacharidy44,32 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V papiňáku uvařím uzené kolínko. Vyndám ho na talíř a nechám trochu zchladit, pak z něj oberu všechno maso i s kůží a nakrájím na kostičky - sousta. Krok 2: Mezitím ve vývaru povařím zelí (zkusila jsem vařit maso a zelí společně, jak naznačuje originál receptu, ale zelí bylo pak převařené). Obrané a nakrájené maso dám zpět do polévky. Krok 3: Špek nakrájím na kostičky a udělám jíšku. Na sádle a rozškvařeném špeku osmahnu do světlezlatova drobně nakrájenou cibuli, přidám mouku a zasmahnu ji, přidám červenou papriku, promíchám a odstavím. Jíšku přidám do polévky, provařím nejméně 10 minut. Mezitím ochutnám a dochutím solí a pepřem. Kdo je velký mlsoun a nehledí na kalorie, přidá a zavaří do polévky i kelímek sladké smetany. Krok 4: Na talíři zdobíme kopečkem zakysanky. Je to rychlé a dobré, mana nebeská.
Zkoušela jsem i z uzených žebírek, je to také dobré, ale to kolínko dodá vývaru jedinečnou, specifickou chuť.

Zveřejněno 27. 1. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Originál receptu - opsáno mnoha před lety z nějakého časopisu:

Zelňačka maďarská - podle Achille Gregora

Tuzemská zelňačka je chudá příbuzná maďarské zelňačky. Obě mají společné jméno, ale zatímco naše zelňačka má hlavu plnou starostí, ukmuchtí se narychlo a z ničeho, maďarská si žije na vysoké noze. Má nedostižnou chuť, náležitou vůni i patřičnou sílu. Její spojenci jsou mocní - vitamíny, bílkoviny i sacharidy, které se v ní snoubí pomocí této přípravy:

Kyselé zelí vařené s uzeným kolínkem zahustíme jíškou, předem připravenou z rozpuštěné slaniny a mouky, jemně nakrájené cibulky a papriky. Vše povaříme, přidáme pepř, sůl a ještě jednou necháme přejít varem. Do naplněného talíře nalijeme navrch několik lžic smetany. Jestliže Jakub prodal své prvorozenectví za mísu čočovice, udělal to jen proto, že neznal maďarskou zelňačku. Polévka takto připravená má takovou sílu, že učiní postradatelným jakýkoliv další příkrm.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maďarská zelňačka podle Achille Gregora

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p5OQ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maďarská zelňačka podle Achille Gregora

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p5OQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
maďarská zelňačka z kysaného zelí, madarská paprika uzená originál, madarska.zelnacka/, želnacka s kůžemi, madarská kapustnica zelnačka, madarskázelnačka polévka s uzeným, madarska.zelnacka, zelňačka recept original, maďarská polévka, uzené maso, fazole, kyselé zelí, zelňačka s uzeným masem v papináku, recept na zelňačku madarskou, originál maďarská paprika

Suroviny:
zelí kysané, sádlo, slanina uzená, cibule, mouka, paprika sušená sladká, pepř, smetana zakysaná

Přidat fotografie receptu