Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvový dort (řez) s krémem a karamelovou polevou

Hodnocení receptu je 4,8 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 942 kJ /
4 049 kcal
Bílkoviny80,64 g
Tuky201,72 g
Vláknina14,90 g
Cholesterol 959 mg
Sodík 581 mg
Sůl1,37 g
Sacharidy470,36 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jemně nastrouhanou mrkev v míse smícháme s cukrem, vejci, skořicí a olejem. Přisypeme cca 250 gramů mouky (záleží na šťavnatosti mrkve) a necelý prášek do pečiva. Opět řádně promícháme a těsto přendáme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy (22 cm) nebo malého pekáčku. Krok 2: Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů (nebo remosce) cca 25-30 minut. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Korpus necháme zchladnout. Pak prokrojíme a naplníme tvarohovým krémem. Krok 3: Tvarohový krém: smetanu vyšleháme na šlehačku s vanilkovým cukrem. Tvaroh vyšleháme s krupicovým cukrem dle chuti. Pak obojí dobře promícháme. Krok 4: Po naplnění zaklopíme vrchním dílem korpusu a přelijeme karamelovou polevou, kterou nalijeme do středu vrchního korpusu a necháme pomalu roztékat do stran za našeho dohledu. Krok 5: Hotový dort / řez necháme v chladnu proležet a zpevnit (ztuhnout). Poté krájíme na klínky a podáváme. Krok 6: Na krájení téhle dobroty si tentokrát nechystejte úzký delší nůž! Nejlepší rozdělování na porce je v tomto případě delší nit. Karamel sice po odležení zatuhne a neroztéká se, ale na nůž se lepí a korpus poté na sebe drolí. Proto chceme-li čistý řez a úhledný zákusek, použijeme nit. Věřte, že je to i velmi rychlé: nit vsuneme pod korpus, nastavíme si konce do požadované velikosti výseče a pak už jen nit nad dortem / řezem překřížíme až k samému dnu dortu. Stejně tak mě kdysi učila babička krájet knedlíky. Krok 7: Karamelová poleva: v kastrůlku na rozpuštěném másle necháme pomalu zkaramelizovat cukr do zlatohnědé barvy. Pak do něj přiléváme opatrně teplou smetanu a mícháme lžičkou. Smetana nesmí být studená, jinak karamel příliš prská a bublá a někdy má chuť až explodovat přes vzniklou krustu z tepelného šoku. Takže pozor! Pokud se vytvoří v karamelu hrudky, nezoufejte. Za pomalého zahřívání se ve smetaně opět rozpustí. Je-li třeba, můžeme trochu smetany přidat, konzistenci odhadne každý jednoduchým testem, kdy nechá pár kapek ztuhnout na stole nebo talířku. Karamel nesmí být tvrdý, ale tužší, aby držel na korpusu a jen mírně stékal, pro efekt.

Zveřejněno 7. 2. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mrkvový dort (řez) s krémem a karamelovou polevou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KqXM

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mrkvový dort (řez) s krémem a karamelovou polevou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KqXM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Buchyna: ...já pekl v remosce, takže zaklopit a péct;-):-8 ...pokud budete péct v troubě, tak podle doporučení Eja57:yes: , do receptu to ještě připíši...

Eja57: ...díky:-K

Buchyna: předehřátou troubou se většinou rozumí cca 170 st., na to bych pekla já

Pro začínající kuchtičky tu chybí důležitá informace, na kolik stupňů řezy péct.

Tématické fráze:
mrkvový dort, poleva na mrkvový dort, mrkvový dort s karamelem, mrkvový dort v remosce, kakaová poleva na mrkvový dort, dort s katamelovou polevou, mrkvový koláč s karamelem, mrkvový dort poleva, mrkvové řezy, mrkvový zakusek s kremem, mrkvovy rez, mrkvový dort recept, mrkvovy dort s karamelovým, mrkvové řezy se smetanovým krémem, recepty z mrkve, mrkev dort recept, zkaramelizovat mrkev na dort, řezy s karamelovým krémem, rychle mrkvove řezy recept, poleva /krém na mrkvový

Suroviny:
mrkev, cukr krupice, skořice, olej, vejce, mouka polohrubá, prášek do pečiva, tvaroh měkký, smetana ke šlehání, cukr vanilkový, cukr, máslo, cukr krupice, smetana ke šlehání

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu