Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvový dort (řez) s krémem a karamelovou polevou

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 942 kJ /
4 049 kcal
Bílkoviny80,64 g
Tuky201,72 g
Vláknina14,90 g
Cholesterol 959 mg
Sodík 581 mg
Sůl1,37 g
Sacharidy470,36 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jemně nastrouhanou mrkev v míse smícháme s cukrem, vejci, skořicí a olejem. Přisypeme cca 250 gramů mouky (záleží na šťavnatosti mrkve) a necelý prášek do pečiva. Opět řádně promícháme a těsto přendáme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy (22 cm) nebo malého pekáčku. Krok 2: Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů (nebo remosce) cca 25-30 minut. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Korpus necháme zchladnout. Pak prokrojíme a naplníme tvarohovým krémem. Krok 3: Tvarohový krém: smetanu vyšleháme na šlehačku s vanilkovým cukrem. Tvaroh vyšleháme s krupicovým cukrem dle chuti. Pak obojí dobře promícháme. Krok 4: Po naplnění zaklopíme vrchním dílem korpusu a přelijeme karamelovou polevou, kterou nalijeme do středu vrchního korpusu a necháme pomalu roztékat do stran za našeho dohledu. Krok 5: Hotový dort / řez necháme v chladnu proležet a zpevnit (ztuhnout). Poté krájíme na klínky a podáváme. Krok 6: Na krájení téhle dobroty si tentokrát nechystejte úzký delší nůž! Nejlepší rozdělování na porce je v tomto případě delší nit. Karamel sice po odležení zatuhne a neroztéká se, ale na nůž se lepí a korpus poté na sebe drolí. Proto chceme-li čistý řez a úhledný zákusek, použijeme nit. Věřte, že je to i velmi rychlé: nit vsuneme pod korpus, nastavíme si konce do požadované velikosti výseče a pak už jen nit nad dortem / řezem překřížíme až k samému dnu dortu. Stejně tak mě kdysi učila babička krájet knedlíky. Krok 7: Karamelová poleva: v kastrůlku na rozpuštěném másle necháme pomalu zkaramelizovat cukr do zlatohnědé barvy. Pak do něj přiléváme opatrně teplou smetanu a mícháme lžičkou. Smetana nesmí být studená, jinak karamel příliš prská a bublá a někdy má chuť až explodovat přes vzniklou krustu z tepelného šoku. Takže pozor! Pokud se vytvoří v karamelu hrudky, nezoufejte. Za pomalého zahřívání se ve smetaně opět rozpustí. Je-li třeba, můžeme trochu smetany přidat, konzistenci odhadne každý jednoduchým testem, kdy nechá pár kapek ztuhnout na stole nebo talířku. Karamel nesmí být tvrdý, ale tužší, aby držel na korpusu a jen mírně stékal, pro efekt.

Zveřejněno 7. 2. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mrkvový dort (řez) s krémem a karamelovou polevou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KqXM

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mrkvový dort (řez) s krémem a karamelovou polevou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KqXM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Buchyna: ...já pekl v remosce, takže zaklopit a péct;-):-8 ...pokud budete péct v troubě, tak podle doporučení Eja57:yes: , do receptu to ještě připíši...

Eja57: ...díky:-K

Buchyna: předehřátou troubou se většinou rozumí cca 170 st., na to bych pekla já

Pro začínající kuchtičky tu chybí důležitá informace, na kolik stupňů řezy péct.

Tématické fráze:
mrkvový dort, poleva na mrkvový dort, mrkvový dort s karamelem, mrkvový dort v remosce, kakaová poleva na mrkvový dort, dort s katamelovou polevou, mrkvový koláč s karamelem, mrkvový dort poleva, mrkvové řezy, mrkvový zakusek s kremem, mrkvovy rez, mrkvový dort recept, mrkvovy dort s karamelovým, mrkvové řezy se smetanovým krémem, recepty z mrkve, mrkev dort recept, zkaramelizovat mrkev na dort, řezy s karamelovým krémem, rychle mrkvove řezy recept, poleva /krém na mrkvový

Suroviny:
mrkev, cukr krupice, skořice, olej, vejce, mouka polohrubá, prášek do pečiva, tvaroh měkký, smetana ke šlehání, cukr vanilkový, cukr, máslo, cukr krupice, smetana ke šlehání

Přidat fotografie receptu