Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polská omáčka s vepřovým jazykem

Hodnocení receptu je 5,0 (32×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lenunka Lenunka

Náročný

Suroviny

Porce: 3-4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 131 kJ /
748 kcal
Bílkoviny6,70 g
Tuky26,15 g
Vláknina13,58 g
Cholesterol 26 mg
Sodík 19 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy102,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve uvařme jazyky. Do hrnce (já vařila v papiňáku) dáme jazyky, koření, sůl, oloupanou rozpůlenou cibuli a vaříme asi 40-45 minut v papiňáku (v normálním hrnci dobu zdvojnásobíme). Uvařené jazyky vyjmeme, zchladíme ve studené vodě a oloupeme. Krok 2: Rozinky namočíme předem do vody, aby byly potopené. Krok 3: V hrnci zpěníme nakrájenou cibuli na másle s olejem (dávám i trošku oleje, aby se máslo nepřepalovalo), zasypeme lžící cukru a necháme zkaramelizovat. Zalijeme vínem, přidáme citronovou šťávu a kůru, tymián, rybízovou marmeládu a zalijeme procezeným vývarem z jazyků. Necháme chvíli povařit. Krok 4: Mezitím připravíme jíšku z másla a mouky. Omáčku zahustíme, přidáme mandle a rozinky a necháme opět povařit (asi 10 minut). Omáčku dochutíme solí a pepřem. Krok 5: Podávala jsem s knedlíkem, ale hodí se i rýže nebo třeba noky.

Zveřejněno 24. 7. 2019

Poznámka autorky Lenunka

Recept je ze staročeské kuchyně, našla jsem ho i v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové. Omáčka se používala spíš k hovězímu jazyku, ale ten jsem neměla, vepřový je chuťově podobný. Dá se použít i na vařené hovězí maso . Některé zdroje uvádějí místo rybízové marmelády i švestková povidla a navíc strouhaný perník, nám to chutná takhle, rybízová marmeláda je kyselejší a doplňuje se výborně s vínem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polská omáčka s vepřovým jazykem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m58O

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polská omáčka s vepřovým jazykem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m58O

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Uvařeno a pochutnala sem si. Jen doporučuji uvařit den dopředu, omáčka se rozleží, chutě se spojí a je to mnohem lepší.

Vypadá to krásně :yes:

<3<3<3

Eja57: já taky knedlíky jím jen třeba ke svíčkové, jinak volím jinou přílohu, kdekoliv je to možné, ale tady k té omáčce to opravdu sedí:-)
a díky :-K:-K

magdalenka: moc děkuji, až se tu červenám.....zase :-D:-K:-K

:yes: recept Magdaleny Dobromily znám, už jsem i vařila, právě k jazyku, a také s rybízovou marmeládou a je to SKVĚLÉ - resp. nám to moc chutnalo ( jak nejsem moc knedlíková, tak tady bych jim dala přednost)

Nádherné jedlo, musí to chutiť skvele! Závidím tvojim stravníkom!

Tématické fráze:
polská omáčka, jazyk s polskou omáčkou, vepřový jazyk s polskou omáčkou, jazyk s polskou s omáčkou, polská omáčka recept, recepty omacky, omacka z jazyk, omáčka na jazyk, recept s vepřovým jazykem, recepty na jazyk, top recepty vepřový jazyk, jazyk na polskou omáčku, omáčka z vepřových jazyku, vepřove jazyk, recepty jazyk s polskou omackou, omáčka z jazyka, vepřový jazyk s polskou s omáčkou, polaská omáčka recept, vepřový jazyk s poskou omáčkou, recept na omáčku

Suroviny:
jazyk vepřový, koření nové koření, pepř, bobkový list, koření hřebíček, cibule, sůl, cibule, máslo, olej, cukr, vývar masový, víno červené, kůra citronová, šťáva citronová, marmeláda rybízová, tymián, rozinky, mandle, jíška, mouka hladká, pepř mletý, sůl

Přidat fotografie receptu