Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květákový dort

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Náročný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 803 kJ /
670 kcal
Bílkoviny58,36 g
Tuky39,50 g
Vláknina6,16 g
Cholesterol 866 mg
Sodík 1,65 g
Sůl3,93 g
Sacharidy19,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Omytý květák uvaříme ve slané vodě, necháme okapat a rozmixujeme. Nechávám kousky květáku, ale kdo chce, může umixovat téměř dohladka. Uvaříme hustší bešamel, vmícháme připravený květák, strouhaný sýr, žloutky a nakonec tuhý sníh z bílků. Někdy přidávám na kostičky nakrájenou šunku i do bešamelu. Krok 2: Stěny dobře máslem vymazané ohnivzdorné misky vyložíme plátky šunky, nakrájenými do tvaru trojúhelníku (ozdoba) a nádobu naplníme připravenou hmotou. Vaříme nejprve 20 minut ve vodní lázni, potom ještě asi 10 minut necháme v horké troubě zapéci. Krok 3: Na rajskou omáčku cibuli pokrájíme nadrobno, podusíme ji na oleji do sklovata, aby změkla, zalijeme rajčaty z plechovky, prolisujeme česnek, dochutíme a chvíli provaříme, aby se chutě spojily. Já to ještě celé promixuji do hladka.
Podáváme s rajskou omáčkou, bramborem, rohlíkem či chlebem.

Zveřejněno 26. 7. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Zdroj: časopis Praktická žena r. 1976, upraveno.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Květákový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o18K

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Květákový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o18K

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (12)

Eja57 : no teda , skvělý nápad a určitě to bude vypadat krásně i chutnat. :yes: a hlavně to zvládnu i já :-D
děkuji :-K. :-K

zdenka.s: Bešamelu netreba veľa, ja to robím od oka. Dávala som plátok masla cca 1/2 cm hrubý, 1 lyžicu hladkej múky a mlieko lejem tak, aby som mala primeranú husroru. Varením bude hustnúť. Nalej najprv menej, na slabšom ohni ohrievaj a neustále metličkou miešaj. Uvidíš, ako ti bude hustnúť, a ak bude treba dolej mlieko. Bešamel by nemal byť príliš tuhý, ale ani riedky.;-)

zdenka.s: jestli chceš dělat dortík pro babičku a udělat radost, tak mi napadlo z šunky od kosti udělat "růžičky", tím tlustým krajem nahoru, zapíchat je před pečením do těsta, po obvodu...mohlo by to hezky vypadat a dobře chutnat....

Mamlajda D, tejaja : moc děkuji za rady , ještě poprosím, toho bešamelu tak orientačně kolik?Moje zkušenosti s ním jsou zatím nulové :-Q

zdenka.s: tejaja byla rychlejší!:yes::-D Zdravím a dej prosím vědět, jak babičce chutnalo! :-K:-K:-K

zdenka.s: Díky za milý komentář, jsem ráda, že se recept líbí. Já jsem sice kdysi tenhle květákový dort dělala, ale jak dlouho byl v troubě, už si nepamatuji, v receptu se uvádí, že vaření ve vodní lázni trvá 20 minut a zapečení 10 minut. Ale tejaja to pekla rovnou bez vaření ve vodní lázni, tak snad odpoví, jak asi dlouho to pekla. Odhaduji, že tu půlhodinu maximálně. ;-):-8 Není nad čerstvou zkušenost. ;-):-8

zdenka.s: Zdenka, dala na 180°C a piecť, kým nebol vrch zlatavý, ako na fotke. Trvalo to cca 30 minút. ;-)

Mamlajda D : úžasné , skvělý nápad , já prostě žasnu :yes::yes: manželova maminka (85 let :-) ) květák miluje ,tak jí dort udělám ,ta bude koukat
tejaja: nádherné provedení :yes: dám dortík taky jen do trouby ,jak dlouho to trvá ,tak + - děkuji

tejeje (moderátorka): Terezka, to jsou detaily, ale je fakt, že ta tvoje ozdoba zase víc vynikne! :-D:-D A rozmačkat květák šťouchadlem na brambory, tak to se mi tedy líbí, to je fakt rychlé, prima vychytávka! Ti kteří recept uvaří, budou mít snadnější práci! ;-):yes: Měj se moc hezky! :-K:-K:-K

MamlajdaD: :-D:-D:-D Anička, jasné, to je tak, keď čítam každé druhé slovo, pardon, prehliadla som slovíčko "steny" :-D:-D:-D . Ospravedlňujem sa. Nič to ale nemení na chuti a tá je výborná. :yes:
Karfiol som ale nestrúhala, ale popučila pučiakom na zemiaky. Bolo to rýchle. ;-)

tejaja (moderátorka): No máš to Terezko moc krásné:-! :yes::yes::yes: Jsem z toho úplně nadšená. Nejdřív jsem koukala na fotky a hned jsem si říkala, že jsi ten květák strouhala. ;-):-8 To je určitě skvělý nápad, skoro jsem v pokušení to do receptu připsat jako skvělou vychytávku! Jen ten šunkový salám jsem dávala trochu jinak, kolem dokola na stěny vymazané misky, ale měla jsem ozdobu jen na bokách "dortu". Ale takhle je to řekla bych hezčí, vždyť se ji i očima, že jo! ;-):-8:-D<3 Jsem nadšená, že jsi ten recept uvařila, a ještě větší radost mám, že ti chutnalo! ;-):-D Za fotky děkuji na stotisíckrát, jsou parádní! :yes::-K<3 Ještě jednou dík a zdravím! :-K:-K:-K

Vyskúšala som a som spokojná. Výborné, kto má rád karfiol, príde si na svoje. :yes:;-) Len som mala dilemu, z ktorej strany to podávať. Logika mi velila, že zo zapečenej, hovorí pre to aj to zapečenie v rúre (kvôli farbe), v postupe sa ale píše, že tá šunka je na ozdobu. Lenže ak bude zospodu, tak ozdoba to nie je. A tak pre istotu som fotila z oboch strán. :-8:-D
A ešte jedna vec, prišlo mi zbytočné variť to v kúpeli a potom zapiecť. Tak som to dala hneď do rúry a bolo to.
V každom prípade chutilo. :yes:;-)

Suroviny:
květák, vejce, bešamel, sýr nastrouhaný, šunka, máslo, rajče, olej, cibule, česnek, ocet

Přidat fotografie receptu