Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Gulášovka" s kroupami

Hodnocení receptu je 5,0 (32×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 45 min

60 min (15 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 522 kJ /
1 320 kcal
Bílkoviny60,02 g
Tuky68,32 g
Vláknina16,94 g
Cholesterol 138 mg
Sodík 2,30 g
Sůl5,50 g
Sacharidy109,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na sádle orestujeme drobně nakrájenou cibuli dozlatova. Krok 2: Přidáme nakrájenou uzeninu, kmín a po opečení přimícháme mletou sladkou i pálivou papriku a nasekaný česnek. Restujeme jen krátce, aby paprika nezhořkla. Krok 3: Přidáme propláchnuté kroupy a zalijeme vývarem. Pokud je vývar méně slaný, tak trochu dosolíme. Vaříme asi 10 minut. Poté přidáme brambory nakrájené na kostky. Krok 4: Vaříme do změknutí krup i brambor. Polévku nemusíme zahušťovat, kroupy ji zahustí. Stačí jen dochutit majoránkou, případně utřeným česnekem nebo chilli a pepřem.

TIP: Videonávod: Jak utřít česnek

Zveřejněno 20. 3. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Gulášovka" s kroupami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8ZBl

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Gulášovka" s kroupami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8ZBl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Dned jsem uvařila. Polévka moc dobrá. Díky!;-)

Gregusa: Co já vím tak jsou č.7 a č.10..

Mám také poznámku k těm kroupám. Tak nějak nevím co si mám představit pod drobnějšími kroupami. :-O
Já znám jen dva druhy krup, zabijačkové a lámanku (tzv. trhané krupky). V prvém případě je dobré kroupy den předem namočit, protože se dost dlouho musí vařit. V druhém případě se krupky mohou vařit hned jak je uvedeno v receptu a také tu polévku zahustí.
No, ale z fotky je zřejmé, že se spíš jedná o ty první zbijačkové, ale nevšiml jsem si, že by byly k dostání v různých velikostech. :-)

JosefZeravicky: Dovolil bych si poznamku k navrhu vareni krup zvlast. Rovnez jsem jeste nevaril, ale domnivam se, ze kroupy varene v polevce prave umozni jeji zahusteni. Pokud budou vareny zvlast a navic jeste trochu orestovany nedojde nejspise k zahusteni polevky a bude treba ji trochu zahustit (pokud na to nebudou stacit brambory :-) )
Jinak ale kroupy urcite pres noc. Asi vyzkousim oboje ;-)

DOBRÝ DEN,
recept je zajímavý, někdy vyzkouším, jen podle mojich gurmánských zkušenosti brambory krájím na takové kostky, aby se mohly na lžíci hned jíst, neb při ,,menšení,, na talíři může nastat zejména pro děti, a stejně tak i uzenin, či mas. Předpokládám, že tento guláš je na ,,lžičku,, nikoliv takzvaně vidličku. Při koupi uzenin dávám výhradně přednost těm, co jsou v přírodním střevě, neb ty ,,papírové,, se sice dobře opékají, ale na guláš jsou naprosto nevhodné.
Ještě ohledně krup, tady bych kroupy namočil přes noc a poté je uvařil zvlášť, neb si myslím, že by mi ,,neodebrali,, krásnou vůni a chuť všeho ale naopak by tam přinesli ,,moukovou,, , nepřesmaženou chuť. Navíc bych tyto kroupy po uvaření lehce osmahl na sádle do lehkého křupava, což by přineslo zpestření chuťi . Ale to je jen můj návrh, kterým si podobnou ,,gulášovku,, vždy spestřuju, neb pro svoju představu chutě není mi líto mít gurmánský požitek v plném ,,bišu,,
Joooo, a protože jsme česnekoví, tak česnek utřeme a dáváme jen na posledních pár minut závěrečního varu.
Jsem velmi rád, že takové recepty jsou bezva inspirací ke každodenní přípravě jídel a také mně těší, že komentáře knim jsou na seriózní a i odborné úrovni, na rozdíl od různách internetových hrubých až vulgárních kendalistů.
,,toš tak,,

:-)<3<3 moc pěkný recept i foto - zkusila jsem a byla skvělá:-K

Tématické fráze:
kroupy recepty, top recepty kroupy, kroupy recept, kroupy, hrách recepty, houbová polévka s kroupy, kroupy v receptech, gulašovka, recept kroupy, gulášovka z párkov a krúp

Suroviny:
uzenina, brambory, cibule, česnek, kroupy, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, sádlo, vývar masový, kmín celý, pepř, sůl, majoránka, chilli

Přidat fotografie receptu