Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový džuveč s vepřovým masem (gjuvec)

Bramborový džuveč s vepřovým masem je lahodné a syté jídlo, které kombinuje šťavnaté vepřové maso s bramborami, paprikami a rajčaty. Tato tradiční balkánská specialita je ideální pro rodinný oběd nebo večeři.

Hodnocení receptu je 4,7 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 100 min

120 min (20 min příprava + 100 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 040 kJ /
1 444 kcal
Bílkoviny166,18 g
Tuky33,51 g
Vláknina28,48 g
Cholesterol 488 mg
Sodík 469 mg
Sůl0,75 g
Sacharidy107,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Předem všechny suroviny nakrájejte. Maso na kostky podobně jako na guláš, cibuli nadrobno, papriky a zelí na proužky, cukety a 2 rajčata na kostky cca 1x1 cm a fazolky překrájejte na kratší kousky. Krok 2: Na oleji orestujte cibuli dohněda, přidejte maso a opečte ze všech stran. Zaprašte paprikou, osolte, okořeňte, vmíchejte protlak, vhoďte bylinky a podlijte do výšky masa. Zmírněte teplotu, přiklopte a duste asi 20-25 minut. Pak přidejte fazolky, rajčata, papriky, zelí a cuketu. Promíchejte, případně dosolte a duste ještě do změknutí masa.
Troubu předehřejte na 200-220°C. Krok 3: Připravte si hluboký pekáč nebo velkou zapékací mísu. Brambory a poslední rajče nakrájejte na plátky zhruba 0,5-1 cm. Brambory rozdělte na 3 části a první vyskládejte na dno pekáče. Zlehka osolte. Na ně navršte rovnoměrně 1/2 podušené směsi, pak opět brambory, směs a poslední vrstvu tvoří opět brambory. Osolte a navrch poklaďte plátky rajčat. Přiklopte nebo zakryjte alobalem a vložte do trouby. Přikryté pečte min. hodinu, dokud brambory ve všech vrstvách nejsou měkké. Poté odklopte a dopečte ještě posledních 10-15 minut.

TIP: Top 7: Zapečené pokrmy - oblíbené recepty

Zveřejněno 5. 8. 2019

Poznámka autorky 1974andrea

Recept mám od souseda, jehož maminka žila v Bulharsku. Název džuveč vznikl od slova gjuvec, což vlastně znamená hliněná nádoba, miska, ve které se jídlo připravuje, peče.

(Je toho opravdu hodně, plný pekáč, tak si množství surovin upravte. Zeleninu nemusíte dávat všechnu, fazolky nebo cuketu můžete vynechat)

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.com/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborový džuveč s vepřovým masem (gjuvec)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n1J4

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborový džuveč s vepřovým masem (gjuvec)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n1J4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Tématické fráze:
džuveč s maso s bramborem, džuveč s bramborem, jak se připravuje džuveč

Suroviny:
plec vepřová, cibule, brambory, paprika čerstvá bílá, rajče, fazolky zelené, zelí bílé hlávkové, cuketa, protlak rajčatový, saturejka, paprika sušená sladká, koření čubrica, pepř mletý, olej, sůl

Přidat fotografie receptu