Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Netradiční šnekový mazanec s mákem a višněmi

Mazanec netradičního šnekového tvaru spojuje klasickou recepturu s neobvyklými přísadami. Pudinková makovo-višňová náplň a jemné kynuté tvarohové těsto se skvěle doplňuje.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 60 min Bez doby kynutí těsta

75 min (15 min příprava + 60 min tepelná úprava, Bez doby kynutí těsta)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 427 kJ /
3 926 kcal
Bílkoviny132,64 g
Tuky81,47 g
Vláknina39,29 g
Cholesterol 570 mg
Sodík 962 mg
Sůl2,16 g
Sacharidy645,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hladkou mouku smícháme s cukrem a solí a prosejeme. Přidáme vanilkový cukr, měkký tvaroh, citronovou kůru, vlažné mléko, vejce a rozdrobené čerstvé droždí. Hnětačem vypracujeme vláčné těsto, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Krok 2: Připravíme makovou náplň tak, že v rendlíku za stálého míchání svaříme mléko s cukrem, mletým mákem, strouhankou a skořicí. Mléko dáme dle potřeby. Necháme zchladnout. Krok 3: Z kompotové šťávy a pudinkového prášku svaříme hustý pudink. Po odstavení do něj vmícháme višně, pokud je třeba, můžeme přisladit. Necháme zchladnout. Krok 4: Vykynuté těsto vyválíme na mírně podsypaném silikonovém vále do obdélníkového tvaru, potřeme makovou náplní, pak rozprostřeme pudink s višněmi. Těsto za pomocí silikonového válu srolujeme do závinu a stočíme do tvaru šneka, do vymazané a vysypané dortové formy, o průměru 26 cm. Na povrchu rukou upravíme - zamáčkneme, aby byl závin ve formě stejnoměrně. Jak do výšky, tak i k okrajům. Krok 5: Necháme zhruba 10 minut pod utěrkou kynout a pak vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zhruba 50-60 minut při teplotě cca 165-170 °C. Pokud by se začal shora připalovat, povrch překryjeme papírem na pečení. Krok 6: Ještě teplý mazanec vyjmeme z formy a na povrchu pocukrujeme. Necháme dobře vychladnout a krájíme.

TIP: Mazanec - jak ho upéct

Zveřejněno 14. 4. 2019

Poznámka autorky Merylas

Zdroj receptu: Voňavé jaro - recepty Dr. Oetker. Mírně poupraveno.

Pokud hledáte v těstě tuk, tak ten tam není. Místo trochy mléka se může dát do těsta rum. Do makové náplně zase místo normálního cukru trochu vanilkového, dá se přidat i citronová kůra.

Možná bych příště dala do ovocného pudinku o trochu víc, než jen polovinu pudinkového prášku.

K zadělání těsta můžeme použít i domácí pekárnu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Netradiční šnekový mazanec s mákem a višněmi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MvXR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Netradiční šnekový mazanec s mákem a višněmi

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MvXR

Marie

Komentáře (3)

Samozrejme, že som hľadala tuk...:-D Ale som dočítala. Krásny recept, ako všetky z tvojej kuchyne.

Jen zírám, obdivně vzdychám a tiše tleskám, Maruško! :-O<3:yes:

cathleen: magdalenka: Děkuji za pochvalu.:-K

Tématické fráze:
mák recepty z s mákem, rolovaný dort s višněmi, recept na mazanec, netradiční velikonoční mazanec

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, cukr vanilkový, sůl, kůra citronová, tvaroh měkký, vejce, mléko, droždí čerstvé, mléko, cukr krupice, mák mletý, strouhanka, skořice mletá, kompot, šťáva z kompotu, pudink vanilkový, tuk, mouka hrubá, cukr moučkový, cukr vanilkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu