Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řecké křupavé zelí - skvělé

Řecké křupavé zelí je vynikající lahůdka plná chuti. Tento tradiční řecký pokrm je připravován z kvalitního zelí, které je lehce marinované v pikantní směsi s olivovým olejem, citronem a bylinkami. Ideální jako příloha k hlavním chodům nebo součást salátů.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Petr Blek Petr Blek

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 573 kJ /
2 766 kcal
Bílkoviny104,66 g
Tuky53,55 g
Vláknina174,70 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 672 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy398,31 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nakrájené zelí dáme do velkého hrnce a spaříme 2 l horké vody. Přivedeme k varu na 1 minutu a hned z vody vytáhneme sítkem do misky.
Do té samé vody vložíme papriky a vaříme 10 min, až paprika lehce změkne. Opět vytáhneme sítkem do misky. Krok 2: Zelí a papriky ještě horké spolu smícháme v jedné misce, přidáme na kolečka nakrájený česnek, olivový olej, promícháme a za tepla je pěchujeme do čistých sklenic. Krok 3: Z horké vody, která zůstane v hrnci, cca 1 l, uděláme nálev z uvedených surovin (Sweet chilli sauce není nutná). Povaříme 10 minut. Chuť nálevu musí být ostrá, slaná a lehce sladká. Do každé sklenice se vejde tak 1 naběračka nálevu. Krok 4: Napěchované sklenice zaléváme horkým vroucím nálevem, počkáme 2-3 minuty, až nálev projde na dno sklenice, dolijeme doplna a zavíčkujeme. Necháme vychladnout, víčka se sama zatáhnou.

TIP: Jak zavařit zelí - oblíbené recepty

Zveřejněno 5. 8. 2019

Poznámka autora Petr Blek

Skvělý řecký recept, k vínu i pivku chutná skvěle a každá návštěva ho ocení.

Už druhý den můžete 1 sklenici ochutnat. Doporučuji nechat ležet 14 dní až 1 rok, ale nikdy nevydrží!!!

Všem milovníkům pikantních delikates přeji dobrou chuť.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecké křupavé zelí - skvělé

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v1Jr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecké křupavé zelí - skvělé

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v1Jr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Recept vypadá dobře až na ten olej. Pokud píšete olivový olej čím kvalitnější tím lepší, tak nechápu proč používáte olej z odpadu co je na fotce. Tento nemá z olivovým olejem nic společného natož s kvalitou.

Vyzkoušela jsem tento salát a nelituji. "Skvělý" je opravdu. Děkuji vám za recept, je výtečný.:-K:-K:-K<3<3<3:yes::yes::yes:

Mne okrem oleje, nejak k recke kuchyni nepasuje ona sweet chilli sauce a vubec, cela zalivka je nejako povedome ceska . . . . . .tim netvrdim, ze neni hezka ;-)

mě se to taky líbí a vyzkouším :-):yes:, jen mám poznámku k tom oleji, respektive k fotce, kde je napsáno jakýkoliv, já bych buď trvala na panenském, pokud je potřeba, aby to chuťově ladilo, nebo pokud není, tak bych použila jakýkoliv jiný kvalitní olej, protože ten, co je na fotce, není teda nic moc:-)

To se mi moc líbí :-! Zajímavý nálev ;-)

Petr Blek: Recept vypadá zajímavě a chtěla bych ho zkusit, ale pro mně není pojem "hlávka zelí" dost konkrétní. ;-) Pokud můžete upřesnit, jestli se jedná o dvoukilovou nebo třeba pětikilovou hlávku, bylo by to fajn. ;-):-8 Zdravím!

Tématické fráze:
řecké zelí, recke zeli recept, recept na řecké zelí, recept s dyńové zelí, naložene zeli, připrava řecckeho zeli, zelí řecky, recke zeli česnek v oleji, řecké nakládané zelí, recepty se zelím, jak na řecké zelí, krajene zeli, recept na řecké na zelí, recept řecké zeli, připrava řeckeho zeli, nakládané řecké zelí, řecký nálev

Suroviny:
zelí, paprika čerstvá žlutá, paprika čerstvá červená, olej olivový, česnek, paprika, ocet, cukr, sůl, semínka hořčičná, pepř černý, koření nové koření, chilli paprika čerstvá, chilli, ocet balsamiko

Přidat fotografie receptu