Netradiční šnekový mazanec s mákem a višněmi
Mazanec netradičního šnekového tvaru spojuje klasickou recepturu s neobvyklými přísadami. Pudinková makovo-višňová náplň a jemné kynuté tvarohové těsto se skvěle doplňuje.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 427 kJ / 3 926 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 132,64 g |
Tuky | 81,47 g |
Vláknina | 39,29 g |
Cholesterol | 570 mg |
Sodík | 962 mg |
Sůl | 2,16 g |
Sacharidy | 645,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Hladkou mouku smícháme s cukrem a solí a prosejeme. Přidáme vanilkový cukr, měkký tvaroh, citronovou kůru, vlažné mléko, vejce a rozdrobené čerstvé droždí. Hnětačem vypracujeme vláčné těsto, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Krok 2: Připravíme makovou náplň tak, že v rendlíku za stálého míchání svaříme mléko s cukrem, mletým mákem, strouhankou a skořicí. Mléko dáme dle potřeby. Necháme zchladnout.
Krok 3: Z kompotové šťávy a pudinkového prášku svaříme hustý pudink. Po odstavení do něj vmícháme višně, pokud je třeba, můžeme přisladit. Necháme zchladnout.
Krok 4: Vykynuté těsto vyválíme na mírně podsypaném silikonovém vále do obdélníkového tvaru. Potřeme makovou náplní, pak rozprostřeme pudink s višněmi. Těsto za pomocí silikonového válu nebo folie srolujeme do závinu a stočíme do tvaru šneka. Přeneseme do vymazané a vysypané dortové formy, o průměru 26 cm. Na povrchu rukou upravíme - zamáčkneme, aby byl závin ve formě stejnoměrně, jak do výšky, tak i k okrajům.
Krok 5: Necháme zhruba 10 minut pod utěrkou kynout. Pak vložíme do předehřáté trouby. Pečeme zhruba 50-60 minut při teplotě cca 165-170 °C. Pokud by se začal shora připalovat, povrch překryjeme papírem na pečení.
Krok 6: Ještě teplý mazanec vyjmeme z formy a na povrchu pocukrujeme. Necháme dobře vychladnout a krájíme.
Zveřejněno 14. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Netradiční šnekový mazanec s mákem a višněmi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MvXR
Moje poznámka
Netradiční šnekový mazanec s mákem a višněmi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MvXR
Nejnovější recepty
Koblížky z listového těsta plněné karamelovou šlehačkou
Přidáno před 1 hodinou
Nádivka ze strouhanky
Přidáno před 1 hodinou
Špaldoto s medvědím česnekem
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí polévka s pórkem
Přidáno před 19 hodinami
Žampiony se zeleninou pečené v pečence
Přidáno 31. 3. 2025 11:19
Sezamové sušenky
Přidáno 31. 3. 2025 09:18
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pomazánka z tuňáka
radekfiala před 1 minutou
Kokosová buchta, politá smetanou
AnnaGrabmylerova před 2 minutami
Věnečky
jana.smajclova před 15 minutami
Fazolky v sýrové omáčce
Sahula před 49 minutami
Králík na česneku a hořčici
Valis před 56 minutami
Výborná bábovka se zakysanou smetanou
Aluse81 před 59 minutami
Hrnkový perník nadýchaný
Jířa Gerlová před 2 hodinami
Bílá polévka z hlívy ústřičné
Ajca1 před 2 hodinami
Lilková směs na dva způsoby (na toasty nebo karbanátky)
ZboSy před 3 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
Kamice před 4 hodinami
Tématické fráze:
mák recepty z s mákem,
rolovaný dort s višněmi,
recept na mazanec,
netradiční velikonoční mazanec
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
sůl,
kůra citronová,
tvaroh měkký,
vejce,
mléko,
droždí čerstvé,
mléko,
cukr krupice,
mák mletý,
strouhanka,
skořice mletá,
kompot,
šťáva z kompotu,
pudink vanilkový,
tuk,
mouka hrubá,
cukr moučkový,
cukr vanilkový
Komentáře (5)