Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Friko (podle babičky)

Hodnocení receptu je 4,5 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Friko

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Porce: asi 6

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 901 kJ /
932 kcal
Bílkoviny57,96 g
Tuky28,33 g
Vláknina9,20 g
Cholesterol 339 mg
Sodík 982 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy108,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět cibuli, nakrájenou na kostičky. Zmírníme plamen, přisypeme mouku a osmahneme. Přidáme i kmín, nové koření a bobkový list a když koření zavoní, pomalu vlijeme litr studené vody a důkladně mícháme, abychom neměli hrudky. Zesílíme plamen, dáváme pozor, aby se mouka nepřichytla ke dnu, občas promícháme, přivedeme k varu. Krok 2: Když se voda začne vařit, přidáme brambory, nakrájené na kostky (u nás větší) a osolíme. Pomalu vaříme doměkka, až se bramborám zaoblí hrany. Krok 3: Podmáslí přelijeme do dostatečně velkého hrnce a za stálého míchání do něj přidáme několik naběraček vařící vody od brambor, aby se vyrovnala teplota. Poté přilijeme zpět k bramborám a mícháme, dokud nepřejde varem. Krok 4: Když polévka začne bublat, opepříme dle chuti a za pozvolného míchání vlijeme rozkvedlané vejce. Jakmile vejce ztuhne do "cancourů", vypneme. Polévku podáváme posypanou čerstvou pažitkou, obvykle s chlebem.

Zveřejněno 2. 8. 2019

Poznámka autora Friko

Když jsem se začal probírat těmito stránkami, podléhal jsem dojmu, že sem není co přidat. Nakonec jsem ale pár "mezírek" našel. Tohle je můj první pokus přispět. Friko jakožto polévku a navíc přesně tohohle složení se mi tu najít nepodařilo, přestože jsem ho jako dítě hltal o každých prázdninách na jihu. Recept má jednu vadu. Buďto se v Praze nedá sehnat slušné podmáslí, nebo málo míchám, protože mi to pravidelně po vlití podmáslí hrudkuje a musí se to rozehnat metlou.

Fotkami momentálně nedisponuji, časem se to pokusím napravit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Friko (podle babičky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WVog

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Friko (podle babičky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WVog

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Friko: Recept vypadá zajímavě, ale........nevím, odkud je vaše babička, ale já znám friko jinak /taky podle babičky/. Pokud vím, vařívalo se jenom kolem Třeboně. Když jsme jako děti přijely na prázdniny, pvní bylo - babičko, uvař nám friko. Dala nám košík a poslala na houby. A teď ten recept - dají se vařit kroupy, osolíme, okmínujeme. Když jsou téměř měkké, přidáme brambory a houby. Zalijeme záklechtou ze smetany a mouky, povaříme 20 minut.Klepneme do frika 3 vejce, nemícháme, necháme srazit na větší kusy. .Nakonec přidáme kopr a ocet. Někdo přidává divoké koření- bobkový list a nové koření, já ne. Je to luxusní polévka, vzpomínka na mé dětství. S touto polévkou jsem před lety vyhrála v Litoměřicích na výstavě Zahrada Čech soutěž Polévka roku z asi 400 přihlášených. Poslala jsem recept, vybrali mě, jela jsem ji tam uvařit a vyhrála. Pokud ji budete vařit, přeju dobrou chuť. <3

yanull: Děkuji za pěkné přivítání, nějaké další recepty snad postupně vyhrabu.

Líbí se mi recepty s příběhem a nejhezčí jsou ty se vzpomínkami na vaření od babičky a maminky. Vítejte a těšíme se na další recepty :-K

Tématické fráze:
polevka friko, top recept fryko, recept na friko

Suroviny:
cibule, brambory, kmín drcený, koření nové koření, bobkový list, sůl, pepř mletý, olej, mouka hladká, voda, podmáslí, vejce, pažitka

Přidat fotografie receptu