Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Italské rizoto se zeleným chřestem

Rizoto je tradiční italské rýžové jídlo vařené ve vývaru. Správně uvařené rizoto je husté a smetanové, rýže je však vařena al dente (na skus) a s oddělenými zrny. Toto jídlo je téměř nejběžnějším způsobem přípravy rýže v Itálii.

Hodnocení receptu je 4,8 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jurgen.k Jurgen.k

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 298 kJ /
1 505 kcal
Bílkoviny37,42 g
Tuky22,25 g
Vláknina29,64 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 109 mg
Sůl0,29 g
Sacharidy267,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jak správně uvařit zelený chřest:
Chřest důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Osušíme kuchyňským papírem. Výhonky oloupeme škrabkou (existují i speciální škrabky na chřest), velmi mladý a tenký zelený chřest není nutné loupat vůbec, ostatní oloupeme zhruba od poloviny délky, směrem od špičky dolů. Pokud náš recept vyžaduje chřest již tepelně upravený, anebo ho chceme podávat jako přílohu, chřest uvaříme. Nejprve svazek chřestu svážeme nití na vaření. Chřest se vaří na stojato ve vroucí osolené vodě 2 minuty, aby zůstal jasně zelený. Sceďte ho a propláchněte ve studené vodě, dejte stranou. Krok 2: Vařený chřest pokrájíme na 2,5 cm dlouhé kousky. Krok 3: Zeleninu očistíme a pokrájíme, česnek nasekáme nadrobno a tymiánové lístky otrháme a nakrájíme. Krok 4: Kuřecí vývar uvedeme do velmi mírného varu tak, aby se jen zachvíval. Krok 5: Olej rozehřejeme ve velkém nepřilnavém kastrolu. Osmažíme na něm pórek, česnek a tymián, až začne pórek měknout, asi 3 minuty. Krok 6: Vsypeme rýži a promícháváme asi 1 minutu, aby se spojila s olejem a zeleninou a jakoby zprůsvitněla. Krok 7: Zalijeme vínem a za stálého míchání ho necháme vsáknout do rýže. Krok 8: Po naběračkách začneme přidávat horký vývar, rýži stále promícháváme. Dávku vývaru do ní vždy necháme vsáknout, než přidáme další. Krok 9: Takto postupujeme cca 18 minut, až rýže zvláční, ale uprostřed budou zrnka ještě dost pevná. Krok 10: Spolu s poslední naběračkou vývaru vmícháme do rýže chřest, hrášek a citronovou šťávu. Krok 11: Obvyklá doba vaření rizota je 20 až 22 minut. Krok 12: Na závěr vmícháme do rizota pepř a sýr a ihned ho podáváme.

TIP: Oblíbené recepty s chřestem

Zveřejněno 6. 6. 2019

Poznámka autora Jurgen.k

Typická krémovitost rizota se přídavkem sýru ještě zvýší a správné rizoto by mělo mít lehce polévkovou konzistenci. Je zapotřebí ho podávat a konzumovat hned, při delším stání příliš zhoustne a zklihovatí (Pak se z něj dělají různé placky.). Kromě druhu Arborio můžete využít i další prémiové rizotové rýže, tedy Carnaroli a Vialone nano.

Všechny recepty jsou i na FB ve skupině "Vaříme s Jirkou" (Cooking with Jirka).

https://www.facebook.com/groups/107167705971951/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Italské rizoto se zeleným chřestem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZM2E

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Italské rizoto se zeleným chřestem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZM2E

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
chřest recepty, zelený chřest recept, chřestové rizoto, rizoto s chřestem, italské rizoto, italské chřestové rizoto, recepty ze zeleného chřestu, chrestove italské rizoto recept, rizoto ze zeleného zeleného chřestu, recepty s chřestem, rizoto z zeleného chřestu, zelené rizoto, italské chrestove risotto, zelený chřest recepty, italske risotto s chřestem, recepty se zeleného chrestu, recepty na zelený chřest, recept na rizoto s chrestem, chřestové rizoto recepty, italske risoto s chřestem

Suroviny:
chřest zelený, vývar kuřecí, olej olivový, pórek, česnek, tymián čerstvý, rýže, víno bílé suché, hrášek, parmazán, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu