Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborová polévka s hrachem podle Marie Janků-Sandtnerové

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Středně náročný

Suroviny pro 5

5

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 423 kJ /
1 774 kcal
Bílkoviny75,68 g
Tuky50,47 g
Vláknina48,11 g
Cholesterol 140 mg
Sodík 151 mg
Sůl0,16 g
Sacharidy230,79 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V osolené vodě uvaříme do měkka oloupané a nakrájené brambory. Přebraný vypraný hrách vložíme do hrnce, zalijeme jej studenou vodou, aby byl potopen, přidáme na špičku nože jedlé sody (bikarbonát). Na hrách položíme pokličku, hrnek též přiklopíme, načež jej dáme do velkého hrnce se studenou vodou, který rovněž přiklopíme a hrách bez míchání uvaříme v páře úplně doměkka. Krok 2: Z másla a mouky připravíme žlutou jíšku s cibulkou a prolisujeme do ní uvařené brambory i hrách. Poté ji zředíme vodou z brambor a zeleninovou polévkou, dáme ji zpět do ostatní zeleninové polévky, okořeníme majoránkou, podle chuti přisolíme, přidáme čerstvé houby, nakrájené a udušené na másle nebo suché houby uvařené v mléce. Krok 3: Do polévky dáme též na másle udušené, vodou zalité kroupy (perličky) a polévku ještě důkladně povaříme. Před podáváním jí okořeníme tlučeným pepřem a utřeným česnekem. Místo krup můžeme povařit v polévce na kolečka nakrájenou moravskou klobásu.

Zveřejněno 20. 6. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Nevím, jaké jsou kroupy perličky, nahradila bych je trhanými krupkami, ty se ještě určitě prodávají. Ale stejně se přimlouvám za tu klobásku nebo uzenku. Jo a hrách může určitě být i žlutý, nejlépe vyloupaný půlený, je za chvilku uvařený a nemusejí se s ním dělat takové ciráty!

Já jsem podobnou polévku nenašla nikde na netu, alespoň strejda gůglík nic nenabídl. A přitom je to dobrý recept na spotřebování zbytku hrachové kaše a když dáte tu klobásku, je to raz dva hotové! Ale recept od proslavené kuchařky jsem napsala v plněm znění podle originálu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborová polévka s hrachem podle Marie Janků-Sandtnerové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0Z4V

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborová polévka s hrachem podle Marie Janků-Sandtnerové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0Z4V

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Eja57: Odpověd na dotaz v komentáři: Jistěže je to tak, ;-) je to v tom smyslu i napsané :-). Ale dělám to tak, že jíšku zaliji bramborovým vývarem a pak přidám brambory a hrách (většinou hrachovou kaši) a celé to mixérem rozmixuji. Pak doředím zbylým zeleninovým vývarem (nebo naopak):-). Je holt jiná doba a paní Sandtnerové se o dnešních technických pomůckách v kuchyni ani nezdálo. ;-):-8 Mně připadá zajímavá ta část o vaření hrachu. No zdá se mi to složité - těch hrnců v hrnci je na mne nějak moc. ;-):-8 Ještě, že dnes máme hrách loupaný:-D:yes:

Eja57:
Vyjma poznámky je to slovo od slova opsané z kuchařky M. J. S., tedy už je to OK, že ;-)
***
" dobrý recept na spotřebování zbytku hrachové kaše"
No, někteří ještě pamatujeme jídla v závodkách či RaJ, kdy jeden den byla hrachová kaše a následujícího dne se podávala hrachovka...:-D

casino: tak tak já to mám s čočkou a čočkovou polífkou:-D

Zobrazit starší odpověď

Z těch 8 dkg zeleniny ( předpokládám kořenové) a 1,5 l vody uděláme tu zeleninovou polévku, kterou pak naředíme propasírovaný měkký hrách a brambory? Rozumím tomu dobře?

Eja57: Tak už by to mělo být v pořádku, napsala jsem místo 25 dkg brambor - 25 dkg mléka, což je tedy děsný nesmysl, no nevím, na co jsem myslela, :-D;-)Jsi zlatíčko, že jsi si toho všimla!:-8 Díky a zdravím!:-D

Eja57: Dík za tvojí všímavost!;-):yes: Hned to dopíšu. Vynechala jsem první dvě položky v ingrediencích:-( Polévku jsem vařila, to ano, ale mám problémy s očima, tak se vloudila chybička a já jí přehlédla, promiň! Ještě jednou dík za připomínku. :yes:

V surovinách nejsou brambory, v popisu je "zeleninová polévka" - co je tím myšleno? Podle Tvé poznámky to vypadá, že by se dala smíchat hrachová a bramborová kaše, naředit, přidat klobásku a asi ty houby...? Sandtnerka Tě bude asi chodit v noci strašit:-D. A evidentně jsi recept - a ani tu zjednodušenou verzi v poznámce- nevařila....
Já si to asi ještě tak 5x přečtu, zkusím pohledat ve své Sandtnerce a uvidím - ta její verze by totiž mohla být moc dobrá.

Tématické fráze:
sandtnerová houbová polévka

Suroviny:
brambory, sůl, hrách, soda jedlá, máslo, mouka, cibule, zelenina, majoránka, voda, houba hřib, máslo, kroupy, máslo, pepř, česnek, klobása moravská

Přidat fotografie receptu