Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květák s cibulí a barevnou paprikou

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 125 kJ /
508 kcal
Bílkoviny3,43 g
Tuky0,59 g
Vláknina14,70 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 16,03 g
Sůl40,00 g
Sacharidy119,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nálev svaříme sladkokyselý, podle některého oblíbeného receptu (třeba jako na okurky). Pokud máme, použijeme bílý ocet (není podmínkou) nebo zředěnou octovou tresť, aby květák zůstal po zavaření bílý. Krok 2: Květák rozebereme na růžice, povaříme v osolené vodě do poolměkka (3-5 minut), scedíme a pod studenou vodou zchladíme. Papriky použijeme nejlépe polovinu světlých zelených, nebo žlutých a polovinu červených nebo jen samé červené, nejlépe trochu masitější. Papriky očistíme, opereme, vykrájíme stopky a jádřince a nakrájíme je na proužky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kolečka nebo půlkolečka (nebo - máme-li, použijeme loupané a trochu povařené celé maličké cibulky). Krok 3: Do sklenic dáme na dno koření (celý pepř, nové koření, kousek bobkového listu a trošku hořčičného semínka) a potom dáváme vrstvy: cibule, zelená paprika, květák, cibule, červená paprika, květák... a vrstvy opakujeme. Zalijeme nálevem a zavíčkujeme. Vložíme do páry a při teplotě 80°C sterilujeme 15 minut.
Takto zavařený květák ve sklenicích dobře vypadá, ale hlavně díky paprice a cibuli skvěle chutná, bude to chutnat i těm, kdo zavařený květák moc nemusejí.

Zveřejněno 6. 7. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Velice chutná úprava květáku.

Někde jsem vyčetla radu: Chceme-li, aby květák po uvaření zůstal bílý, přidáme do vody několik kapek citr. šťávy.

Já na květák používala bílou octovou tresť, kupovala jsem ji v drogerii, a protože byla hodně koncentrovaná, vydržela mi několik let. Používala jsem ji jen na ten květák. Nevím, jestli se to ještě prodává, jdu se kouknout na net.

Našla jsem na netu:

https://www.ruskespeciality.cz/308879706/product/5...

https://www.kvalitazde.cz/ocet-a-balzamiko/kuhne-o...https://www.nemeckyeshop.cz/kuchynske-oleje-a-octy...

A našlo by se toho i více.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Květák s cibulí a barevnou paprikou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wLMX

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Květák s cibulí a barevnou paprikou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wLMX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

magdalenka: Díky za vysvětlení.;-):-D Tady u nás se prodává koncentrovanější bílý ocet ve větším balení, ale ten jsem v odkazech ani nezmiňovala, protože je výrobcem určený právě pro úklidovou potřebu a nevím, jestli je kvůli možným příměsím nebo z jiných důvodů vhodný i pro použití v potravinách. Ale ten desetiprocentní bych tedy brala, to ti řeknu!;-):-8 Jenže do Maďarska to mám "trochu" z ruky, tak si tady musíme nějak poradit.:-O:-D Moc dík za komentář a zdravím! :-K

magdalenka: Děkuji za komentář. :-8 Ano, vím, že někdo květák nepředvařuje, ale znáš to, je to individuální. ;-) Ale jak píšeš o tom bílém octu, tak ten jsem tady ještě neviděla. :-( To máte u vás, a je to sice maličkost, ale tady není, takže jen "tiše závidím";-):-8 Pokud by někdo věděl, jestli to tu nějaká firma vyrábí a kde je k mání, bylo by fajn, kdyby to sem písnul. :-8 Moc tě zdravím a přeju hezký zbytek víkendu!:-!:-D

MamlajdaD: Kupujem v Maďarsku biely ocot 10 % aj 20 %-ný. Nie je to vínny ani jablčný. Ten 20%-ný používam aj ako čistiaci prostriedok na sanitu, aj na čistenie odtokov, spolu so sódou bicarbónou...:-D Na Slovensku som ho nevidela, ale je možné, že ho dostať niekde.

casino: Děkuji za komentář a pečlivé přečtení receptu. ;-) Pokud se v receptu píše o octu a blíže se nespecifikuje, je jasné, že jde o běžný 8% ocet. Pokud jsem nakládala květák pomocí bílé octové tresti (tak se tomu říkalo), byla k dostání 70% a muselo se spočítat, kolik se jí použije do určitého množství nálevu. Dnes se prodává jiná koncentrace a každý, kdo ji chce místo octa použít si množství musí také spočítat, aby to odpovídalo požadované chuti a koncentraci nálevu. :-O;-) Odkazy jsem příliš nezkoumala, spíš mně šlo o to, zda to vůbec koupit lze. Na tento recept je možné použít i obyčejný ocet a každá hospodyňka se sama rozhodne, co jí víc vyhovuje. Tolik na vysvětlení. Zdravím!

MamlajdaD: ja nakladám karfiol bez predvarenia, je extra chrumkavý, čo máme radi. Používam biely 10 % ocot, množstvo prepočítavam (rec.je na 8%). Karfiol sa sfarbí len minimálne, mám v špajzi dvojročný, môžem nafotiť.
https://www.toprecepty.cz/recept/29355-kvetak-v-oc...

yanull (moderátorka): Dík za milý komentář. :yes:;-) já to opravdu vyzkouším s těmi žampiony, k běžným houbám se už nedostanu (jít do lesa a běhat tam už nezvládnu, a po loňském přestěhování dodavatele už taky nemám). Ale zkusila jsem naložit do mého oblíbeného nálevu žampióny, jen pár skleniček od dět. výživy na zkoušku a dopadlo to moc dobře, takže toho bych se nebála. ;-):-8 Nejsou na skus tak jemné jako lesní houby, ale když se dobře a dost dlouho uleží, není rozdíl tak veliký. Navíc to má tu výhodu, že nepouštějí žádný sliz. Nevím, kdy, ale až zkusím, dám vědět:-D;-):-! Přeji pěkný zbytek víkendu.:yes::-8

yanull (moderátorka): Já jsem tento recept kdysi - asi před třiceti roky - dostala od paní,která prodávala v Zelenině. Dělala jsem řadu let a chuť květáku byla s těmi paprikami fakt mnohem lepší. ;-):-8 S houbami jsem nikdy nezkoušela, i když mám houby moc ráda. Ale ať se snažím, jak chci, nějak si tu chuť s houbami neumím představit. :-D I kyž už nezavařuji, tak to snad budu ze zvědavosti muset vyzkoušet alespoň se žampiony;-):-8. Zdravím!:-D

yanull:
Obávám se, že žampióny a v tomto případě obzvlášť, mají s houbami podobnou akorát morfologii... :-K

MamlajdaD:
V surovinách máte "(např.: 1 l vody, 3,5 dl octa,..."
Pravděpodobně jde o běžný 8% kvasný ocet a právě v současnosti při častém používání ovocných octů (či naopak se zmiňovaným koncentrovanějším bílým octem), tento údaj bez specifikace může být zavádějící, kór když kuchta nepoužije např. DEKO s návodem na sáčku ;-)

"Já na květák používala bílou octovou tresť,..."
Octová "tresť" je kapitola sama o sobě...
S pravděpodobností hraničící s jistotou šlo o SYNTETICKOU (tzv. ledovou) kyselinu octovou naředěnou asi na 25% :-!
Stejného výsledku byste došla použitím našeho starého dobrého 8%ního octu, kdybyste ho dala 3x více :-K

...a ten poslední odkaz je OT - jedná se o kvasný ocet, který je kolem 5% :-)

Zobrazit starší odpověď

Pamatuji, že jsme toto doma také dělali a někdy i v kombinaci s houbami ;-)

Tématické fráze:
zavařený květák, zaváření květáku, zavařený květák recept, recept na zavaření květáku, naložit houby s s květákem, květák zavareny, jak naložit květáku, jak nalozit květák, zavařeny květáku, recept zavareny kvetak, zavareni květák, zavareny květák recepty, jak naložit květák bez deka, papriky , zeli cibule zavareny, zavareny květák co mám ráda recepty, recept na zavařený květák se zeleninou, recept na zavařený květák v okurkovém nálevu, zavaření květáku recepty, květák kde koupit, koupit zavareny kvetak

Suroviny:
květák, paprika čerstvá červená, cibule, sůl, šťáva citronová, voda, ocet, sůl, cukr, spolarin, bobkový list, koření nové koření, pepř, semínka hořčičná

Přidat fotografie receptu