Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boloňské špagety

Známou boloňskou omáčku připravíme tentokrát se špagetami. Základem omáčky je cibule, mrkev, celer a hlavně rajčata, nesmí chybět mleté hovězí maso. Uvařené špagety na talíři přelijeme pikantní omáčkou a ozdobíme nastrouhaným parmezánem.

Hodnocení receptu je 5,0 (85×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

LucyAsh LucyAsh

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 100 min

120 min (20 min příprava + 100 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 307 kJ /
2 941 kcal
Bílkoviny175,82 g
Tuky50,36 g
Vláknina69,61 g
Cholesterol 400 mg
Sodík 4,25 g
Sůl10,65 g
Sacharidy413,38 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli a česnek oloupeme, mrkev očistíme. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme najemno, česnek prolisujeme. Krok 2: Na olivovém oleji pomalu opékáme prolisovaný česnek, nakrájenou cibuli, mrkev a celer po dobu cca 5 minut. Krok 3: Zvýšíme teplotu, přidáme maso, osolíme a za stálého míchání osmahneme dohněda. Vzniklé hrudky rozmačkáme vidličkou. Krok 4: Podlijeme vínem a necháme odpařit, přidáme vývar, rajčata, cukr a nakrájenou petrželovou nať. Krok 5: Směs přivedeme k varu a snížíme teplotu. Za občasného míchání vaříme do změknutí masa cca 90 minut. Krok 6: Pokud je třeba, dochutíme solí a pepřem. Krok 7: Těsně před dovařením omáčky uvaříme špagety podle návodu. Krok 8: Podáváme nepromíchané (těstoviny pouze přelité omáčkou) a dozdobené nastrouhaným parmezánem (popřípadě i lístkem petrželky).

Zveřejněno 19. 7. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Boloňské špagety

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zm2r

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Boloňské špagety

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zm2r

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (43)

Výborný recept, díky ;)

Malý rajský protlak, 1x plechovka rajčat, 1x hovězí bujón, trocha oregana, koření na těstoviny / špagety.

Recept je skvělý. Passatu jsem měla trochu menší, tak jsem přidala jeden protlak aby to na gramy vyšlo, masa jsem měla 700gr a ne 500gr, místo řapíku jsem dala kousek bulvového... a oběd se krásně povedl. Dneska dostal čestné místo v mém zápisníku. :-K

Výborné jsou. U nás dnešní oběd a chtěli nášup :-))

Postup psaný je super, ale na videu tam nahází všechno najednou. Já přidávám věci postupně a další házím až, když jsou dané ingredience ohřáté.

Vařila už po několikáté-vynikající

:-)<3:yes::yes:pěkný recept :-K

Petra Dvor.:
No, použití hovězího masa je u tohoto rcp klíčové, že

Dobrý den, přidávám fotečku. Vařila jsem dle vašeho receptu, jen jsem neměla mleté maso, tak jsem použila kuřeci. A místo čerstvé petrželky, sušenou. Bylo to výborné. <3

V receptu v kroku 3 je že se přidá cukr, ale ve videu je že se přidá sůl a i pak se to dosolí, video by chtělo trošku upravit. Ale určitě je super že je to natočené! :) :yes::-)

Robbie: ragout bolognese je opravdu o té hodině a půl...dvou...třeba i třech hodinách...

Já nevím, ale tohle jídlo fakt nepotřebuje vařit hodinu a půl. tím to maso úplně zabijete. Takže se vykašlete na vývar, rajčata čerstvá nebo naložená, krájená, ale ať tam není moc tekutiny. Tu nepotřebujete. A červené víno je v originále určitě, takže podle chuti. Ať se vaří! R

Tenhle recept je nesmysl. Davat pul flašky vína (1.5 hrnku = pul flašky) vytvaří plichtu ktera se nedá jíst. Uplna škoda všech tech surovin a velké zklamání.:-//:-//:-//

Doton: má se hodinu a půl vařit, to se přece vyvaří ;-), tenhle recept jsem zkoušela a je výborný:yes:

Vulgární komentář neregi Lukeho byl vymazán:no:

Dnes jsem to vařil a kam se prdej moje, které jsem do teď vařil. Té petrželky jsem se bál a nakonec bomba. Díky

Špagety jsem dělala nedávno s menšími obměnami, protože některé ingredience u nás na vesnici neseženu, takže místo řapíkatého celeru jsem použila obyčejný bulvový a místo konzervovaných rajčátek jsem použila rajčatový protlak a malá rajčátka, no a přidala jsem množství vína podle naší chuti. Špagety jsou eňo ňuňo a dokonce syn, který nemá moc v oblibě těstoviny, si pochutnával a dokonce přidal. Moc děkuji za recept ;-):yes::yes::yes:

jsou opravdu výborné:yes:

rebeka:dneska vařím;-)

Irrena: mohu jen doporučit.. tento recept je hodně dobrý:yes::yes:

Boloňské , neboloňské, recept je moc lákavý:-p vše je doma, takže určitě uvařím;-)Dávám bodík:yes:

jitkas: no, já to myslela po jídle.. u jídla jsem jen usrkávala:-8;-):-D a joo.. tys myslela vodu:-O:-?:-? ta je snad na mytí, nee:-?:-D:-D:-D

rebeka: No zapijet takove dobre spagety vodou, je urcite trestne.

jitkas: já si ho našla na NETu, ale téměř identický.. jsou fáákt skvělé.. a zbytek skvělého Merlotu ztrestám večer:-D teda sklenku jsem si k jídlu.. ať jsem stylová.. Merlot italský.. ještě jejich trikolóra a jsem skoro tam:-D:-D

magdalenka::-8 děkuju za pochvalu:-K.. a zrovna dnes pod mrakem a nic moc:-// se fotilo

rebeka; Dobre sis vybrala, recept je skoro autenticky. Z tech, co tu vidam, snad nejpovedenejsi.

rebeka: máš nádherné fotky, pekne sa ti obed vydaril...:yes::-D

je to prostě výborné.. akorát jsem vůbec nedávala vývar.. jen Merlot:-8 řapíkatý celer jsem nevynechala.. fakt skvělé:-p:yes::yes: posílám bodík a foto;-)

majoránka 24. 1. 2013 22:03
Recept je velmi podařený a až na chybějící játra, která taky nedávám, přesně odpovídá boloňské omáčce v italské kuchařce.
Někdy podlévám místo červeným pro změnu bílým vínem ---taky
moc dobré...:-p

Sven: opravdu se tu nemíním dohadovat, připadá vám to jako patlanina, budiž, nejezte to :) ale nemusíte se tu nad tím půl roku rozčilovat :)

LucyAsh: argument proti argumentu,myslel jsem když člověk ještě neumí recept a chce vařit klasiku,ne patlaninu

Tento recept jsem taky zkusila a rozhodně nevařila naposledy, je to víc než vynikající a s více známou klasickou běžně doma vařící "boloňskou" omáčkou se to nedá srovnávat:)...super!!!

Ono to asi bude tím, že jeden "zaručeně pravý" recept nebude.Stejně tak, jako naše svíčková, se drobně liší kraj od kraje či od rodiny k rodině.
Recept LucyAsh mi přijde výborný a splňující kriteria Ragu bolognese:-K.

Sven (neregistrovaný/á) - mně by zajímalo spíš, kde existujou ty jediné, pravé, originální recepty. Takové - aby skutečně před nimi nebylo nic...a po nich "jen napodobenina". Ráda se poučím o názvu oněch originálů. A jménu toho prvního šéfkuchaře.

Zvláštní je, že to říká zrovna člověk, který si ten recept musí hledat ;-) najděte 20 kuchařů a pak mi řekněte, jestli se jejich recepty na boloňskou omáčku shodovaly.

A zcela upřímně, obvykle právě kvůli náročnosti přípravy pravé boloňské omáčky i ta v mnoha sebelepších italských restauracích bývá značně ošizená. Konkrétně tento recept jsem si přivezla ze své brigády v severní Itálii. Ráda si přečtu, co je na něm podle vás špatně (ano, vím že v něm chybí např. vnitřnosti, ale nemám pocit, že by tohle byla oficiální kuchařka ba naopak, jsou to stránky kulinářských nadšenců. Stejně tak si můžete být jistý/á, že vám je do boloňských špaget nedá ani leckterý profesionál a stejně to boloňskými špagetami nazve). Při vší úctě si myslím, že člověk, který hledá originální recept, ho nebude hledat na toprecepty.cz...

Vy nechápete jednu věc a to je, že člověk který si zadá do vyhledávače špagety bolognese a chce si fak uvařit originál tak má smůlu v tom že ho to hodí na nesprávné recepty. proto nepoužívejte originální názvy jídel k vašim upraveným prosím

Ćím déle se omáčka vaří tím má lepší chuť.

Lucy,naprosto dokonalá omáčka:-p:yes:Viem,že je to známy recept,taká klasika,ale presne takto som ho našla aj v talianskej kuchárke,tak si dovolím pridať fotku k tvojmu receptu;-)

zdenek: naopak... spise malo... klidne to varim i dele, aby nezustala trpka pachut z cerveneho vina...

nezda se vam varit to hodinu a pul trosku moc ... ?

místo parmezánu jsem posypala cihlou

Já vím, že tu jsou, tenhle mne zaujal ingrediencemi. Proto jsem ho pochválil.:-) Ovšem vše nakonec projedu ručním mixerem.:-p

Drobku, receptů je tady hned několik, jen si vybrat ;-)

:-pŠpagety já k smrti rád a je s podivem, že tenhle recept jsem neznal. Bodík, a kdybych mohl víc, už jsou tam.:yes::-//

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
boloňské špagety, bolonske spagety recept, špagety po boloňsku, originál recept na bolonské špagety, recept boloňské špagety, bolonské špagety s masem, bolognské spagety, spagety bolonske, boloňská směs na špagety, směs na boloňské špagety, boloňská omáčka na špagety, špagety bolognese, boloňský špagety, špagety recept, recepty bolonske spagety, recept na boloňské špagety, pravé boloňské špagety, bolonska smes recept, bolonské špagety pro děti, bolnské špagety

Suroviny:
olej olivový, česnek, cibule, mrkev, celer, maso hovězí mleté, vývar hovězí, víno červené, rajče sterilované, cukr, nať petrželová, těstoviny špagety, parmazán, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu