Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ječné kroupy s cizrnou a rajčaty

Hodnocení receptu je 4,8 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny pro 3

3

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 079 kJ /
2 648 kcal
Bílkoviny108,58 g
Tuky52,33 g
Vláknina171,84 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 97 mg
Sůl0,08 g
Sacharidy352,07 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V hlubší pánvi rozehřejeme olej, přidáme nasekanou cibuli, na větší kousky nakrájenou papriku a za občasného míchání smažíme cca 8 minut. Dáme rozmačkaný česnek, podrcený kmín a protlak a krátce za stálého míchání osmažíme. Krok 2: Potom přidáme konzervu rajčat, cizrnu, zvýšíme teplotu a přivedeme k varu. Vývar nebyl potřeba, ale pokud by bylo nutné podlít, svaříme 1/2 kostky Natur bez konzervantů a 1/2 hrnku vody. Teplotu snížíme a vaříme 5 minut, pak přidáme kroupy, sůl a pepř a chilli dle chuti a za stálého míchání ještě cca 2-3 minuty povaříme. Krok 3: Pokud je protlak moc kyselý, maličko přisladíme špetkou stévie (kdo může, tak troškou cukru).
Přidáme nasekanou petrželku (kdo má rád i mátu), promícháme a podáváme.

Zveřejněno 19. 3. 2019

Poznámka autorky Marie Svarcova

Jak uvařit kroupy:

1 hrnek ječných krup, 2 hrnky vody, špetka soli, lžička olivového oleje.

Ječné kroupy omyjeme pod kohoutkem teplou vodu a vložíme je do hrnce.

Přidáme 2 hrníčky horké vodu, špetku soli a pár kapek oleje.

Přivedeme k varu a snížíme na nejmenší plamen, vaříme zakryté asi 20 minut.

Pak hrnec s kroupami odstavíme a necháme dojít přikryté, až se vypaří voda, tím jsou ječné kroupy připravené pro další zpracování.

Ječné kroupy jsou zdrojem vitamínu E a kyseliny listové. Kromě toho v nich ještě najdeme množství vitamínů B1, B6 a B3 (PP).

Z minerálů za zmínku určitě stojí železo, draslík, hořčík a zinek. Je v nich přibližně šest procent vlákniny. Pravidelná konzumace ječných krup pomáhá zlepšit činnost oběhové soustavy, má blahodárný účinek na srdce, zvyšuje naši schopnost zvládat stres, zlepšuje kvalitu nehtů i vlasů, urychluje metabolismus a také výrazně prospívá správnému fungování trávicí soustavy. Kroupy mají také mírně močopudné účinky

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ječné kroupy s cizrnou a rajčaty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XKkk

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ječné kroupy s cizrnou a rajčaty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XKkk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Tak to je recept pro mně - všechny ingredience mám ráda :-). Jednoduché, zdravé a ještě si pochutnám...díky za recept!

Hanis: Děkuji mám radost, u nás tak chutnalo, že si všichni přidali tak snad i Vám bude chutnat. :-K Hezký zbytek dne

Robím cícer s paradajkami, mám to rada. S krúpami to bude výborné a sýtejšie. Tvoj recept sa mi páči, len zmeň prosím, kategóriu...

magdalenka: jééé už to vidím, dík za upozornění - šotek přehodil řádek,:-K hezký den

Zobrazit starší odpověď

Tématické fráze:
cizrna recepty, kroupy recepty, recepty z cizrny, cizrna recept, cizrna s kroupami, recepty z krup, cizrna s rajčaty, recept na kroupy, recept na cizrnu, priprava jecnych krup, kroupy recept, rajčata recepty, kroupy, recept cizrna s s rajčaty, recepty na cizrnu, cizrna v receptech, salát z cizrny a krup, recepty z ječných krup, recept s cizrnou

Suroviny:
kroupy, cizrna, rajče, vývar zeleninový, paprika čerstvá červená, protlak rajčatový, olej olivový, cibule červená, česnek, římský kmín mletý, sůl, pepř, petrželka hladkolistá, máta čerstvá, chilli paprika čerstvá

Přidat fotografie receptu